Dreptul UE continuă să se aplice UK până la data de 31 decembrie 2020
În conformitate cu Acordul de Retragere (Withdrawal Agreement) a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK) din Uniunea Europeană (UE), dreptul Uniunii continuă să se aplice UK și pe teritoriul acestuia pentru o „perioadă de tranziție” până la data de 31 decembrie 2020.
Regimul vamal MFN (clauza națiunii celei mai favorizate) al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord începând cu 1 ianuarie 2021
În cursul perioadei de tranziție, UK continuă să participe la piața unică a UE și la uniunea vamală, să beneficieze de politicile UE, inclusiv politica comercială comună.
Acordul de Retragere prevede posibilitatea prelungirii perioadei de tranziție, însă la data de 15 iunie 2020 UK a comunicat oficial refuzul de a solicita sau accepta o astfel de prelungire, prin urmare perioada de tranziție se va încheia la data de 31 decembrie 2020.
În prezent UE și UK continuă negocierile pentru un acord de parteneriat ambițios, care să acopere toate domeniile convenite în declarația politică aprobată de toți liderii UE și de Prim Ministrul Boris Johnson la data de 17 octombrie 2019. Obiectivul UE este încheierea acestui acord până la finalul anului 2020, pentru a putea intra în vigoare la sfârșitul perioadei de tranziție, garantându-se astfel operatorilor economici „0 taxe vamale și 0 contingente tarifare” pe piața UE, respectiv piața britanică.
Cu toate acestea, până la momentul actual, negocierile au înregistrat progrese limitate, situația fiind îngreunată de răspândirea pandemiei COVID-19. UE este pe deplin angajată în finalizarea în timp util a negocierilor, însă în situația în care un acord nu este agreat până la sfârșitul anului, începând cu data de 1 ianuarie 2021, UK va aplica propriul regim vamal asumat în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului.
Regimul vamal al Regatului Unit, „UK Global Tariff (UKGT)” poate fi accesat urmărind linkurile:
https://www.gov.uk/guidance/uk-tariffs-from-1-january-2021#how-to-check-the-tariff
https://www.check-future-uk-trade-tariffs.service.gov.uk/tariff?q=&n=25&p=1 –căutare pe coduri tarifare
Aplicarea UKGT ar presupune taxe vamale semnificative pentru importurile pe piața britanică, inclusiv pentru categorii de interes pentru exportatorii români, spre exemplu:
- mașini și aparate electrice – între 2% și 10%
- automobile și componente auto – 2%
- articole de îmbrăcăminte – 12%
- mașini industriale și dispozitive mecanice – 2%
- obiecte de mobilier – între 2% și 4%
Pentru a afla valoarea exactă pentru produse specifice a taxelor vamale aplicate de UK începând cu data de 1 ianuarie 2021, accesați link-ul https://www.check-future-uk-tradetariffs.service.gov.uk/tariff?q=&n=25&p=1 și introduceți codul tarifar la 8 cifre al produselor pe care intenționați a le exporta pe piața britanică.