Home / Focus  / FINANȚAREA ÎN CASCADĂ PRIN PROGRAMUL- CADRU ORIZONT 2020 AL COMISIEI EUROPENE

FINANȚAREA ÎN CASCADĂ PRIN PROGRAMUL- CADRU ORIZONT 2020 AL COMISIEI EUROPENE

Studiu de caz – Proiectul L4MS – Smart Logistics for SMEs

 

Asociația Producătorilor de Mobilă din România în colaborare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională București – Ilfov au organizat Atelierul de informare și training Finanţarea în cascadă prin Programul cadru Orizont 2020 al CE, Studiu de caz – Proiectul L4MS – Smart Logistics for SMEs (Logistica Inteligentă pentru IMM-urile de producție).

 

Evenimentul a avut loc joi, 24 octombrie 2019, la Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București.

 

În cadrul seminarului au fost prezentate sursele actuale și viitoare pentru accesarea de fonduri în vederea creșterii gradului de automatizare a IMM-urilor și a industriei românești. Ca studiu de caz a fost prezentat proiectul L4MS, și în particular apelul deschis pentru solicitarea de finanțare subsecventă, aflat în derulare în acest moment, care va permite unor mini-consorții formate din maximum 3 companii (dintre care una trebuie să fie IMM cu profil de producător de bunuri) să obțină o finanțare cumulată de până la 250.000 de euro pentru soluții inovatoare de automatizare a logisticii intra-fabrică.

 

 

 

ANDREEA PARASCHIV, coordonator proiecte europene din partea APMR: „Trecerea economiei românești la digitalizare este varianta optimă prin care industriile tradiționale din țara noastră ar putea câștiga un plus de competitivitate și prin care s-ar putea rezolva parțial criza forței de muncă. Obiectivul L4MS este să furnizeze sectoarelor producătoare de bunuri din economie o variantă economică (ieftină) pentru instalarea de tehnologii avansate și automatizare a logisticii din interiorul fabricilor. L4MS oferă IMM-urilor instrumentele care le pot ajuta să își reducă semnificativ atât costurile, cât și timpul de instalare a roboților mobili. Trecerea la digitalizare nu înseamnă și nici nu trebuie să însemne pierderea de locuri de muncă; este, din contră, o modalitate de a face mai interesante ocupațiile din industriile tradiționale și de a gestiona mai bine forța de muncă disponibilă, direcționându-o prin training-uri și recalificări dinspre ocupații care se bazează proponderent pe utilizarea forței brute și pe rutină către ocupații capabile să creeze plus-valoare pentru întreprinderi, să conserve integritatea fizică și mentală a forței de muncă disponibile – și acest lucru pe o perioadă cât mai lungă de timp – să accentueze contribuția și impactul pozitiv al activității fiecărui individ (de la cel mai simplu lucrător și până la cel mai capabil și mai vizionar manager) la creșterea și dezvoltarea comunității din care face parte.”

 

 

CRISTIAN ORMINDEAN, PROSME – Enterprise Europe Network, Agenția pentru Dezvoltare Regională București – Ilfov: „Acest proiect susține inovarea de proces și nu inovarea de produs, raționalizează managementul proceselor de afaceri. Cine investește în organizarea companiei, a fabricii pe care o deține, are șanse mai mari de creștere a profitabilității. În țara noastră există probleme legate de povara administrativă și costurile asociate acesteia, care pot fi reduse, contracarate prin reorganizare procesuală. Noua definire a inovării, din 2018, face mai clare aceste aspecte și ușurează, în opinia mea, alegerile întreprinderilor privind obiectivele de transformare digitală, inclusiv cele care pot fi susținute financiar prin programul ORIZONT 2020.”

 

 

Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea unor soluții noi de logistică în fabrici (logistică internă), folosind roboți mobili și platforma OPIL de tip IoT.

 

Programul de accelerare L4MS a dezvoltat o platformă software industrială pentru Internetul Lucrurilor (pentru interconectarea eficientă a dispozitivelor mobile, a programelor software de întreprindere, a echipamentelor inteligente și roboților), care vizează logistica din fabrică, numită OPIL (Open Platform for Innovations in Logistics / Platformă Deschisă pentru Inovații în Logistică), pentru a îmbunătăți și extinde comunicarea între diferitele elemente existente în halele de producție ale companiilor. Aceasta transformă un mediu de producție funcțional într-un sistem logistic flexibil și receptiv. Introducerea unui simulator 3D (Visual Components) în proces permite testarea virtuală a soluțiilor înainte de luarea deciziei finale pentru efectuarea investiției. De asemenea, același simulator 3D permite instalarea unor soluții variate de colaborare om-robot în logistica intra-fabrică într-o manieră eficientă din punct de vedere al costurilor. Puteți citi mai multe despre OPIL la adresa: project.l4ms.eu/opil.

 

 

AL DOILEA APEL DESCHIS L4MS

 

1,5 mil. Euro nerambursabili pentru automatizarea logisticii în sectoarele producătoare de bunuri

 

L4MS (Logistics for manufacturing SMEs / Logistică pentru IMM-urile de producție) vă invită la a doua rundă de Apeluri deschise. Firmele producătoare de bunuri, din categoria întreprinderi mici și mijlocii (IMM-urile) și întreprinderi cu capitalizare medie (250 – 3000 de lucrători), precum și furnizorii de roboți și soluții de automatizare din România sunt invitați să solicite finanțare europeană prin Programul de Accelerare L4MS, până la data de 30 noiembrie 2019.

 

Cum puteți solicita finanțare programului L4MS?

 

Firmele producătoare de bunuri din economia românească (indiferent de sectorul industrial) pot solicita finanțare împreună cu un integrator de sisteme, un furnizor de automatizare, un producător de roboți, o organizație de cercetare sau un Centru de Inovare Digitală (Hub de Inovare Digitală –Digital Innovation Hub). Consorțiul de 2-3 parteneri astfel format poate să elaboreze împreună și să transmită o propunere de automatizare a logisticii de la punctul de lucru al IMM-ului producător de bunuri, solicitând finanțarea cercetării necesare pentru găsirea soluției optime. Cele mai promițătoare propuneri, care se vor materializa în Experimente de Aplicare a noilor tehnologii în logistica intra-fabrică – în principal, OPIL și roboți mobili autonomi – vor dobândi acces la finanțare și o serie de alte servicii. Mai exact, Experimentele pentru care se solicită finanțare trebuie să vizeze automatizarea transportului materiilor prime din depozit la locul de prelucrare și a produselor finite din halele de producție în depozitul de produse finite, prin soluții care implică OPIL și roboți mobili autonomi (AGV-uri), iar Experimentele care vor dovedi cel mai ridicat potențial de inovare vor beneficia de finanțare nerambursabilă de până la 250.000 € per echipă, alături de consultanță tehnologică și de afaceri, acces la cele mai noi laboratoare de testare, training pentru recalificarea lucrătorilor și finanțare pentru dezvoltarea noului model de afaceri în vederea transpunerii lui în realitate și creșterii dimensionale.

 

 

Experimentele selectate vor lua parte la un program extensiv și individualizat de training și își vor construi experimentul în jurul tehnologiei OPIL pentru a virtualiza complet logistica intra-fabrică, accelerând astfel drastic procesul de inovare din această zonă de activitate din firmă. Programul de accelerare (detalii la adresa: l4ms-open-call.fundingbox.com) este împărțit în trei etape și durează între 2 și 11 luni, depinzând de performanțele obținute de fiecare consorțiu în fiecare etapă (evaluări și selecții succesive – dar și asistență tot mai intensivă din partea programului L4MS – după fiecare dintre primele două etape).

 

Programul L4MS a organizat primul Apel deschis pentru solicitarea de sub-finanțare din fonduri europene pe parcursul acelorași luni (septembrie – noiembrie) în anul 2018. Mai multe despre câștigătorii Apelului deschis de anul trecut la adresa: project.l4ms.eu/news/6-smes-move-next-phase-after-l4ms-bootcamp.

 

CRISTIAN ORMINDEAN, PROSME – Enterprise Europe Network, Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov: „Peste 25.000 de proiecte au fost finanțate prin intermediul programului ORIZONT 2020, din 2014 până acum. Câteva zeci dintre aceste proiecte sunt de tip finanțare în cascadă, care acordă mai departe, la rândul lor, finanțare firmelor. În Uniunea Europeană, rata de succes este de aproximativ 10%. În România, rata de succes este sub 5%. De aceea vă îndemn să luați în calcul posibilitatea de accesare a banilor europeni, prin intermediul ORIZONT 2020 și să vă interesați de L4MS. Faptul că am aflat despre el, prin intermediul Asociației Producătorilor de Mobilă din România, care este partenerul în România al L4MS, este important din perspectiva implicării asociațiilor patronale în multiplicarea oportunităților acestui program pentru firmele din România.”

 

L4MS oferă asistență în procesul de găsire de parteneri pentru formarea unui consorțiu (matchmaking)

 

FundingBox, unul dintre partenerii-cheie ai programului L4MS, oferă servicii de matchmaking pentru a ajuta firmele să își găsească partenerii potriviți pentru Experimentele de aplicare. Firmele își pot exprima și individual interesul de a participa într-un Experiment de aplicare și a primi sub-finanțare prin completarea unui formular de solicitare și transmiterea lui on-line, accesând adresa: l4ms-registration.fundingbox.com/. Ulterior, FundingBox le va pune la dispoziție o listă cu potențiali parteneri pentru crearea unui mini-consorțiu în vederea depunerii împreună a unei propuneri de Experiment de Aplicare și le va facilita, în baza opțiunilor exprimate de IMM, contactul. Serviciul de matchmaking este  gândit ca un serviciu de pre-înregistrare pentru solicitarea de finanțare și este oferit ca atare încă de dinainte de deschiderea Apelului. Înregistrarea are în completare și un serviciu de asistență online (helpdesk), unde se pot solicita informații suplimentare.

 

 

Dacă sunteți un producător de bunuri care căutați să vă impulsionați capacitatea de producție și să vă îmbunătățiți sistemul logistic din fabrică, programul de accelerare L4MS este programul potrivit pentru dumneavoastră!

 

SOLICITAȚI FINANȚARE on-line prin Apelul deschis L4MS în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie 2019 la:  https://bit.ly/2pOXW4wl4ms.eu/l4ms/#/home sau l4ms-open-call.fundingbox.com/ unde veți descoperi Ghidul Solicitanților (Guide for Applicants), Întrebări puse frecvent (Frequently Asked Questions) și Formularul de solicitare (Application form).


Dacă aveți întrebări suplimentare, vă rugăm să contacți:

Kati Nikopensius, Manager Apel deschis, Fundingbox, helpdesk@l4ms.eu

APMR, reprezentant L4MS în România, Coordonator acțiune L4MS pentru România: Andreea Paraschiv, proiecte@industriamobilei.ro

 

 

Proiect finanțat de Programul cadru Orizont 2020 al Uniunii Europene, Contract de finanţare nr. 767642.

 

Notă:

Asociația Producătorilor de Mobilă din România este partenerul din România al proiectului L4MS – Logistică inteligentă pentru producție.

Sub-finanțarea (în sensul de finanțare subsecventă sau finanțare în cascadă) L4MS se adresează în mod expres firmelor producătoare de bunuri din categoria întreprinderi mici și mijlocii (până în 250 de lucrători și cifră de afaceri sub 50 milioane de Euro) și întreprinderi cu capitalizare medie (între 250 și 3000 de lucrători), precum și furnizorilor de roboți și soluții de automatizare.

Conceptul IoT (prescurtarea termenului englezesc „Internet of Things” – „Internetul Lucrurilor”) este un concept specific noilor tehnologii TIC și schimbărilor induse de aplicarea acestora în producția de bunuri care au înglobate componente electronice. Conceptul presupune interconectarea eficientă (mergând până la o interconectare universală) în rețea a diverselor dispozitive și echipamente inteligente (de la dispozitive mobile destinate comunicării – telefoane mobile, tablete, laptop-uri, scannere mobile etc – la mijloace de producție industriale – roboți și alte echipamente – sau bunuri de folosință îndelungată din gospodărie – televizor, frigider, ușa garajului, etc), permițând comunicarea și colaborarea între acestea, precum și automatizarea operării lor (coordonarea între ele în timpul funcționării și operarea lor de la distanță).

 

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT