Home / Focus  / HORA: Tradiție, continuitate, perseverență, de 72 de ani

HORA: Tradiție, continuitate, perseverență, de 72 de ani

„Totul a început în anul 1951, când Roman Boianciuc a înființat, în cadrul fabricii de prelucrare a lemnului, o secție de instrumente muzicale, fiind singura de acest fel din țară. Aceasta s-a transformat în Fabrica de Instrumente muzicale HORA din Reghin”, povestesc reprezentații companiei.

 

Activitatea a început cu 3 tâmplari. În primul an s-au produs 37 de viori. În următorul s-au realizat primele chitare. De la an la an numărul instrumentelor muzicale și diversitatea lor au crescut, reușind ca în 1953 să se fabrice primele mandoline.

 

„Evoluția a fost fulminantă. În iunie 1977, s-a ajuns la instrumentul cu numărul 700.000 Este vorba despre chitara Regun, chitara de top din gama de chitare clasice fabricate de HORA.”

 

Chitara Regun, 1977

Chitara Regun, 1977

 

S-a avut în vedere dezvoltarea gamei de instrumente muzicale, în paralel cu creșterea calității execuției acestora. Acum se realizează instrumente muzicale de o complexitate foarte mare, cu finisaje noi, de calitate superioară, cu acustica foarte apreciată.

 

Chitara Regun, 2023

Chitara Regun, 2023

 

Bijuteriile muzicale produse de HORA sunt apreciate de marii interpreți ai României

 

Instrumentiștii de la filarmonicile „George Enescu” din București, Târgu Mureș, Cluj, Oradea, Orchestra Radio București achiziționează instrumente muzicale fabricate la Reghin. Renumiți soliști instrumentiști, printre care David Oistrah, Mihai Constantinescu, Ioan Voicu au fost impresionați, de-a lungul timpului, de execuția și acustica instrumentelor fabricate la Reghin.

 

„Avem satisfacția de a fi creat în România zona de luterie (fabricare de instrumente muzicale) similară celor din Germania (Mitenwald), Italia (Cremona) sau Franța (Mirecour)”, susțin reprezentanții HORA Reghin.

 

Principiile care au guvernat si guvernează managementul companiei sunt:

 

  • Câștigarea încrederii clienților în produsele fabricate de HORA
  • Creșterea competitivității produselor prin utilizarea de tehnologii și echipamente performante pentru activitatea de producție
  • Realizarea de produse noi și de complexitate sporită

 

„Încrederea în produsele noastre ne onorează. Dar ne și obligă să producem instrumente muzicale din ce în ce mai calitative și mai complexe, să ne menținem standardele de calitate la nivel ridicat, pentru a face față competitivității în acest domeniu”, explică managementul HORA Reghin. Fabrica a investit constant în retehnologizare, în prezent producția realizându-se cu utilaje de ultimă generație: mașini de debitat cu laser, mașini cu comandă numerica și utilaje dedicate construcției de instrumente muzicale.

 

 

Compania exportă 85% din ceea ce produce în Europa, Statele Unite ale Americii, Japonia, Orientul Mijlociu. În țară, fabrica are 35 de parteneri care comercializează produsele și accesoriile realizate la Reghin, dar si un magazin propriu în București. Este vorba despre magazinul de instrumente muzicale RAPSODIA magazinulrapsodia.ro.

 

HORA este cea mai mare fabrica de instrumente muzicale din lemn, din Europa de Est

 

Compania a anunțat, anul trecut, că numărul total de instrumente muzicale realizate, în cele peste 7 decenii de activitate, a fost de 4.675.949 de produse.

 

 

Detalii pe

hora-instruments.com

hora.ro

 

 

Nota Redacție: Precizăm că instrumentele muzicale sunt produsele din lemn cu cea mai mare valoare adăugată. În primele 3 luni ale anului 2023, prețul mediu pentru o tonă de instrumente muzicale exportată a fost de 114.022 euro.

 

 

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT