Home / Design  / Formă și culoare într-o staţiune de lux perfect integrată în peisaj

Formă și culoare într-o staţiune de lux perfect integrată în peisaj

ZAV Architects creează un refugiu cultural cu cupole colorate pe insula iraniană Hormuz

 

Studioul iranian de arhitectură ZAV Architects a folosit peisajul colorat al insulei Hormuz pentru a crea un sat de vacanță care găzduiește aproximativ 200 de cupole viu colorate cu vedere la Golful Persic. Descris de ZAV Architects drept „o reședință culturală”, grupul de clădiri este situat la aproximativ cinci mile (n.trad. circa 8km) de orașul principal de pe insula iraniană Hormuz.

 

 

Satul cu cupole a fost conceput pentru a încuraja turiștii să viziteze insula, fiind în același timp o alternativă la apartamentele standard de vacanță de lux. „Ideea este să aducem vizitatori pe insula uitată Hormuz pentru a crește PIB-ul național și local cu ajutorul arhitecturii”, a explicat studioul.

 

 

„Adesea, răspunsul arhitecturii [la nevoia de] proiectare a cazării pe litoral este o structură înaltă care are vedere la peisajul înconjurător”, a continuat acesta. „Acest proiect propune o dezvoltare extinsă într-o multitudine de unități mai mici spațial, formând un câmp de colonii care se întrepătrund într-o ţesătură fluidă, similară celei a unui cartier.”

 

În total, satul cuprinde 15 case de vacanță care ocupă mai multe construcţii cu cupole interconectate, de diferite dimensiuni. Aceste structuri stau alături de alte clădiri acoperite şi ele de cupole interconecate, care găzduiesc restaurante, cafenele, magazine de suveniruri, puncte de informații turistice și zone de recepție.

 

 

Zav Architects a aranjat cupolele una lângă alta pentru a crea un sentiment de comuniune și pentru a da întregului proiect un contur distinctiv, extras din formele naturale ale insulei.

 

 

„Cupolele au mai multe tipuri și dimensiuni ale arcadelor și, combinate, acestea creează o linie de orizont care se potrivește cu cel al insulei Hormuz, studiată cu atenție pentru acest proiect”, a spus studioul.

 

 

„Deoarece proiectul este situat într-o zonă deschisă, la câțiva kilometri de oraș, compartimentele sale spațiale, cupolele de diferite culori și dimensiuni creează o topografie a orizontului care se potrivește cu peisajele pline de culoare ale insulei.”

 

Toate cupolele au fost vopsite în nuanțe luminoase de roșu, galben, albastru și verde pentru a oferi comunității un exterior colorat. Această utilizare îndrăzneață a culorii continuă în interiorul structurilor, unde pereții sunt pictați în nuanțe asortate, iar mobilierul este colorat în roșu, galben, albastru și verde pentru a se potrivi.

 

 

„Nu poți îndepărta culoarea de pe insula Hormuz – plajele sale cu nisip colorat schimbă până și culoarea mării albastre – nici de pe oamenii săi, pentru care culoarea este un mijloc important de exprimare, fie prin hainele lor, fie prin interiorul caselor lor sau chiar prin mâncarea lor. Culorile care ne înconjoară în Hormuz ne-au dat curajul de a fi îndrăzneți ca insula”, au completat reprezentanții studioului.

 

Fiecare cupolă a fost construită folosind o metodă low-tech cu o structură din saci de nisip stivuiți, umpluți cu sol și nisip dragat de la docul Hormuz. Sacii de nisip au fost fixați cu oțel și finisajul s-a realizat cu ciment. Potrivit studioului, metoda de construire a dat posibilitatea localnicilor să participe la ridicarea clădirilor. „Este construit cu metode de construcție low-tech, care fac posibilă contribuția lucrătorilor necalificați, toți devenind maeștri instruiți și operatori după ce munca a fost terminată și continuă să colaboreze la anumite proiecte în interiorul și în afara insulei”, a spus studioul.

 

 

Zav Architects speră că proiectul va contribui la creșterea turismului și sprijinirea comunității locale de pe insulă. „Arhitectura este un mediu de creare și răspândire a unei sensibilități, care regândeşte modalitățile convenționale de a vedea starea de fapt, în scopul de a trece la schimbare și îmbunătățire. Arhitectura este o platformă pentru schimbarea lumii, iar misiunea sa este de a stimula inovarea. Pentru a face acest lucru, arhitecții trebuie să proiecteze procese, mai degrabă decât obiecte, deoarece procesele pot duce un proiect în locuri pe care nu le putem preconiza sau imagina la începutul lucrării. Așa că, noi căutăm în mod constant să scoatem arhitectura din zona sa de confort”, au completat cei de la Zav Architects.

 

 

Sursa: dezeen.com

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT