Felder Gruppe a prezentat peste 100 de utilaje la LIGNA 2019 și a arătat soluții practice ale conceptului Industry 4.0
Interviu cu Dragoș Mărăcineanu, director general Felder Gruppe România
Ce produse inovatoare au fost prezentate de companiile pe care le reprezentați în România?
Pentru Felder Gruppe, ediția de anul acesta de la LIGNA a fost una importantă. În cifre, Felder Gruppe a prezentat peste 100 de utilaje, majoritatea industriale, într-un spațiu de 2.700 mp. În termeni de produse și inovații, anul acesta grupul austriac a dus lucrurile mai departe în ceea ce privește soluțiile practice ale conceptului Industry 4.0.
Printre noutățile prezentate în cadrul standului s-au numărat:
- Noi CNC-uri pentru firmele mijlocii și mari, atât cu masă cu console, cât și cu masă nesting, precum și suita software F4®Solutions de soluții integrate pentru un flux de producție complet automatizat.
- Parteneriatul cu Mayer – care începând din acest an face parte din Felder Gruppe. Mayer este un cunoscut producător german cu o istorie de aproape 70 de ani, recunoscut pentru calitatea și fiabilitatea agregatelor industriale de tăiat în pachet pe care le produce.
- Pe partea de soluții clasice de prelucrare, Felder Gruppe a lansat noi utilaje, precum mașina de frezat cu ax înclinabil între -46°/+46°, și-a extins cu mai multe modele gamele de fierăstraie circulare și mașini de cant.
- Sistemul de prevenție PCS® – inovația în siguranță în lucrul la fierăstraiele circulare cu masă mobilă. Pentru industria lemnului, PCS® este un pas important pentru că sistemul se axează pe prevenție, folosește zonă de siguranță pentru pânză, astfel că operatorul nu mai atinge pânza pentru ca aceasta să coboare. Sistemul este sigur, timpul de pornire al circularului este rapid și nu dăunează grupului de prelucrare.
Am avut în stand consultanți de vânzări din România dedicați clienților noștri, am organizat demo-tour-uri și prezentări de soluții celor interesați.
Care ar fi recomandările pe care le-ați face companiilor românești, după participarea la acest eveniment?
Prima recomandare ar fi să înțeleagă noile opțiuni tehnologice disponibile și să investească doar în acelea de care au nevoie. E important ca fiecare nou nivel de investiții să aducă o îmbunătățire semnificativă doar a anumitor zone ale afacerii lor. Doar așa se vor putea crea fondurile necesare pentru a investi în următorul nivel de dezvoltare care să rezolve alte probleme. Nu e recomandabil să investești în tehnologii pe care nu le înțelegi, nu știi ce problemă pot rezolva efectiv și dacă poți lucra efectiv cu ele în condițiile economice românești.
A doua recomandare ar fi să-și aleagă parteneri de încredere. Pe măsura ce complexitatea soluțiilor crește, alegerea soluțiilor tehnice potrivite poate deveni o provocare în sine. Identificarea problemelor existente, documentarea soluțiilor disponibile, stabilirea criteriilor de selecție a furnizorului – totul începe să devină din ce în ce mai complicat. Tocmai de aceea, încă de la început, noi am oferit clienților noștri echipamentele potrivite în funcție de nivelul și tipul de producție pentru a putea asigura dezvoltarea lor pe termen lung. La Felder Gruppe România nu există reprezentanți de vânzări, ci consultanți dedicați care mai întâi ascultă, analizează și apoi oferă soluția potrivită, atât tehnică, cât și financiară prin soluțiile de finanțare flexibilă Flex-Fin® și Buy-Back dacă este nevoie. În plus, în producție timpul înseamnă bani. Este important să știi că ai la cine să apelezi, să ți se răspundă la telefon atunci când ai nevoie, să ți se rezolve problema în cel mai scurt timp, astfel încât să nu ai activitatea întreruptă. Prin programul G+ oferim garanții extinse și prin Blitz Service® oferim asistență tehnică, instalarea utilajelor, instruirea personalului.
Ce nu ar trebui să lipsească dintr-o fabrică de mobilă ca să reziste pe piața mondială?
Să vorbim cât mai aplicat, noi avem clienți care produc pentru export și sunt la un nivel înalt de competitivitate pe piața mondială. De exemplu, uși și ferestre produse la Toplița ajung în Spania și Franța, sculpturi din lemn masiv realizate la Sovata ajung în toate colțurile lumii în proporție de 100%, blaturi din lemn masiv produse la Brașov ajung pe piețe externe în proporție de 99%. Ce au în comun cele trei exemple: know-how, organizare, tehnologizare. Cam astea ar fi cele trei lucruri esențiale pentru a fi competitiv pe piața mondială în domeniul producției de mobilă.
Pe lângă portofoliul de utilaje și echipamente pe care îl avem, noi încercăm să aducem și mai mult know-how în piață. În acest sens, am înființat un departament de învățare și pregătire pentru angajații implicați direct în relația cu clienții, precum și serviciu de școlarizare pentru clienții noștri. Astfel, dorim să oferim o soluție completă producătorilor de mobilă inclusiv pe partea de pregătire și instruire personal pentru folosirea utilajelor și echipamentelor.
De curând am organizat și un workshop dedicat tehnicilor de prelucrare a materialelor compozite, un curs intensiv de 2 zile în care au avut loc demonstrații complete de prelucrare a materialelor minerale compozite cu sculele și mașinile Albin Kraus și sculele de mână Festool. Am fost plăcut surprinși de numărul mare de participanți, acest lucru înseamnă că producătorii de mobilă vor să-și diversifice producția și să-și perfecționeze tehnicile de prelucrare.
Despre Industry 4.0 și impactul asupra producției de mobilă
Industry 4.0 reprezintă următorul pas în dezvoltarea producției, iar noi suntem pregătiți să-i ajutăm pe producătorii de mobilă din România să facă acest lucru. Avem toate resursele necesare, soluții tehnice adaptate și oameni bine pregătiți. Și credem că este doar în avantajul lor să facă trecerea către 4.0 pentru că asta înseamnă timp mai scurt de producție, costuri mai mici, flexibilitate mai mare, implicit profit mai mare. Industry 4.0 a fost și conceptul de bază al Felder Gruppe la LIGNA în acest an, iar vizitatorii au putut să vadă cum se realizează fluxuri de lucru complet automatizate proiectate nu doar pentru capacități de producție foarte mare, cât și pentru firmele mici și mijlocii.
Pingback:LIGNA 2019, 5 zile de spectacol pentru prelucrarea lemnului - Revista Mobila iunie 26, 2019