Fabrica EGGER de la Rădăuți, o abordare circulară și sustenabilă în industrie
More from wood („Noi creăm mai mult din lemn”) este deviza companiei EGGER atunci când vine vorba de prelucrarea lemnului. Pentru o producție sustenabilă într-o măsură cât mai mare nu este suficient ca lemnul să fie procurat responsabil, ci este la fel de important ca el sa fie folosit într-un mod responsabil prin conceptul de „utilizare în cascadă”.
Cu investiții semnificative în reciclare, care depășesc 20 de milioane Euro, EGGER a devenit cel mai mare reciclator de lemn din România. În ultimii 11 ani, compania a reutilizat peste 767.000 de tone de lemn provenit din deșeuri, demonstrând astfel un angajament ferm față de protecția mediului și sustenabilitate.
La fabrica din Rădăuți, producția de PAL reprezintă aproximativ 60% din totalul producției, dintre care 90% este PAL melaminat, un material esențial pentru fabricarea mobilierului de uz casnic. În plus, EGGER produce plăci de OSB pentru construcții, care constituie 40% din producția fabricii. Aceste produse sunt vândute în peste 50 de țări, România fiind un jucător important în volumul total al vânzărilor.
Pentru a asigura sustenabilitatea, EGGER utilizează atât materii prime primare, cât și secundare. Resturile de lemn din prelucrarea inițială, precum tocătura, rumegușul și așchiile de lemn, precum și deșeurile provenite de la producătorii de mobilă și lemnul reciclat (de exemplu, paleți, cutii de transport și lemn netratat de pe șantiere), sunt toate integrate în procesul de producție a PAL-ului. De asemenea, deșeurile de lemn generate în timpul producției pe platforma EGGER sunt colectate, sortate și reutilizate în procesele de producție.
În 2023, EGGER a integrat 20% lemn reciclat în compoziția plăcilor de PAL, având ca obiectiv atingerea unei cote de 25% până în 2025. Acest progres a fost susținut de deschiderea a două noi centre de colectare a deșeurilor (Timberpak) în Brașov și Arad, extinzând astfel rețeaua existentă din București și Cluj-Napoca. Centrele Timberpak colectează, depozitează și toacă deșeurile din lemn provenite din activitatea economică, care sunt transportate apoi la instalația de reciclare de pe platforma EGGER de la Rădăuți.
Prin tocarea deșeurilor de lemn la punctele de colectare, transportul către fabrica din Rădăuți devine mai eficient, reducând numărul de deplasări cu camioanele cu până la 75%.
Dacă reciclarea materialului lemnos nu mai este posibilă din motive de calitate, acesta este utilizat pentru a produce energie electrică și termică verde în propria centrală pe biomasă. Peste jumătate din necesarul energetic al platformei EGGER Rădăuți este acoperit din surse regenerabile produse local.
Peste 88% din materia primă utilizată în producția de plăci de PAL este reprezentată de co-produse și lemn reciclat. Prin utilizarea eficientă a acestor resurse, EGGER contribuie la reducerea necesității de a produce noi materiale, economisind astfel resurse naturale prețioase. Produsele sunt concepute pentru a fi ușor reciclabile, astfel încât, după expirarea fazei de utilizare ele servesc drept materie primă pentru noi produse. Astfel, 100% din plăcile de PAL și OSB produse la Rădăuți sunt complet reciclabile.
Angajamentul EGGER față de economia circulară și utilizarea durabilă a resurselor naturale este evident prin eforturile continue de integrare a lemnului reciclat în producția sa. Aceasta nu doar reduce impactul asupra mediului, ci și stabilește un model de afacere responsabil și sustenabil, oferind un exemplu ce poate fi urmat și de alte companii.
Citește AICI mai mult despre activitatea EGGER de reciclare a lemnului