A fost lansat portalul exploatărilor și transportului de masă lemnoasă
Portalul inspectorulpadurii.ro operează imagini din satelit, pe care le suprapune în timp real pe hărți electronice, fiind posibilă astfel depistarea inclusiv a tăierilor ilegale. Acesta a fost lansat de Ministerul Mediului, pe 9 decembrie.
Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului: „În concret, sistemul la care fac referire este un portal web, pe care îl denumim, de asemenea, Inspectorul Pădurii – inspectorulpădurii.ro, care are un dublu rol și o dublă interfață. Pe de-o parte, portalul este un instrument de lucru inovativ pentru autoritățile responsabile cu controlul silvic (Garda Forestieră, Poliția Română, Jandarmeria și, de asemenea, autoritățile din sistem, de la Ocoalele Silvice). Orice tăiere ilegală generează automat o alertă către cei care trebuie să intervină. Pe de altă parte, portalul este o formă de transparentizare a tuturor tăierilor de masă lemnoasă din România pentru publicul larg: orice cetățean poate să intre și să vadă ce se întâmplă în mod real. Practic, oricare din cei doi actori (autoritate/public) poate vedea în timp real în portal ce se întâmplă în pădurile României: • cine taie • unde taie • cât taie • cu acordul cui taie • de unde încarcă marfa • și posibilele tăieri ilegale acolo unde este cazul.”
CUM FUNCȚIONEAZĂ ACEST PORTAL
În pagina de deschidere pot fi văzute toate tăierile care se întâmplă în țară în momentul în care accesăm portalul. Din această pagină nu se poate spune care dintre acestea sunt legale sau ilegale. Pentru a le depista urmează alți pași, de exemplu suprapunerea hărții cu limitele zonelor de protecție strictă și integrală a ariilor naturale protejate. Una din probleme, pe care o reclamă cetățenii dar și ONG-urile, este că se taie din zonele strict interzise. Aici vedeți, practic, în ce măsură tăierile în desfășurare amenință aceste zone în care exploatarea este INTERZISĂ. Cu galben este zona protejată, iar cu roșu este zona în care se taie. Poate fi o tăiere legală. Dacă s-ar regăsi în zona interzisă – este imediat un semnal de alertă și se poate interveni.
Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului: „Mai departe, selectând din meniu, puteți vedea în timp real tăierile legale autorizate în 2016, în vederea exploatării în anul 2017. Acestea sunt marcate în hartă cu verde. Fiecare tăiere în România se face în baza unui act de punere în valoare (APV), ori, anul acesta am planificat ce se va tăia în 2017 (de Romsilva), iar toate aceste puncte reprezintă aceste date. Toate aceste zone sunt scoase la licitație, firmele vin și licitează; cine a câștigat licitația primește o autorizație de exploatare. În momentul în care se primește autorizația de exploatare, aceste punctulețe se transformă din verde în albastru. Zonele marcate cu albastru redau tăierile care se întâmplă în prezent. Indiferent de codul de culoare, prin apropiere – de o zonă verde sau albastră – se pot obține informații importante despre activitatea în zonă. Acolo se poate observa firma care exploatează, în baza cărui act de punere în valoare și a cărei autorizații, ocolul silvic care a dat undă verde pentru această exploatare și termenul până la care trebuie efectuată lucrarea. De pildă, pentru exploatările programate în viitor, publicul poate vedea: entitatea care a aprobat exploatarea, data la care a decis acest lucru, numărul actului de punere în valoare.”
La lansarea platformei, Ministrul Mediului a precizat că deși platforma este încă în lucru, a preferat să o facă cunoscută publicului larg, înainte de finalizarea mandatului de ministru: „Este deja un sistem funcțional, dar încă în lucru, și am insistat să îl facem cunoscut și publicului pentru a nu fi îngropat în viitor. Acum se lucrează (și vom finaliza până la finalul mandatului), la Hotărârea de Guvern care clarifică foarte bine funcționarea acestui sistem de urmărire a trasabilității lemnului, SUMAL, prin care și ocoalele silvice private, cei care gestionează pădurile private ale țării (și acestea sunt 50% din pădurile din România) vor avea aceeași obligație de a-și introduce toate aceste date în sistem.”
Sistemul a costat 30.000 de euro si a fost realizat de firma Indaco.
Vă reamintim că cetățenii pot verifica de pe telefonul mobil dacă un transport de lemne este legal sau nu, introducând numărul de înmatriculare al mașinii care transportă lemnul. Acest lucru este posibil din 19 iulie, după ce Ministerul Mediului a lansat aplicația „Inspectorul pădurii”. Dacă transportul nu este găsit în sistem, există posibilitatea ca acesta să fie ilegal, iar cetățeanul trebuie să sune la 112. Poliția și Gărzile forestiere vor opri transportul și vor verifica documentele însoțitoare.
Aplicația a fost dezvoltată de un grup de voluntari, specialiști IT, care au colaborat cu Ministerul Mediului și poate fi descărcată gratuit (https://goo.gl/YxGlbc), fiind disponibilă doar pentru utilizatorii de sisteme Android.