Home / Focus  / Grupul TAPARO a dezvoltat prima fabrică românească de echipamente de protecție personală și medicală

Grupul TAPARO a dezvoltat prima fabrică românească de echipamente de protecție personală și medicală

La data de 10 martie, conducerea TAPARO răspundea unui chestionar al Comisiei Europene anunțându-și intenția de a produce măști de protecție aici, în România. Chestionarul a fost trimis către Comisia Europeană via Ministerul Economiei, prin intermediul Asociației Producătorilor de Mobilă din România – APMR. De aici, până la începerea producției de echipamente sanitare au fost cele mai lungi și grele 19 zile pentru producătorul din Târgu Lăpuș: discuții grele cu furnizorii de echipamente, probleme în asigurarea transportului în vreme de lockdown, când granițele se închideau una după alta, instalarea utilajelor fără suport tehnic, doar pe baza unor filme, pregătirea personalului propriu care nu mai lucrase pe aceste tipuri de echipamente, securizarea materialului filtrant, singurul pe care nu îl producea fabrica de textile TECHTEX, parte a grupului TAPARO.

 

 

Dar urgența producției în țară a echipamentelor vitale pentru salvarea vieților românilor a fost factorul mobilizator pentru Ioan Filip, președintele Consiliului de Administrație TAPARO, omul care a avut această inițiativă și care, împreună cu echipa lui, a riscat și a dezvoltat rapid dintr-o fabrică de textile tehnice, una de textile medicale, de producție de echipamente de protecție personală și medicală.  Iată cu ce gânduri pornea la drum Ioan Filip, la data de 18 martie 2020.

 

 

 

NICIODATĂ NU AM SIMȚIT CĂ SUNT MAI UTIL PENTRU ȚARA MEA

 

Ing. Ioan Filip, președinte CA TAPARO: „Echipa TAPARO, formată din 1600 de oameni este pregătită să realizeze circa 150.000 de măști pe zi, dar și combinezoane, bonete, lenjerii de unică folosință, scutece, șervețele umede. Fabrica TECHTEX, membră a Grupului TAPARO, specializată în producția de textile produce acum materialul nețesut pentru 2 dintre cele 3 straturi ale unei măști chirurgicale, respectiv o pânză pe bază de polipropilenă rezistentă la bacterii. Încă nu avem capacitate să producem materialul filtrant necesar pentru cel de-al doilea strat al măștilor de protecție, adică cel din mijloc. Suntem însă în discuții avansate cu partenerii externi pentru a importa de urgență echipamente și materiale pentru a acoperi și această nevoie. Niciodată nu am simțit că sunt mai util pentru țara mea. Mulțumesc, Guvernului României. Apreciem foarte mult mobilizarea extrem de rapidă și suportul pe care ni-l acordă.  Sperăm să ne organizăm foarte repede și să producem materialele de protecție atât de necesare tuturor.”

 

Nadina Nedelea Rus, specialist în comunicare: „Am deschis căile de comunicare cu autoritățile statului pentru sprijinirea de urgență a Grupului TAPARO, iar împreună cu echipa Asociației Producătorilor de Mobilă din România am asigurat know-how în relația cu instituțiile abilitate în privința acordării de certificări și autorizări pentru introducerea urgentă în circuit a echipamentelor de protecție.”

 

Aurica Sereny, președinte APMR„Ne bucurăm că avem membri, producători de mobilă și de textile, care se implică atât de prompt și contribuie la căutarea de soluții pentru ieșirea din această criză, prin susținerea statului român și a românilor. Felicit Grupul TAPARO pentru promptitudine și îi aștept și pe alții să reacționeze, să punem cu toții umărul, să dovedim că avem spirit civic, grijă de ceilalți și că intervenim cu toate puterile și resursele pentru a trece cu bine peste aceste încercări.”  

 

Echipamentele de protecție produse de TECHTEX sunt înregistrate și avizate

Masca chirurgicală produsă de TECHTEX asigură o eficiență de filtrare bacteriană de 98%, dar are și rezistență la stropire, avantaj important în ceea ce privește prevenirea infectării cu COVID-19. Datorită acestor atu-uri, în urma testelor efectuate de specialiștii Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie, masca chirurgicală produsă de TECHTEX a fost clasificată tip IIR. Potrivit clasificării internaționale este cea mai performantă mască chirurgicală.

 

 

 

Masca chirurgicală de unică folosință, 3 straturi, 3 pliuri cu elastic, produsă de TECHTEX sub brandul Dr.Albert, este înregistrată de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Ministerul Sănătății, a fost avizată tehnic de Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie și autorizată de Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

 

În paralel, pentru ambele tipuri de măști, atât chirurgicale cât și FFP2, a început procesul de testare pentru certificarea internațională, la laboratoare din Spania și Belgia, agreate la nivel european.

 

VIZITA GUVERNULUI ROMÂNIEI LA TECHTEX

 

 

La data de 29 mai, premierul Ludovic Orban, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, au venit la Maramureș, pentru a vedea cum se desfășoară producția de măști sanitare și echipamente de protecție, pentru a discuta cu proprietarii companiei și a identifica noi modalități de susținere a producției românești.

 

 

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri: „Am fost la fabrica TECHTEX, a grupului TAPARO, prima companie romanescă ce a produs măști chirurgicale și echipamente de protecție. Cu ajutorul lor am reușit să rezolvăm niște situații problematice atunci când criza pandemica era la vârf în țara noastră. Aș vrea să le mulțumesc pentru că au găsit soluții și au venit cu rezultate concrete. Aș vrea să îi încurajez pe toți antreprenorii din tara noastră să „îndrăznească”, pentru că vor primi susținerea noastă. România are potențial și împreună putem să revitalizam economia.”

 

Ludovic Orban, prim-ministrul României: „Am auzit vestea că aici, în Târgu Lăpuș, se fabrică măști foarte bune și nu doar măști foarte bune, ci se pune la cale producția, pentru prima oară în România, a stratului filtrant din cadrul măștilor chirurgicale, măștilor FFP2 – strat filtrant care asigură cea mai mare protecție. Am și văzut unde urmează să se instaleze această capacitate. Este foarte important că o companie românească reușește, într-un timp foarte scurt, să fabrice măști chirurgicale, măști FFP2 și să fie pregătită să înceapă fabricația materialului atât de necesar, care stă la baza realizării tuturor produselor de protecție sanitară: măști, combinezoane, halate protectoare, bonete. Suntem aici să încurajăm această companie, care face pași foarte curajoși într-un domeniu extrem de important.”

 

Ioan Filip, președinte C.A. TAPARO: „Cred că prin investiția pe care noi am realizat-o la TECHTEX am contribuit la scăderea prețului la măștile și echipamentele de protecție, pe piața din România. Odată cu apariția producătorilor în România și importatorii au fost nevoiți să coboare prețurile.

 

 

ȘI VISUL A MERS MAI DEPARTE

 

Compania TECHTEX produce acum 15 milioane de măști chirurgicale/lună și crește continuu capacitatea de producție, astfel că, de luna viitoare, odată cu instalarea unei noi linii tehnologice automatizate, va putea realiza 30 de milioane de măști chirurgicale/lună. Întreg procesul de producție se desfășoară în România, aducând astfel valoare adăugată produsului românesc, asigurând locuri de muncă și contribuind la bugetul statului prin taxele și impozitele plătite în țară.

 

 

Ne ținem promisiunile făcute românilor și autorităților statului: TECHTEX garantează 30 de milioane de măști chirurgicale/lună

 

Ioan Filip, președinte C.A. TAPARO: „Producem echipamentele de protecție de la granulă, la material nețesut, până la mască, halat, combinezon, capelină și botoși. Materia primă principală este polipropilena, pe care o cumpărăm sub formă de granule de la producători autohtoni. Din ea realizăm materialul nețesut, care este baza pentru toate echipamentele de protecție medicală și de igienă personală. În această lună vom instala și linia de producție a materialului filtrant, TECHTEX devenind prima companie românească ce produce acest material. Astfel, vom fabrica aici, în țară, absolut toate materialele necesare realizării echipamentelor de protecție. Asta înseamnă că vom putea oferi cel mai bun preț pe piața din România pentru măștile chirurgicale sigure, testate și avizate de specialiștii Ministerului Apărării Naționale. Pentru că, așa cum am declarat mereu, obiectivul nostru nu a fost să producem măști, ci a fost și este să securizăm producția din punct de vedere al cantității, calității și prețului.”

 

Mihai Filip, owner TECHTEX: „Am realizat un plan pe termen mediu și lung pentru ridicarea unei noi hale de producție și achiziționarea unor linii tehnologice performante. Noua fabrică va deveni funcțională în trimestrul al IV-lea al acestui an și va avea o suprafață desfășurată de circa 19.000 mp. Producția de textile medicale, de echipamente de protecție sanitară și de igienă se desfășoară acum în spațiile deja amenajate în cadrul Grupului TAPARO, situate în Târgu Lăpuș, iar noua capacitate este în dezvoltare lângă Baia Mare.”

 

 

Compania TECHTEX a fost înființată în octombrie 2017 și se bazează pe experiența îndelungată, competența și investițiile Grupului TAPARO, a cărui membră este, în textile tehnice nețesute. Grupul s-a adaptat rapid la schimbarea structurală și susținută a cererii globale de textile medicale și a dezvoltat o unitate regională de producție strategică, pentru securizarea materialelor textile și asigurarea necesarului pentru producția de echipamente de protecție medicală și de igienă personală sigure, disponibile, la prețuri accesibile. TECHTEX are o poziție competitivă unică, fiind singurul producător de material nețesut din polipropilenă din România.

 

Produsele Dr.Albert pot fi comandate direct la TECHTEX sau pot fi achiziționate din marile centre comerciale Lidl și Carrefour.

Detalii pe techtex.ro

 

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT