ICFF + WantedDesign Manhattan au înstelat cerul designului la Centrul Javits
La mijlocul lunii mai, mii de creatori din întreaga lume s-au adunat la New York, timp de zece zile, pentru a sărbători împreună designul, la NYCxDESIGN. În cel de-al zecelea an, festivalul a inclus sute de evenimente în toate cele cinci locații, dintre care cel mai mare a fost ICFF + WantedDesign Manhattan. Acest eveniment-ancoră al NYCxDESIGN a adus împreună, pentru trei zile, Târgul Internațional de Mobilă Contemporană și WantedDesign – două dintre cele mai mari evenimente de design ale orașului – într-o expoziție de produse și proiecte realizate atât de designeri debutanți, cât și de designeri consacrați.
Influența arhitectului
O serie de arhitecți notabili au expus produse la ICFF. Covorul rezultat din colaborarea între Deborah Berke Partners și firma Warp & Weft a luat Premiul Editorilor ICFF pentru Covoare și pardoseli. O altă linie importantă de produse, cea de la Rottet Studio din Houston, a cuprins obiecte de design interior, incluzând și o serie de covoare și carpete de perete concepute în colaborare cu Kyle Bunting.
Figuri noi
Producătorul polonez de feronerie pentru mobilă, Laga Products, și-a făcut debutul la ICFF cu o îndrăzneață expoziție de mânere rotunjite, butoni și trăgători, în culori strălucitoare. În zona de mobilier, Tomoki Design și-a adus contribuția cu un scaun artizanal din lemn, integrat în subsecțiunea ICFF Studio, un parteneriat cu Bernhardt Design care promovează designerii debutanți. Scaunul de sufragerie, intitulat on·bin, a luat Premiul ICFF al Editorilor pentru Scaune.
Ofertele pentru mobilier de exterior
Cunoscut la nivel internațional pentru amenajările de lux în aer liber, Dedon a făcut senzație la ICFF cu Spirit of Place, cu o serie de interpretări exuberante care au încadrat cele mai recente modele ale companiei în niște peisaje de vis. Combinația de piese a standului a luat Premiul Editorilor ICFF pentru Mobilier de exterior.
În secțiunea pentru mobilier de exterior au debutat mai multe colaborări notabile. Brown Jordan Outdoor Kitchens (n.trad. compania Bucătării pentru Exterior Brown Jordan) s-a asociat cu Luca Nichetto de la Nichetto Studio pentru a produce CUBE, un concept modular de bucătărie, expus într-o combinație de culori roz și roșu aprins. Un alt important designer, Daniel Germani, a făcut echipă cu Danver pentru a crea Urbane, o bucătărie personalizabilă care îmbină oțelul inoxidabil tradițional cu panourile vopsite în câmp electrostatic.
Mai aproape de casă, studioul de design biofil Opiary din Brooklyn a marcat debutul modelului Spolia Wall, un sistem de blocuri geometrice, superpozabile, de beton care pot fi dispuse pentru a forma pereți de sine stătători sau pot fi aplicate pe pereții deja existenți. Spolia Walls are integrate jardiniere care pot fi irigate și configurate pentru a permite plasarea de șeminee, corpuri de iluminat, rafturi, chiuvete și multe altele, în structură.
Iluminatul de lux
La ICFF, compania canadiană de iluminat d’Armes a prezentat Hyphen, o colecție modulară de iluminat din trei piese care include atât lustre, cât și veioze. Piesa centrală este formată din două corpuri de iluminat curbate care pot fi ajustate pentru a modifica modul în care cade lumina.
Un alt grup canadian a făcut o puternică impresie la WantedDesign Manhattan. Standul Anony a luat Premiul Editorilor pentru Obiecte de iluminat cu candelabrul Spidery Node.
Mobilier de ședere ECO
ECO Solidarity (n.trad. ECO Solidaritatea), un proiect rezultat din colaborarea Institutelor Naționale pentru Cultură ale Uniunii Europene pentru WantedDesign Manhattan, a prezentat activitatea a nouă designeri din UE în jurul unei teme de actualitate – intervenția prin design, ca răspuns la urgența climatică globală. Această inițiativă a oferit o serie de soluții durabile pentru mobilierul de ședere: Sorgi al celor de la AHA Objects utilizează deșeuri reciclate de pe șantiere, pentru a aduce un omagiu clădirilor istorice din Malta, demolate în favoarea noilor construcții; studioul crafting plastics! a prezentat o serie de taburete realizate din bioplastice; MOYA valorifică tehnica durabilă de recoltare a scoarței de mesteacăn pentru a crea un șezlong ușor prin chiar natura lui, durabil și cu proprietăți antibacteriene; SUSDESIGN a prezentat Scaunul FOREST, care integrează materiale naturale derivate din ecosistemele forestiere portugheze, obținând, în același timp, circularitatea prin strategii de extindere a ciclului de viață și longevității produsului, utilizate atât în concept, cât și în proiectare.
Îndrăzneț și luminos
Accesoriile sau piesele în nuanțe de albastru deschis de la standul Zachary A. Design nu au fost singurele elemente remarcabile expuse de acest studio din Chicago. Paper Collection (n.trad. Colecția de Hârtie) folosește bucăți generoase de desene în creion, pliate pe post de matrițe, pentru a crea piese robuste de mobilier. Când materialul propriu-zis este turnat în matrița de hârtie, acesta absoarbe grafitul, imortalizând astfel desenul într-un obiect nou, funcțional.
La WantedDesign Manhattan, un alt moment “albastru strălucitor” a captat atenția tuturor. Designerul în devenire NJ Roseti a prezentat o serie de măsuțe din lemn, cu baza din blocuri albastru aprins, puternic contrastante din punct de vedere coloristic cu restul produsului. Designul simplu, dar frapant, a scos aceste piese de mobilier în prim-plan.
Cu prima sa colecție de decoruri de perete, compania Block Shop Textiles din Los Angeles a adăugat și ea luminozitate expoziției prin instalarea unui dormitor cu trei pereți tapițați, acoperiți cu diverse imprimeuri realizate de firmă. Reprezentanții Block Shop au fost chiar echipați în textilele companiei, cu robe personalizate pe care era aplicat câte un cod QR ce trimitea către kitul de presă Block Shop.
Ceilalți câștigători
Cronica de târg nu ar fi completă fără recunoașterea celor două standuri premiate la WantedDesign Manhattan. Revendicând titlul pentru cel mai bun mobilier per ansamblu, firma East Bolton, prin designerul Simon Johns din Quebec, folosește aluminiu și beton pentru a exprima ciocnirea dintre vechi și nou în colecția Future Fossils (n.trad. Fosilele Viitorului). Gipsul, care “curge” printre elemente ortogonale de aluminiu, creează, contrastând cu acestea, o coeziune între piese: rafturi, dulap, scaune, masă și oglindă.
Fondat de artista cubano-americană Natalie Shook, studioul Piscina din Brooklyn a fost vedeta expoziției, cu sistemul său modular de etajere Ledoux. Sistemul este compus dintr-o coloană înaltă, montată pe perete, care susține o varietate de rafturi curbilinii. Disponibile în zece forme diferite, polițele glisează cu ușurință în și din coloană, ansamblul putând fi personalizat fără prea mult efort. Piscina, singurul stand care a luat două premii ICFF Editors, a fost distins de către juriu cu Best New Designer (n.trad. Cel mai bun designer debutant) și Best in Show (n.trad. Cel mai bun produs din expoziție).
Sursa: aninteriormag.com