Home / Industria Mobilei  / Experimentul KULINAARIA, o nouă poveste de succes L4MS

Experimentul KULINAARIA, o nouă poveste de succes L4MS

Roboții de la cel mai mare fabricant din Estonia de preparate alimentare gata de a fi consumate vor reduce costul cu forța de muncă cu 20% și vor spori eficiența logistică în fabrică cu 10%.

 

Kulinaaria OÜ pregătește mâncare din 1999. Cele mai mari grupe de produse sunt salatele și meniurile complete, completate de produse de cofetărie și de panificație, deserturi, seturi pentru banchete și sandvișuri. Produsele companiei sunt vândute în principal sub mărci private în mai multe lanțuri de magazine și prin benzinării. Unitățile sale de producție din Tallinn, Estonia, produc peste 10 tone de produse pe zi, cei 300 de angajați creând o cifră de afaceri anuală de aproximativ 20 de milioane de euro. O extindere semnificativă a facilităților de producție este programată pentru prima jumătate a anului 2020 (când vorbim deja de punere lor în funcțiune).

 

Logistica internă complexă trebuie rezolvată

 

Transportul și manipularea materialelor sunt procesele cheie din halele de producție ale Kulinaaria, unde se intersectează cea mai mare parte a forței de muncă.

 

Deoarece aproximativ 6.000 de cutii de mărfuri pe zi trebuie mutate între diferite locații din fabrică, obiectivul experimentului a fost îmbunătățirea procesului intra-logistic prin automatizarea transportului de cutii. Implementarea AGV-urilor (vehicule dirijate automat) și utilizarea instrumentelor L4MS, cum ar fi OPIL-ul (Platforma deschisă pentru inovații în logistică), pentru studiul experimental au fost considerate o soluție rapidă pentru a optimiza atât procesul de manipulare a materialelor, cât și rutele de-a lungul cărora sunt transportate materialele.

 

Experimentul s-a concentrat pe trei rute principale de transport:

 

  • Livrarea cutiilor goale între instalațiile de spălare și spațiul pentru depozitare intermediară
  • Transportul cutiilor pline cu produse finite la depozit
  • Transportul materiilor prime către spațiul de depozitare intermediară

 

S-a preconizat că soluția urma să îmbunătățească logistica intra-fabrică prin automatizarea acestor trei căi de livrare, de la preluarea materiei prime până la transportul produselor finite la spațiul de depozitare. Prin îmbunătățirea logisticii din interiorul fabricii, Kulinaaria spera să reducă timpul de așteptare în producție, să îmbunătățească livrarea la timp a produselor finite către clienți și să contribuie la reducerea neregulilor în timpul procesului de transport din interiorul fabricii.

 

Comunicarea între componentele sistemului este esențială

 

Scopul experimentului a fost de a testa modul în care se comportă AGV-urile în condițiile actuale de producție și dacă efectuează acțiunile dorite într-un mod satisfăcător. De asemenea, a fost testat modul în care funcționează comunicarea dintre AGV, senzori și OPIL în cadrul unităților de producție ale companiei.

 

Prima provocare a fost aceea de a construi modelul de simulare 3D, un geamăn virtual al fabricii, și de a-l conecta la modulele OPIL. A doua provocare a fost implementarea și testarea soluției în halele Kulinaaria.

 

Automatizarea a folosit mai multe module OPIL. Harta de producție și locațiile bazelor (stațiile) AGV au fost descrise în modulul MOD.SW.SP care a făcut referire directă la modelul de simulare 3D al halei de producție (fabrică virtuală), dezvoltat cu software-ul Visual Components 4.1. Bazele (stațiile) AGV din zona de spălare au fost definite ca MOD.IOT.SAN, o componentă software care arată dacă cutiile sunt în bază, prin utilizarea unui senzor cu infraroșu.

 

Întregul proces urma să fie executat cu ajutorul integrării modulului OPIL SAN, combinat cu comunicarea între sistemul ERP, senzori și AGV-uri.

 

Geamănul digital 3D ajută la implementare

 

Rezultatele au arătat că este nevoie de aproximativ șase luni pentru a dezvolta întreaga soluție, începând de la simularea 3D până la testarea în unitatea de producție. În timpul experimentului, crearea simulării 3D prin geamănul digital și utilizarea OPIL au contribuit la reducerea timpului de instalare a roboților. Mai mult, implementarea corectă a OPIL și simularea 3D va ajuta probabil la reducerea timpului de implementare și în alte locații de producție.

 

Costul automatizării

 

În total, producția Kulinaaria necesită 5-6 AGV-uri. Un AGV poate deservi trei linii de producție la o rată de utilizare de 76%.

 

Costul unui sistem AGV, inclusiv toate componentele hardware și software de asistență (suport), este de aproximativ 43.500 EUR. Costul global pentru implementarea a cinci roboți se ridică la aproximativ 300.000 EUR.

 

Eficiența crește, erorile și costul cu forța de muncă se diminuează

 

Rezultatele experimentului indică mai multe beneficii.

 

Defectele, cum ar fi neregulile în cantitatea de cutii și, ca urmare, cutiile cu marfă transportate în într-o locație greșită și mărfurile transportate greșit (la momentul nepotrivit sau amestecându-se comenzile) sunt cel mai probabil reduse cu 10%.

 

Livrarea la timp a cutiilor la locația corectă din cadrul unității de producție este cel mai probabil să crească cu 5%.

 

Viteza de transport măsurată prin numărul de cutii transferate per unitate de timp va crește cel mai probabil cu 10%.

 

Costul forței de muncă implicate, aferent mutării de cutii va scădea cel mai probabil cu 20%. Forța de muncă poate fi folosită pentru o activități mai productive.

 

Rezultatul: O soluție replicabilă!

 

Aproape toate obiectivele și așteptările experimentului au fost îndeplinite. Procesul logistic intra-fabrică devine mai eficient, deoarece sunt necesare mai puțin timp și forță de muncă pentru transport. În plus, angajații nu trebuie să își părăsească locul de muncă, deoarece materiile prime și bunurile finite sunt mutate automat.

 

Roboții mobili oferă mai multă flexibilitate și o posibilitate mai bună de a investi treptat, în funcție de creșterea capacității de producție.

 

Părererea celor de la Kulinaaria este că soluția lor poate fi reprodusă și în alte companii, care au procese de producție și procese de afaceri similare.

 

Dacă vă interesează modulele OPIL, vă invităm să accesați ramp.eu

 

 

RAMP este piața digitală pentru robotică capabilă să accelereze productivitatea în întreprinderile mici și mijlocii și să extindă piețele pentru furnizorii de soluții tehnologice. RAMP realizează acest lucru facilitând colaborarea IMM-urilor și a furnizorilor de soluții în moduri în care beneficiază ambele părți: în calitate de IMM producător, aveți acces la robotică și tehnologii de digitalizare pentru a îmbunătăți eficiența și productivitatea. Ca furnizor de soluții tehnologice, ajungeți mai repede la clienți și vă bucurați de accesul pe o piață mult mai mare.

 

Parteneri în experimentul L4MS:

 

– Lider de proiect și furnizor de tehnologie: Universitatea de Tehnologie din Tallinn, TALTECH
– Integratori de sistem: ITT Group

Unitatea de producție pentru testarea experimentală: Kulinaaria OÜ

 

Mai multe despre experimentul KULINAARIA – o poveste de succes L4MS – puteţi afla din testimonialul video al firmei:

 

 

Traducere și adaptare poveste de succes L4MS: Andreea Paraschiv, coordonator Departament Proiecte Europene APMR

 

 

 

 

Proiect finanțat de Programul cadru Orizont 2020 al Uniunii Europene, Contract de finanțare nr. 767642

 

 

Citiți și:

Roboții mobili sporesc eficiența lucrului într-o fabrică de încălțăminte facilitând schimbarea matrițelor

SMARTIST, o poveste de succes L4MS

Povești de succes L4MS

O poveste de succes neașteptată

 

Review overview

POST A COMMENT