Home / Industria Mobilei  / Eșantionare automată de calitate pentru a oferi economii semnificative de timp

Eșantionare automată de calitate pentru a oferi economii semnificative de timp

Grupul Dedienne Multiplasturgy, înființat în 1947, este unul dintre cei mai importanți specialiști europeni în prelucrarea materialelor plastice tehnice, a polimerilor și a materialelor compozite de înaltă performanță. În prezent, are 700 de angajați în Franța, România și Statele Unite și are o cifră de afaceri anuală de 65 milioane Euro.

 

În timp ce procesele de fabricație sunt extrem de automatizate, eșantionarea pentru verificarea calității este încă efectuată manual în fabrica Dedienne situată în localitatea Gétigné, Franța. La fiecare două ore, controlorii de calitate trec prin hala de turnare prin injecție cu un cărucior și extrag manual mostre din componentele produselor. Un tur de 250 de metri [pentru eșantionare] durează aproximativ 30 de minute.

 

Scopul experimentului L4MS a fost automatizarea eșantionării [pentru verificarea] calității produselor, astfel încât angajații să se poată concentra asupra procesului de control al calității în sine și pe alte sarcini cu valoare adăugată.

 

Conectarea la ERP pentru a spori automatizarea bazată pe OPIL

 

Furnizorul francez de soluții Still a conceput o modalitate de a înlocui lucrările manuale cu un RMA/AMR (Robot Mobil Automatizat) conectat la platforma-cadru OPIL. La fiecare două ore, OPIL calculează traseul pe baza datelor furnizate de sistemul de control al calității și ERP și îl trimite robotului.

 

La o oră programată, robotul încarcă căruciorul și își începe turul. În timp ce robotul se mișcă, OPIL trimite un mesaj fiecărei stații de lucru pentru a pregăti mostrele. Când robotul se apropie de stația de lucru, activează o lumină verde prin WiFi pentru a informa operatorul. Operatorul apasă un buton la stația de lucru, primește un eșantion și îl plasează în cărucior. Apoi operatorul apasă un alt buton pentru a expedia [mai departe] robotul.

 

La sfârșitul turului, robotul descarcă căruciorul cu probe în fața laboratorului de calitate și merge la stația de încărcare pentru a se realimenta cu energie electrică. Controlorii de calitate preiau căruciorul în laboratorul lor și controlează piesele.

 

„Pe lângă platforma-cadru OPIL, am folosit și [programul] Visual Components pentru simularea 3D, pentru a evidenția problemele potențiale din proces, atunci când acesta este automatizat. De asemenea, ne-a ajutat să estimăm și să demonstrăm timpul pe care îl putem economisi folosind un robot”, spune Yann Rodrigues, consultant pe probleme de logistică intra-fabrică la Still.

 

Rentabilitate totală a investiției într-un an de zile

 

„Avem acum o viziune clară asupra fluxurilor pe care dorim să le automatizăm și a proceselor care vor fi modificate sau îmbunătățite. Pe baza simulărilor și testelor, putem obține o rentabilitate totală a investiției pentru fluxul de eșantionare de calitate într-un an de zile. Această investiție va fi planificată pentru anul viitor”, spune Guillaume Dubourg, manager de calitate al întregului grup Dedienne.

 

Dedienne și Still au investit împreună în jur de 100 de zile pentru experiment, iar banii au fost cheltuiți și pentru proiectarea suplimentară de software și închirierea roboților. Costul soluției a fost în total de aproximativ 64.000 €.

 

Beneficiile estimate pentru fabrică sunt:

 

 • economii de timp de minimum 6 ore pe zi, care înseamnă aproape o zi de lucru completă a unui angajat,
 • pentru controlorii de calitate, prilejul de a intra mai adânc în analize cauzale, care pot conduce la îmbunătățirea proceselor de fabricație,
 • ergonomie îmbunătățită.

 

„Pentru noi, la Still, experimentul funcționează ca o referință de proiect. Cu această experiență și aceste instrumente, putem reduce timpul de evaluare, analiză și simulare și putem atrage IMM-urile prin scăderea costului consultanței”, spune Yann Rodrigues.

 

Modulele OPIL și alte module utilizate în soluția Dedienne de către Still:

 

 • Nucleul platformei OPIL,
 • Planificatorul de sarcini OPIL (modulul OPIL Task Planner), pentru a calcula traseul pe baza datelor de la ERP (n.trad. sistemul informatizat de planificare și gestionare a resurselor întreprinderii),
 • Interfața om-mașină OPIL (OPIL Human Machine Interface), pentru a trimite mai întâi sarcinile manual,
 • Nodurile Agent Senzor (SAN) ale OPIL, pentru a gestiona o lampă de avertizare și informările între operatori și serverul OPIL prin butoane,
 • Instrumentul de simulare 3D Visual Components, pentru a crea un geamăn digital

 

 

Componentele OPIL sunt disponibile la: http://www.ramp.eu/

 

RAMP este piața digitală pentru robotică capabilă să accelereze productivitatea în întreprinderile mici și mijlocii și să extindă piețele pentru furnizorii de soluții tehnologice. RAMP realizează acest lucru facilitând colaborarea IMM-urilor și a furnizorilor de soluții în moduri în care beneficiază ambele părți: în calitate de IMM producător, aveți acces la robotică și tehnologii de digitalizare pentru a îmbunătăți eficiența și productivitatea. Ca furnizor de soluții tehnologice, ajungeți mai repede la clienți și vă bucurați de accesul pe o piață mult mai mare.

 

Parteneri în experimentul L4MS:

 

 • Fabrică: Dedienne
 • Furnizor de soluți: Still
 • Furnizor de software: EWEN Energy
 • Furnizor de roboți: HMI-MBS

 

 

Traducere și adaptare poveste de succes L4MS: Andreea Paraschiv, coordonator Departament Proiecte Europene APMR

Sursa: https://s9.ro/1ebv 

 

Dacă vă interesează modulele OPIL, vă invităm să accesați ramp.eu

 

 

RAMP este piața digitală pentru robotică capabilă să accelereze productivitatea în întreprinderile mici și mijlocii și să extindă piețele pentru furnizorii de soluții tehnologice. RAMP realizează acest lucru facilitând colaborarea IMM-urilor și a furnizorilor de soluții în moduri în care beneficiază ambele părți: în calitate de IMM producător, aveți acces la robotică și tehnologii de digitalizare pentru a îmbunătăți eficiența și productivitatea. Ca furnizor de soluții tehnologice, ajungeți mai repede la clienți și vă bucurați de accesul pe o piață mult mai mare.

 

 

 

Proiect finanțat de Programul cadru Orizont 2020 al Uniunii Europene, Contract de finanțare nr. 767642

 

Citiți și:

Roboți și etichete electronice pentru a asigura trasabilitatea alimentelor

Deșeurile din producție – un bun punct de plecare la automatizarea logisticii intra-fabrică

Înlocuirea motostivuitoarelor cu roboți pentru a accelera logistica intra-fabrică

L4MS – apelul deschis pentru depunere de proiecte 2019: primele povești de succes

Experimentul KULINAARIA, o nouă poveste de succes L4MS

Roboții mobili sporesc eficiența lucrului într-o fabrică de încălțăminte facilitând schimbarea matrițelor

SMARTIST, o poveste de succes L4MS

Povești de succes L4MS

O poveste de succes neașteptată

 

 

Review overview

POST A COMMENT