Home / Design  / IKEA lansează o colecție de mobilier inspirată din călătoriile spațiale

IKEA lansează o colecție de mobilier inspirată din călătoriile spațiale

IKEA a prezentat, în avanpremieră, o colecție de mobilier și produse de uz casnic inspirată de viața în spațiu, pentru a satisface clienții care trăiesc în case „micro”.

 

Colecția RUMTID va consta din patru game de produse care explorează timpul, spațiul, apa și aerul. Piesele de mobilier sunt rezultatele cercetărilor privind „explorarea viitoarelor nevoi ale vieții urbane în spații mici”, efectuate de IKEA anul trecut, la stația de cercetare NASA „Mars Desert Research” din Utah. Primele trei modele au fost dezvăluite, în cadrul conferinței anuale „Zilele Democratice de Design”. Este vorba despre un purificator de aer proiectat într-un mod inedit, un nou material ultra-ușor și o mică grădină interioară.

 

 

O modalitate eficientă de utilizare a resurselor naturale

 

Noul material de furnir ușor este fabricat din „lemn și deșeuri”, laminat în rețele tubulare puternice. Tuburile pot fi îmbinate împreună cu conectorii pentru a forma soluții personalizate de mobilier. IKEA a declarat că aceste componente de furnir sunt ideale pentru crearea de mobilier dedicat unui spațiu de locuit mic, datorită flexibilității sistemului și a procesului său de producție durabil. Șeful de design al IKEA, Marcus Engman, a descris componentele ca un sistem de schele: „Puteți fi creativ cu ele pentru a vă construi singur propriile lucruri”, a spus el.

 

 

„Prin tăierea tuburilor în diferite lungimi și prin strângerea lor, putem construi aproape orice, fie că este vorba de canapele, dulapuri, paturi sau complet altceva”, susține creatorul Michael Nikolic, cel care a condus grupul de șapte designeri ce au lucrat la acest proiect.

 

 

IKEA a arătat că această colecție va include și un „produs textil funcțional ce curăță aerul”

 

Mai puține detalii se cunosc despre purificatoarele de aer, dar imaginile prezintă desene cu modele geometrice. Cert este că vor fi în trei dimensiuni diferite și trei culori: verde, roșu și alb. Același lucru este valabil pentru grădina RUMTID, care arată ca un fel de terariu.

 

Planurile pentru o gamă inspirată de călătoriile în spațiu au fost devoalate de IKEA încă de anul trecut. Dezvoltat în colaborare cu NASA și Lund University School of Industrial Design, proiectul își propune să învețe din experiențele oamenilor de știință și ale inginerilor care dezvoltă vehicule pentru călătoriile în spațiu.

 

Colecția RUMTID se va lansa în magazine în anul 2020

 

Echipa a petrecut mai mult timp în Tokyo, cazată în hoteluri „capsulă”, pentru a trăi, la prima mână, în mediul urban micro.

 

Siri Skillgate, IKEA: „Ne-am simțit, într-adevăr, inspirați de toate soluțiile interesante din casele oamenilor și din hotelurile cu capsule – mai ales atunci când a venit vorba de depozitare. Ceea ce am vrut să facem a fost să mergem la extreme. Spațiul este un mod de a trăi extrem, iar capsula în care se trăiește în Tokyo este, de asemenea, extremă, așa că am vrut să învățam de aici și să găsim soluții și mai bune.”

 

„Vrem să învățăm din scenarii extreme și să le conectăm apoi la Pământ, concentrându-ne pe urbanizarea și trăirea în spațiul mic”, a declarat Siri Skillgate de la IKEA, care a lucrat la proiect cu Elena Nouraud, Jon Karlsson, Philipp Süssmann, Jingbei Zheng, Robert Janson și Pauline Matika.

 

 

Produsele inspirate din spațiu reprezintă doar una dintre numeroasele colecții viitoare ale IKEA, care au fost prezentate în avanpremieră în cadrul Zilelor Democratice de Design din Älmhult, Suedia.

 

Sursa: dezeen.com

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT