Home / Editoriale  / E timpul pentru autentic românesc

E timpul pentru autentic românesc

Pare să se simtă un suflu de reîntregire a neamului românesc, de reîntoarcere
la esențe, la ce ne definește. il_fullxfull.330923089Suntem cetățeni ai lumii, suntem internaționali, creștem liberi, cu dorința de a ști și de a vedea cât mai mult și cât mai departe. Dar avem rădăcini, avem părinți și bunici, facem parte dintr-un popor cu o istorie frumoasă, un popor harnic, priceput și apreciat: poporul român.

Cei dinaintea noastră ne-au lăsat poezie, basm și folclor, dar și arta meșteșugului. Ne-au deschis drumuri în aviație, în medicină, au inventat până și primul stilou. Ne-au învățat să cioplim lemnul, să modelăm lutul, să topim aurul, să croim instrumente muzicale. Iar unii dintre noi, cei de azi, le ducem munca mai departe cu bucurie, le păstrăm spiritul viu.


De zeci de ani, industria românească de mobilă este un reper în Europa. Mobila din lemn masiv creată și produsă în fabricile noastre se vinde peste tot în jurul României. I se recunoaște calitatea, este apreciată și valorizată corespunzător. Este însă mai puțin înțeleasă, mai puțin cumpărată aici, acasă. Cumpărătorul român, când a prins gustul libertății, s-a orientat cu toate forțele către produsul străin. De la fruct, la pâine, totul era mai bun. De mobilă, nici nu mai vorbim. Orice magazinaș de 20 de mp care expunea o mobilă de bucătărie din Germania era mai vizitat decât un mare producător, care sculpta în lemn masiv. De vină nu pot fi însă doar cumpărătorii, o parte din responsabilitate pare să le revină și producătorilor de mobilă. Poate că au mizat prea mult pe cumpărătorul extern, poate că au investit doar să se facă cunoscuți în Germania, Franța, Italia, Rusia… Poate au testat mai mult gusturile străinilor și s-au orientat mai puțin către nevoile cumpărătorului român.

carving-tool-handles-720Criza mondială, situația în care se află principala piață de desfacere a marilor producători de mobilă clasică, Rusia, i-au zguduit pe producători. Și-au refăcut lista de priorități și au așezat țara noastră la locul cuvenit. Își schimbă strategia de vânzări, până acolo încât să apeleze la mediul online, oferă servicii de livrare și de montaj la domiciliu. Sunt, din fericire, gând la gând cu cumpărătorii, care, după ce au testat mobila din pal melaminat, par din ce în ce mai interesați de mobila de calitate, din lemn masiv, produsă la noi în țară.


E timpul pentru produsul autentic românesc. Sau cum spunea un producător român de mobilă greu încercat, poate că a sosit momentul să ținem mai mult cu România!

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT