Guvernul României a revenit la reglementarea pieței de energie electrică până în martie 2025
Anunțul a fost făcut vineri seara de secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, și de ministrul Energiei, Virgil Popescu. Ei au explicat că Executivul a decis, prin ordonanță de urgență, revenirea la piața reglementată a energiei electrice. Facem precizarea că inițiativa aparține PSD.
„Vom menține prețul de 1 leu pentru IMM-uri și noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism și modificările la OUG 119, vom asigura un preț pentru marii consumatori, de 1,3 lei. În acest moment prin această Ordonanță vom asigura cadrul mecanismului de achiziție a energiei pentru a ne putea proteja populația și a asigura competitivitatea produselor românești”, anunțase Primul-ministru al României, Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de guvern de vineri, 11 noiembrie 2022.
Guvernul le impune producătorilor de energie un preț maxim de vânzare
„Mecanismul inițiat astăzi, care reglementează o parte din piața de energie în funcție de energia care este disponibilă cu livrare în anul 2023 face posibil să putem susține în continuare compensările de preț, așa cum ele sunt conținute în Ordonanța 119 și au fost conținute în ordonanțele anterioare”, a explicat Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului.
„Eu cred că, în momentul de față, putem vorbi de o achiziție și de un preț al energiei electrice achiziționat de către furnizor, care va permite menținerea acestor plaje. Cum a declarat și prim-ministrul la începutul ședinței de guvern, 0,68 lei pentru persoanele fizice până în 100 de KW, 0,80 lei până în 255, posibil 1,3 lei prin modificarea Ordonanței 119 în Parlament, pentru restul consumatorilor, și un leu pentru IMM-uri, instituții publice, ceea ce se găsește acum în Ordonanța 119”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la finalul ședinței de guvern.
Concret, consumatorii casnici ar putea plăti următoarele prețuri maximale:
- 0,68 lei/kwh la un consum de până în 100 kwh
- 0,8 lei/kwh la un consum de până la 255 kwh
- 1,3 lei/kwh la un consum de peste 255 kwh, cu specificația că vor plăti primii 255kwh la valoare de 0,8 lei/kwh
„În cursul acestei săptămâni, decidenții politici au convenit ca săptămâna viitoare să aibă loc o discuție asupra prevederilor din Ordonanța 119, care este în Parlament la legea de adoptare, la camera decizională, Camera Deputaților”, a explicat Marian Neacșu, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor. „Nu erau prinși acolo marea industrie și consumatorii dincolo de nivelul de 255, cum a enunțat domnul ministru, care înainte sau până acum, conform Ordonanței 119, primeau energie la prețul pieței peste plafoanele respective. Acum prețul la care vorbim este acel 1,3, ca propunere a acestui moment.”
Declarațiile făcute după ședința de guvern de vineri pot fi urmărite aici https://s9.ro/1p57
Marii consumatori din industrie vor beneficia de prețul de 1,3 lei/kwh
Bisericile, IMM-urile, serviciile de utilități, gen transport public, spitalele, școlile vor plăti 1 leu/kwh
România revine la o piață semi-reglementată în domeniul energiei, situație recunoscută de premierul Ciucă și cerută insistent de PSD în ultimele luni. Dacă liberalii s-au opus în primă fază, deciziile luate de mai multe guverne din Uniunea Europeană și lipsa resurselor pentru a menține actuala schemă de compensare și pentru 2023, i-au determinat să accepte soluția adoptată acum de Executiv, susțin surse politice citate de Europa Liberă.