Home / Focus  / Industria mobilei nu poate supravietui acestei ierni, in conditiile actuale

Industria mobilei nu poate supravietui acestei ierni, in conditiile actuale

Asociația Producătorilor de Mobilă din România a cerut din nou Guvernului și Parlamentului României să ia măsuri urgente pentru salvarea industriei românești de mobilă.

 

„Pentru ca industria mobilei să supraviețuiască acestei ierni, vă rugăm să găsiți o soluție pentru plafonarea prețului la energie pentru toate companiile din industria prelucrătoare, întrucât acestea sunt conectate și fac parte din același lanț de fabricație. De asemenea, este imperios necesar ca subvenția să fie acordată ca ajutor de stat și să nu se încadreze în ajutorul de minimis.”

 

În scrisoarea înaintată ieri conducerilor Camerei Deputaților, Guvernului României, ministerelor Energiei, Economiei, Mediului, Antreprenoriatului, președintele APMR, Aurica Sereny, a explicat: „Deși săptămâna trecută am sesizat atât verbal, cât și în scris Ministerul Energiei și Ministerul Economiei pentru includerea industriei prelucrătoare în prevederile OUG 119/2022 privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică, acest lucru nu s-a întâmplat în forma adoptată de Senatul României. Precizăm că, în industria noastră, sunt foarte multe companii care au cifră de afaceri sub 50 de milioane de euro, dar au număr de angajați mai mare de 249 – cât prevede încadrarea ca IMM – și nu pot beneficia de prevederile OUG 119 din 2022. Totodată, vă informăm că cele mai multe IMM-uri, care încă lucrează, nu vor putea beneficia de prevederile ordonanței de plafonare și compensare a energiei, din cauză că, în acest moment, Ministerul Energiei a atenționat producătorii de mobilă că: „Ajutoarele primite de beneficiarii non-casnici prin OUG 118/2021, privind schema de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, respectiv OUG 27/2022, privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale, în perioada 1.04.2022-31.03.2023 SUNT AJUTOARE DE MINIMIS și se supun legislației naționale și europene în domeniul ajutoarelor de minimis, inclusiv plafonarea respectivului ajutor la suma de 200.000 de euro pe ultimii trei ani.”

 

Precizăm că cei mai mulți producători de mobilă și-au consumat ajutorul de minimis, astfel încât nu mai dispun de fonduri în cadrul ajutorului de minimis pentru a putea beneficia de această plafonare.

 

Menționăm că, în prevederile ordonanței, pentru perioada următoare se acordă subvenționarea a 85% pentru IMM-uri, ceea ce face ca pentru restul de 15% companiile să apeleze la încheierea de contracte cu furnizorii de energie de pe piața liberă. Producătorii de mobilă reclamă că nu primesc oferte de la furnizori, nefiind considerați importanți, nici măcar nu li se răspunde la cererile formulate, ceea ce conduce la achiziționarea de energie de la Furnizorul de Ultimă Instanță, adică la cel mai ridicat nivel de preț. Dintr-un calcul simplu făcut de mai multe fabrici, rezultă o creștere de preț de 3-4 ori față de 2021, crescând astfel ponderea costului cu energia în prețul de producție al mobilei de la 7% în 2021, la 33% în 2022.”

 

Industria mobilei trece printr-o criză fără precedent, din cauza creșterii exagerate a prețului lemnului și a exploziei prețurilor la energie. 7% dintre companiile producătoare de mobilă din România s-au închis, în timp ce alte 10% dintre fabrici lucrează în pierdere, încă de anul trecut.

 

Am ridicat aceste probleme printr-o conferință de presă organizată la data de 8 septembrie 2022, dar și prin dezbaterea din 22 septembrie 2022, intitulată CUM SALVĂM INDUSTRIA ROMÂNEASCĂ DE MOBILIER ȘI DE PRODUSE DIN LEMN, ambele evenimente organizate de Asociația Producătorilor de Mobilă din România. Au participat producători de mobilă, decorațiuni și accesorii, distribuitori de echipamente și utilaje și reprezentanți ai mediului academic. Din partea autorităților statului au fost prezenți BARNA TÁNCZOS, ministrul Mediului, FLORIN SPĂTARU, ministrul Economiei, DIMITRIE –  HORAȚIU CLEPAN, secretar de stat Ministerul Antreprenoriatului, ION CODRUȚ BÎLEA, director Fond Forestier ROMSILVA. Parlamentul României a fost reprezentat de senatorul STEFAN RADU OPREA, liderul grupului PSD.

 

 

Asociația Producătorilor de Mobilă din România a prezentat PROPUNERILE DE MĂSURI PENTRU SALVAREA INDUSTRIEI ROMÂNEȘTI DE MOBILIER ȘI DE PRODUSE DIN LEMN:

 

  • Declararea industriei românești de mobilier ramură economică strategică
  • Creșterea volumului de masă lemnoasă care se recoltează anual, din pădurile proprietate publică a statului, până la posibilitatea anuală de recoltare rezultată din Inventarul Forestier Național.
  • Interzicerea exportului de lemn brut, sub toate formele: lemn fasonat, lemn de foc, lemn ecarisat
  • Insistențe pe lângă Comisia Europeană pentru ca România să fie trecută la bioeconomie, nu la biodiversitate.
  • Insistențe pe lângă Comisia Europeană pentru majorarea plafonului ajutorului de minimis, care expiră la 31 decembrie 2023, de la 200.000 de euro/firmă, pe o perioadă de 3 ani, la 500.000 de euro/firmă.
  • Modificarea OUG 119/2022, în sensul completării Articolului 1 cu „industria prelucrătoare” (includerea în lista celor care beneficiază de plafonarea prețurilor la energie și a companiilor din industria prelucrătoare, pentru a nu se întrerupe lanțul de fabricație).
  • Reluarea Programului de susținere a internaționalizării operatorilor economici români, cu finanțare de la bugetul de stat.

 

Reprezentanții Guvernului și ai Parlamentului, prezenți la eveniment, au declarat că industria mobilei trebuie susținută prin măsuri concrete, deoarece este o industrie competitivă, cu tradiție îndelungată, care folosește o resursă regenerabilă, exportă produse cu valoare adăugată mare, având un număr important de angajați direcți și în sectoarele conexe.

 

Redăm aproape integral declarațiile reprezentanților Guvernului și Parlamentului, pentru că acum, mai mult ca oricând, avem nevoie să fie alături de noi și să ne sprijine, așa cum au declarat la întâlnirea cu reprezentanții din industrie.

 

 

FLORIN SPĂTARU, Ministrul Economiei: „Sunteți industria care valorifică exemplar resursa naturală și creează plus-valoare: 2,2 miliarde de euro anual export. Dar avem importuri care au crescut mai mult decât exporturile. Avem 55.000 de oameni care lucrează în această industrie și anul trecut, din câte am înțeles, peste 50 de companii care și-au închis porțile. Și întrebarea e: „De ce?”. Care sunt elementele care ne determină să mergem pe un trend descendent în ceea ce privește competitivitatea? Ce trebuie să facem, ce trebuie să schimbăm acum, nu atunci când vom ajunge într-o situație critică, pentru a putea conserva și dezvolta o astfel industrie. Iar din punctul meu de vedere ar trebui să ne uităm foarte bine la trend și să vedem ce se întâmplă în întreg eco-sistemul economic. Și aici vorbim despre tehnologizare, revoluție industrială, automatizarea proceselor, astfel încât să devii competitiv. Și vorbim despre stabilizarea lanțurilor de aprovizionare pentru a putea livra la timp. Cam asta facem noi la Ministerul Economiei, pentru că acea schemă de ajutor de stat de 300 de milioane de euro, pentru prima oară se adresează unui sector economic care nu a fost foarte bine promovat în trecut, și vorbim de industria prelucrătoare. Industria mobilei poate beneficia de această schemă de ajutor de stat, de investiții în noi tehnologii care pot fi implementate pentru a crește competitivitatea sectorului. Sunt sigur că industria mobilei, pe lângă numărul de locuri pe care le creați, generează în orizontală încă 4-8 locuri de muncă suplimentare. Și atunci trebuie să vedem care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm pentru creșterea competitivității. Noi am avut mai multe discuții la Ministerul Economiei, am discutat de energie, de modul în care putem păstra competitivitatea. Aștept să avem aceste discuții aplicate și să putem să promovăm în context european industria românească de mobilă pentru că aduceți această plus-valoare în economia românească. Și pentru că nimeni din sectorul public sau din ministere sau din Guvernul României nu ar trebui să considere industria mobilei ca o industrie care funcționează de la sine. Aveți nevoie de sprijin sunt absolut de acord și sunt dispus să discutăm pe măsuri concrete, în perioada următoare.”

 

Ministrul Economiei a declarat că va susține majorarea ajutorului de minimis la 500.000 de euro/companie/3 ani: „Mai ales în contextul actual, al creșterii prețurilor și a tuturor costurilor pe care companiile le au, cred că este un demers absolut normal și vom transmite și noi un mesaj de la Ministerul Economiei către reprezentanța permanentă, pentru a fi susținut. Pe de altă parte avem această schemă de minimis pentru creșterea competitivității, care a fost adoptată prin ordonanță. Urmează să facem ghidul. Aștept să folosim acești bani. În ceea ce privește prețul energiei, și nu numai prețul energiei, că vorbim de tot lanțul, plecând de la energie, la gaz și la alte utilități, piața românească trebuie să ofere aceste utilități la un preț competitiv industriei românești. Iar aici, după cum știți, Ministerul Economiei a venit cu acest input către Ministerul Energiei, pentru a putea găsi soluții.”

 

Senator ȘTEFAN RADU OPREA, ex-ministrul Antreprenoriatului, liderul grupului PSD în Parlamentul României: „Această industrie are o cifră magică, 90% export. Asta înseamnă politici comerciale ale statului român care să sprijine exportul. Și din păcate, în ultima vreme, și s-ar putea să se supere unii dintre colegi, eu nu le-am mai văzut. Nu am văzut acea viziune, acel sprijin pe care dumneavoastră trebuie să-l aveți, în a vă consolida pe piețele pe care existați deja, prin mijloacele care sunt la îndemâna unui stat cum este Programul de Promovare a Exporturilor, cum sunt acele misiuni economice, dar și prin consolidarea efortului diplomatic de a recuceri piețele care odată ne erau tradiționale. Și ar trebui să fim prezenți, ar trebui ca statul român, prin politicile comerciale de care vă spuneam, să faciliteze prezența dumneavoastră acolo, înțelegând exact cum se produce promovarea mobilei. Pentru că un catalog digital nu este suficient. Nu așa se cumpără mobilă. Dacă nu ești prezent la Milano nu exiști în lumea mobilei. Dacă nu ești văzut la câteva târguri internaționale de renume nu vei putea să vinzi niciodată. Statul român trebuie să fie partenerul dvs., aliatul dvs., să înțeleagă exact felul în care puteți fi promovați, pentru că există o tendință îngrijorătoare. În industria dumneavoastră, astăzi, importurile au o dinamică mai mare, peste 20%, față de dinamica de creștere a exporturilor, care este undeva la 12%. Când ne uităm din punct de vedere macro-economic, astfel de tendințe sunt îngrijorătoare, dar pot fi inversate. Cu atât mai mult cu cât vorbim despre o industrie unde capitalul românesc încă este majoritar. Când am fost ministru era de 54%, astăzi este de 52%, dar vorbim despre o industrie cu capital majoritar autohton. Încă un motiv pentru care trebuie să fiți sprijiniți. Vă asigur de toată deschiderea mea de a promova în Parlament, alături de Colegii din Coaliție, acele măsuri legislative care să vă sprijine să rămâneți competitivi.”

 

BARNA TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „În ultimul an și jumătate, după introducerea SUMAL 2 pe piață, s-a constatat că această cantitate legală de masă lemnoasă este din ce în ce mai căutată și sunt din ce în ce mai multe companii naționale care preferă aceste licitați corecte, multe dintre ele online, printr-un sistem informatic dezvoltat de ROMSILVA. Toți acești factori care influențează prețul lemnului au generat situația actuală pe piața națională. Cu siguranță este un avantaj pentru ROMSILVA și pentru statul român indirect, pentru că profitul RNP ROMSILVA crește și, față de anul trecut,  o să fie probabil undeva de 10 ori mai mare. În același timp, piața liberă și cererea crescută pentru masa lemnoasă au generat prețuri ridicate, mult mai ridicate decât anul trecut. Măsurile trebuie să fie în sprijinul industriilor producătoare de valoare adăugată ridicată. Și aici, cu siguranță, Ministerul Economiei poate veni în sprijinul industriei mobilei. Ceea ce putem noi face este să păstrăm dreptul de preempțiune în cadrul licitaților – și este adevărat se manifestă la același ultim preț oferit de participanții la licitație. Pregătind Strategia Forestieră pentru următorii ani trebuie să avem grijă ca în această strategie, industriile procesatoare să fie la fel de importante și să fie în vizorul strategiei, ca și până acum. Pentru că România nu are niciun interes să exporte masă lemnoasă brută, are interesul de a exporta produse cu valoare adăugată. Trebuie să susținem prin strategiile și politicile naționale aceste industrii. Nu trebuie să ajungem la soarta Agriculturii, unde exportăm foarte mult grâu, dar din păcate importăm foarte multe produse procesate. Exportăm animale vii și importăm carne procesată. În domeniul exploatării forestiere și a lemnului trebuie să luăm toate măsurile ca industriile prelucrătoare să fie susținute în continuare și să găsim soluții noi dacă aceste politici nu sunt suficiente.”

 

În fiecare zi vom prezenta câte un interviu cu producătorii de mobilă, pentru a-i conștientiza pe decidenți despre criza în care ne aflăm. Astăzi, Sorin Sălăgean, director general MONTANA CÂMPENI, membru în Consiliul Director APMR.

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT