Home / Evenimente  / ETNOVEMBER 2017

ETNOVEMBER 2017

Deviza festivalului: ARS VINCERE TENEBRAS / ARTA ÎNVINGE ÎNTUNERICUL

 

 

Desfășurat în a treia zi din noiembrie, festivalul Etnovember a devenit demult o tradiție a orașului de la poalele Tâmpei. Finanțat din bugetul Primăriei Municipiului Brașov și cofinanțat de Universitatea Transilvania, evenimentul este înscris în agenda culturală a orașului și în ghidurile internaționale ale Transilvaniei, reprezentând un ambasador deosebit al valorilor culturale ale zonei.

 

Ajuns la a 26 ediție, Etnovember este rezultatul entuziasmului, dăruirii și muncii echipei Facultății de Ingineria Lemnului, care adună în jurul ei, în fiecare an, creatori, artiști și public spectator.Cea care a inițiat acest proiect multicultural și l-a coordonat cu mult suflet ani buni este doamna prof. univ. dr. ing. Marina Cionca, alături de care parteneri destoinici precum dr.ing. Alin Olărescu – director actual al festivalului și conf.dr. Ioan Muscu – designer coordonator al expozițiilor din Aulă preiau ștafeta. Echipa de organizare și lucru este alcătuită din 35 de studenți ai Facultății de Ingineria Lemnului.

 

Încă de la început, alături de echipa facultății s-a aflat Norbert Detaeye – fondator al mediatecii brașovene care îi poartă numele – și colegii săi muzicieni belgieni. La această ediție, coordonatoarea echipei belgiene care a numărat 13 persoane, a fost doamna Bernadette Van Damme.

 

Printre invitați s-au numărat și profesorul Thomas Gronegger cu un grup de studenți din Austria, în cadrul parteneriatului dintre Universitatea Transilvania și New Design University din Austria, precum și profesorul Valeriu Podborschi de la Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău, cu un grup de tineri designeri.

 

În prima zi a festivalului, în cadrul Galeriei Artelor, la Aula Universității s-au deschis 16 expoziții de Arhitectură, Design, Grafică, Restaurare, Pictură și Ceramică, 7 expoziții foto mari și 7 expoziții foto mai mici.

 • ARCUL DE TRIUMF 80, realizată de către acad. Răzvan Theodorescu, dedicată aniversării a 80 de ani de la construirea Arcului de Triumf din București.
 • Micul Paris. Arhitectură și Urbanitate, secțiunea franceză a expoziției „Metamorfozele unei metropole”, organizată de Institutul Francez şi Institutul Goethe din București, curator și autor arh. Mihaela Criticos, Grafica: Octavian Carabela, arh. Marius-Marcu-Lapadat.
 • It Wood Be (design) – Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, Facultatea de Arhitectură de Interior. Coordonare: arh. Beatrice Jöger şi arh. Oana Diaconescu.
 • Implicare•Dăruire•Devenire: Vreau să fiu restaurator, obiecte restaurate de masteranzii Facultăţii de Ingineria Lemnului, coordonator prof.dr. Maria Cristina Timar, dr. Anca Varodi şi dr. Emanuela Beldean.
 • Paralel – tineri artiști de la secțiile Arhitectură, Arte ambientale și Design, Liceul de Arte Plastice Hans Mattis Teutsch din Braşov, coordonatori Ana Potoschi, arh. Ioana Aldea, prof. Bodo David, prof. Andrei B.S. Vetro
 • Malul Lacului Razelm, instalație cu obiect, proiecție video, și laviuri pe hartie cu tuș chinezesc, realizată de Adrian Timar (Brașov) împreună cu Peter Schneider (München, Germania).
 • America Latină – ritmuri, artefacte și imagini – cu prezentarea unei colecții private de artizanat în prezența doamnei Modesta Perralta Sosa, din Republica Dominicană, expoziție realizată cu sprijinul Centrului Regional de Integrare pentru Străini și al Comunității Latino din Brașov.
 • People, Craft, Tradition/Menschen, Kunsthandwerk,Tradition, un proiect al New Design University St. Pölten, Austria împreună cu Universitatea Transilvania din Braşov, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” București, Liceele „Petru Rareş” şi „Grigore C. Moisil” din Târgu Lăpuş. Coordonare Thomas Gronegger (Austria), Alin M. Olărescu şi Ioan Muscu (UTBv).
 • De la Marktplatz la Piața Sfatului, un proiect al OAR Brașov – Covasna – Harghita din seria „Arhitecții și arhitectura în Brașov”. Coordonare: arh. Ovidiu Taloș, arh. Miruna Stroe
 • Autismul și creația de artă, organizator Asociația „Copiii de Cristal” Brașov. Coordonare: Gabriela Plopeanu.
 • Meșteșuguri în spirit tradițional – oale și ulcele, altele
  • Olăritul la Țibănești. Fundația Pro Patrimonio și Studioul PRODID București. Coordonare: arh. Alexandra Mihailciuc.
  • Oalele de Piscu – o tradiție culturală reînviată, Adriana și Virgil Scripcariu, Școala Agatonia, Piscu/București
  • Ulcele și alte lucrușoare, ceramist Raluca Târziu, Brașov
  • Modern şi tradiţional: eşarfe cu motive tradiţionale, cusute si pictate, realizate de membrele Comunității Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi. Au brodat doamnele: Vasilica Crișan, Rafila Săracu, Anna Pana, Maria Szabo, Viviana Costan, Raluca Cozma, Melinda Puskas și Antonela Lungu. Prezentare Antonela Petrașcu.
 • Design de Produs – Universitatea Tehnică a Moldovei, Chişinău. Coordonare: prof. Valeriu Podborschi.
 • Mobilă nouă din lemn foarte vechi  – proiecte şi obiecte de mobilier ale unor studenţi şi absolvenți ai Facultăţii de Ingineria Lemnului. În parteneriat cu APMR și cu sprijinul SC CRINPAINT SRL „Antiqva Sustainable Furniture”.

 

În cadrul Facultății de Ingineria Lemnului există colecția de design Modern Classics, ce se îmbogățește în fiecare an. La această ediție a festivalului, colecția a ajuns la 35 de exponate prin cele 2 valoroase exemplare primite:

 • Scaunul Carbon Chair – o capodoperă a designului european contemporan, creație a designerilor olandezi de celebritate mondială – Bertjan Pot și Marcel Wanders (studioul de design MOOOI). Scaunul este realizat din fibră de carbon, fiind extrem de ușor. Donația se datorează muzicianului Norbert Detaeye și domnului Jacky Wielandts (Belgia)
 • Scăunelul Bubico – creație a sculptorului Virgil Scripcariu pentru Bienala de la Veneția, purtând in linia sa amprenta mioritică

 

Expoziții foto

 

Cambodgia, Claude Aubé (Franța/ România)

Detalii din Viena Secesiunii, autor Jacky Wielandts (Belgia)

10 Years New Orleans Musicians Portraits, Johan de Grande (Belgia)

Femme, Silvia Big (București/Londra)

Toscana, Biborka Bartha (Brașov)

Oxford, Mircea Viorel Drăgoi (Brașov)

Kythera, a Little Island, Bernadette van Damme (Belgia)

Cinci în Deltă, Antónia Czika (Brașov)

 

Lansări de carte

 

În jurul focului, autor Alexandra Mihailciuc, Fundația Pro Patrimonio, București, 2017.

Patrimoniu cultural si Educație. Hai să descoperim patrimoniul UNESCO din România , Caiet educațional 2017, Concept grafic si DTP: factumdesign.com, Editura Şcoala Agatonia

(parte din Proiectul cultural UNESCO Educational.RO), texte Adriana Scripcariu, Doina Lavric, Daniel Bertelșteanu, foto George Dumitriu

 

Concerte

 

Cântece din toată lumea – Hoinăreală muzicală peste mări şi peste zări, peste şapte munţi şi şapte văi, în interpretarea muzicienilor Róbert Laczkó Vass, actor și cântăreț, András Szép, pianist

 

Chicago Blues from Belgium, cu trupa Maxwell Street Blues Band (Belgia): Willy de Vleeschouwer (chitară), Eric de Wolf (chitară), Marino Noppe (chitară, voce), Thierry Stievenart (baterie).

 

Târg medieval, cortegiu cu torțe, show fireball

 

Târgul medieval s-a deschis odată cu intrarea cavalerilor și a domnițelor în cetate în sunetul trompetelor heralzilor.

 

Dansuri populare tradiționale

 

– grecești – ansamblurile Louloudakia și Efthymos ale Comunităţii Elene din Braşov – instructor Codrin Rotaru Diaconescu

– germane – ansamblul Korona, coordonare Dagmar Cloos

– japoneze – asociația Musashino Brașov, coordonator Georgiana Baraboi

– maghiare – ansamblul Bokréta, coordonatori Kacso Rebeka și Paal Rudolf

– românești – ansamblul Dumbrăvița Bârsei, coordonator prof. Carmen Puiu

Copiii din StroeștiArgeș și Daniela Bărbuceanu, coordonator prof. Aura Elena Constantinescu

 

Au interpretat piese muzicale

 

Grupul vocal Dionyssos al Comunității Elene din Braşov, coordonator Doscaș Hristache Dick

Grupul vocal Yahad al Comunității Evreilor din Brașov, coordonatori Cristina Plugaru și Răzvan Mureșan

 

Câștigătorii concursului de desen pentru copii au primit premii constând în halebarde și săbii din lemn.

 

Și anul acesta fondurile provenite de la Târgul Medieval au fost donate Asociației Copiii de Cristal (pentru copiii autiști) din Brașov.

 

CORTEGIUL CU TORȚE a coborât de la Bastionul Ţesătorilor în Piaţa Sfatului, unde trupa Hypnosis a încântat spectatorii cu un fireball show.

 

În a treia zi a festivalului, a avut loc MARATONUL DE POEZIE, la Facultatea de Litere, Sala Gheorghe Crăciun

 

Moderatori: Adrian Lăcătuș, Dan Țăranu, Georgeta Moarcăs, Dan Botezatu, Robert Elekes, Romulus Bucur. Invitată specială: poeta Elena Vlădăreanu

EXPOZIȚIA DE GRAVURĂ ALBRECHT DÜRER. WORKSHOP, la Casa Mureșenilor

Moderator Ovidiu Savu, muzeograf Casa Mureșenilor

TEATRU, la Mansarda Casei Baiulescu

Spălătoria de suflete, o piesă de Laurențiu Budău, cu Andrei Netejoru, Ana Maria Radu, Ruxandra Nițu, Beatrice Biró, Alecs Vereș. Regie, decoruri și lumini: Florin Tronaru. Teatrul de Aici al Mediatecii Norbert Detaeye.

 

Festivalul Etnovember 2017 s-a desfăşurat cu precădere în spaţii interioare şi exterioare cu mare valoare istorică şi afectivă ale Braşovului, precum şi în spaţii semnificative ale Universităţii Transilvania, pentru a pune în valoare rolul cultural important al acesteia. Prin artă către lumina sufletului, Etnovember 2017 s-a încheiat, lăsând loc ediției viitoare, a cărei pregătire conceptuală a și început.

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT