Home / Focus  / A fost adoptat Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică

A fost adoptat Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică

În Ședința de Guvern de astăzi, 5 octombrie 2017, a fost adoptată Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică.

 

Una dintre prevederi se referă la asigurarea, cu prioritate, a lemnului de foc pentru populație. Însă Regulamentul vizează și asigurarea dreptului de preempțiune producătorilor de mobilă, drept prevăzut în Codul Silvic încă din 2015.

 

fondul_forestier_proprietate_publică

 

Direcția de Comunicare a Ministerului Apelor și Pădurilor precizează că astfel este încurajată prelucrarea superioară a lemnului la noi în țară. Prin această hotărâre se stabilește clar că, special pentru sectorul mobilei din România, se organizează o primă licitație, la care au dreptul să participe exclusiv operatorii care dețin certificat de atestare de producător din industria mobilei și operatorii economici care dețin precontract de servicii de prelucrare primară a lemnului fasonat încheiat cu producătorul din industria mobilei care deține certificat de atestare privind capacitatea de industrializare a lemnului. La fel ca și în cazul lemnului de foc, pentru a evita specula, este interzisă revânzarea lemnului achiziționat în cadrul licitației dedicate producătorilor români de mobilă.

 

Doina_PanaDOINA PANĂ, ministrul Apelor și Pădurilor: ”Cred că, astfel, dăm o șansă importantă industriei să își procure materia primă la prețuri corecte și îi permitem să crească și să se dezvolte. Tot prin introducerea acestei măsuri asigurăm acea plus-valoare lemnului exploatat la noi în țară și stimulăm crearea de locuri de muncă.”

 

O altă prevedere din noul Regulament vizează transparentizarea totală a licitațiilor de masă lemnoasă. Astfel, în urma adoptării HG, Ministerul Apelor și Pădurilor va realiza un website dedicat, denumit www.produselepadurii.ro, în cadrul căruia vor fi publicate toate anunțurile de licitație de masă lemnoasă din pădurile aflate în proprietate publică. Se grupează, astfel, anunțurile pe un singur portal, anunțuri care, în prezent, se regăsesc publicate pe site-urile fiecărui administrator de fond forestier proprietate publică, în mod dispersat și neunitar, mai precizează comunicatul de presă al ministerului.

 

Mai multe detalii găsiți pe site-ul Ministerului Apelor și Pădurilor: http://apepaduri.gov.ro/guvernul-a-adoptat-regulamentul-de-valorificare-al-lemnului-din-padurile-statului/

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT