Home / Evenimente  / Evoluția industriei românești de mobilă, prin ochii presei străine

Evoluția industriei românești de mobilă, prin ochii presei străine

Helmut Merkel este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști și consultanți internaționali în industria de mobilier și reprezintă MÖBELMARKT la cele mai importante evenimente de profil. El a participat la Târgul Internațional de Mobilă BIFE SIM de la București și ne-a mărturisit impresiile, la cald.

helmut-merkel

Helmut Merkel, jurnalist MÖBELMARKT: „Sunt în România pentru a doua oară, am vizitat BIFE-SIM prima dată anul trecut și am fost surprins, pentru că nu aveam așteptări deosebite. Revenind aici sunt din nou surprins, pentru că văd că au avut loc o mulțime de îmbunătățiri. În ceea ce privește calitatea produselor românești, precum și în ceea ce privește designul, constat că unele companii au investit mult în calitate. Multe dintre produsele pe care le găsesc aici corespund din toate punctele de vedere gustului cumpărătorilor din țara mea, din Germania, dar și din țările vecine, cum ar fi Austria, Elveția, Olanda. Eu cred, mai exact știu, că industria românească de mobilă este de mare succes, judecând după cifrele de import în Germania, pot să văd o creștere substanțială a importului din România. Pe viitor, însă, ceea ce cred eu este că industria ar trebui să schimbe puțin strategia pentru a-și păstra acest avantaj de competitivitate și în viitor. În acest moment industria românească produce foarte mult pentru industria germană, pentru companiile germane, care au externalizat producția. Desigur, produc în funcție de designul german sau pe designul companiilor din alte țări, dar, pe viitor, cred că este foarte important ca mai multe companii românești să se impună cu propriul design și cu propriile produse pentru a fi cu adevărat competitive, pentru a supraviețui în industrie în următorii 10-20 de ani. Pe de altă parte aveți problema costurilor cu forța de muncă și sunt sigur că aceste costuri vor crește în următorii ani. Acest lucru înseamnă că, dacă vreți să aveți succes în business, nu puteți să vă bazați doar pe avantajul de cost, trebuie să vă pregătiți din timp să fiți competitivi și în alte domenii, cum ar fi design și calitate, pentru că putem trage învățăminte dacă ne uităm ce se întâmplă în acest moment în China. China este cel mai mare exportator de mobilă, dar are foarte mari probleme din cauza nivelului salariilor muncitorilor. Cred, de exemplu, că în China companiile nu sunt pregătite pentru această nouă situație, iar România ar trebui să se pregătească cât mai curând posibil.”

 

SFATURI UTILE PENTRU PRODUCĂTORII DE MOBILĂ

Așa cum ne-a mărturisit el însuși, jurnalistul german petrece foarte mult timp pe drum, la diferite târguri și expoziții, fiind permanent la curent cu tot ce este nou și de calitate în industria mobilei.

Helmut Merkel, jurnalist MÖBELMARKT: „Cred că nu există o singură țară care să facă totul foarte bine. Dar, de exemplu în privința prețului, pot să spun că stau bine Polonia, de asemenea România, Țările Baltice. În privința designului, a calității, cred că vorbim despre Germania și, desigur, Italia. Dar în această privință, a designului și a calității, va apărea în viitor și China. În prezent e foarte eficient să mergi pe piața americană. În urmă cu câțiva ani, din cauza schimbului valutar, nimeni nu se gândea să meargă din Europa în America. În acest moment, cred că ar trebui să plece acolo tot mai multe firme europene. În privința Germaniei, în primul trimestru al acestui an am avut o creștere semnificativă a exportului în SUA, piața e în creștere și sunt șanse foarte bune să fie de succes. Piețele sunt diferite, culturile sunt diferite, felul de a trăi e diferit, felul de a vinde și de a cumpăra e diferit. China este, cred, una dintre cele mai dificile piețe: cultura lor e complet diferită de cea din Vest, dar cred că întotdeauna e important, oriunde ai merge, să respecți regulile. Trebuie să joci jocul așa cum o fac oamenii din țara în care ești. În același fel.”

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT