Emoția cu care te înconjori în propriul habitat
Ing. Rodica Sfâca, fondatorul companiei RONEX Producție s-a impus pe piața românească și internațională cu produse de mobilier exclusivist. Este cel mai longeviv membru al Juriului Concursului Național de Design de Mobilier.
Condițiile speciale determinate de pandemia COVID și faptul că o parte dintre angajați și-au mutat biroul acasă au făcut ca aceștia să își perceapă într-un mod diferit propria locuință și obiectele cu care se înconjoară. Emoțiile estetice pot declanșa reacții primare, legate de o formă de rezonanță aproape inconștientă, dar cât se poate de reală. În cazul alegerii mobilierului, acestea se pot manifesta spontan, creându-se acea compatibilitate la prima vedere sau o lipsă totală de interes, în fapt o respingere generată de neacceptarea unui anume obiect. Iată motivul pentru care, chiar dacă vă angajați un arhitect sau un designer de interior pentru amenajarea casei, trebuie să aveți în vedere și o implicare directă, pentru a se crea această chimie.
Materiile prime din care urmează sa fie fabricat mobilierul, indiferent că este vorba despre lemn masiv, panouri furniruite sau placate cu diverse materiale, cum ar fi sticla, metalul sau piatra sunt percepute, în principal, în mod vizual și prin atingere, dar sunt recepționate, de fapt, cu toate simțurile. Fiecare din acești receptori se activează la alegerea și stabilirea modului cum trebuie să arate mobilierul cu care urmează să coabitați timp de câțiva ani. De aceea, principalele simțuri: vederea, atingerea, mirosul, auzul trebuie avute în vedere în alegerea mobilierului în funcție de personalitatea și gusturile utilizatorului. De aici necesitatea colaborării și menținerii unei legături permanente cu persoana care urmează să pună în practică ideile unui beneficiar, pentru a asigura compatibilitatea acestuia cu forme, materii prime, tehnici de prelucrare, materiale de finisaj și, implicit, culori.
Sunt persoane care resping prezența unor elemente metalice, mai ales de tip crom sau nichel, eventual asociate cu sticla, considerându-le prea „reci” sau a materialelor plastice considerând-le artificiale. În acest caz, simpla atingere a respectivelor suprafețe poate genera o emoție negativă.
Dimpotrivă, prezența lemnului masiv, într-un procent cât mai mare în construcția pieselor de mobilier, poate da naștere unei emoții pozitive și unei senzații de bine, care hrănește creierul și îl stimulează. O culoare cât mai apropiată de culoarea naturală a lemnului și folosirea unor produse de finisaj bazate pe componente ecologice pot genera același efect. Remarc din nou că „vedeta” materiei prime din care se fabrică mobila rămâne lemnul masiv, prelucrat în toate formele, de la simplu la complex, de la linii drepte cu note moderne, până la reprezentări sofisticate și sculptură clasică.
Conștienți sau nu, ne înconjurăm de mobilier și de obiecte care generează emoții ce ne definesc personalitatea.
Articol realizat de Ing. Rodica Sfâca, fondatorul companiei ronexprod.ro