Home / Focus  / Exportatorii români de mobilier continuă promovarea pe piețele internaționale, chiar și în actualul context economic incert

Exportatorii români de mobilier continuă promovarea pe piețele internaționale, chiar și în actualul context economic incert

Deși taxele vamale pe care le-a anunțat președintele SUA produselor fabricate în Europa îngrijorează exportatorii români de mobilier, aceștia nu renunță la participarea la cele mai importante expoziții de profil din lume. De astăzi suntem în Italia. Urmează Statele Unite ale Americii și Emiratele Arabe Unite, în luna mai.

 

Brandurile românești de mobilier au pregătit colecții spectaculoase de mobilier de design și decorațiuni de interior pentru Salone del Mobile.Milano.

 

19 producători români participă la cel mai mare eveniment din lume, din domeniul nostru de activitate, respectiv Salonul Internațional de Mobilă de la Milano. Ediția din 8-13 aprilie 2025, desfășurată la Fiera Milano Rho, se anunță a fi una dintre cele mai dinamice și relevante pentru industria mobilierului și designului. Producătorii români expun în Hall 3, standurile L35 M48, iar colecțiile pregătite pentru această expoziție aduc în prim-plan un portofoliu amplu și elegant de produse create cu atenție specială la estetică, funcționalitate, inovație și stil, respectiv piese de design, mobilier din lemn masiv, dar și tapițat, elemente de decor personalizate, precum și obiecte cu design modular sau mobilier multifuncțional inovator.

 

 

La început de an, 31 de companii românești de mobilă și decorațiuni de interior și-au prezentat noile proiecte în Franța și în Marea Britanie, purtând discuții cu mii de reprezentanți ai marilor retaileri, ai showroom-urilor de mobilier, cu distribuitori și dezvoltatori, dar și cu arhitecți și designeri din toată lumea. Între 16 și 20 ianuarie 2025, România a fost reprezentată la expoziția internațională de design interior și decorațiuni Maison&Objet Paris, iar între 19-22 ianuarie la January Furniture Shows, NEC Birmingham.

 

Primele 12 țări de destinație a exportului de mobilă din România cumulează împreună circa 80% din valoarea totală a exportului românesc de mobilier, care, anul trecut, a fost de 2,45 miliarde de euro.

 

 

Cel mai bun an pentru exportul românesc de mobilă către SUA a fost 2022, când valoarea mobilei exportate a fost de 96,6 milioane de euro. Având în vedere că în anul 2011 exportul de produse românești de mobilier pe piața din Statele Unite ale Americii era de doar 17 milioane de euro, creșterea pe această piață este substanțială, iar exportatorii direcți către Statele Unite ale Americii ar putea fi afectați serios de noile taxe vamale anunțate de SUA produselor europene. La fel și producătorii români de mobilier care lucrează pentru marile companii europene ce exportă în SUA mobilier fabricat în Europa.

 

Situația economică dificilă, cu care industria mobilei se confruntă de peste un an, necesită un sprijin hotărât și energic din partea autorităților.

 

„Contextul economic – influențat puternic de cel geopolitic -, în special în ceea ce privește prețurile la energie electrică în Europa de Est și Sud-Est, s-a modificat semnificativ. Cu o variație de la 9% până la 25% în costurile totale de producție a ponderii energiei, dar și majorarea succesivă a salariului minim pe economie fără corespondent în productivitate sunt factorii principali care au condus la cheltuieli suplimentare afectând competitivitatea industriei mobilei. Producătorii români de mobilă și produse din lemn se confruntă cu presiuni atât în privința cheltuielilor aferente producției (creșterea costurilor), cât și în ce privește vânzările. Cererea de mobilă pe piețele UE s-a diminuat pe fondul conflictului din Ucraina și a incertitudinii evoluției economiei germane, amenințate de recesiune. La acestea se adaugă actuala evoluție a politicii comerciale a SUA, care pune sub semnul întrebării perspectiva unei redresări a sectorului nostru pe seama unei potențiale extinderi pe o piață care se arăta promițătoare”, susține președintele APMR, Dumitru Blaga.

 

Industria mobilei este orientată preponderent către export, cu o contribuție importantă la balanța comercială a țării de peste 1 mld. Euro anual, în ultimul deceniu (+ 1 mld Euro în 2024, +1,23 mld. Euro în 2023,  +1,32 mld. Euro în 2022, +1,57 mld. Euro în 2016), culminând în anii de dinainte de pandemia de COVID-19 cu un aport valutar anual de 1,5 mld. Euro. În anul 2023 ne-am aflat pe locul 6 între sectoarele economice care aduc aport valutar pozitiv la balanța comercială a țării. Valorificăm superior o resursă naturală regenerabilă a țării, ponderea valorii adăugate brute în producție fiind de 55% (al doilea sector după IT). Dat fiind aportul pozitiv la balanța comercială, situația actuală a deficitului balanței comerciale a României, existența unor avantaje competitive evidente ale sectorului (materie primă, design propriu, potențial ridicat de valorificare, experiență în producție, recunoaștere pe piețe externe) și, mai ales, capacitatea de a produce valoare mult mai mare în produsul finit decât valoarea factorilor de producție utilizați, industria mobilei este o industrie strategică.

 

 

Descoperiți expozanții români și colecțiile lor la Salone del Mobile. Milano 2025 https://salonemilano.industriamobilei.ro/

www.industriamobilei.ro

 

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT