DOTTOD Collective îmbină IA, designul de mobilier și arta digitală
Prezentată la Galeria de Design Il•lacions din Barcelona, expoziția „Icons’ Replicants” explorează intersecția dintre inteligența artificială, designul de mobilier și arta digitală. Creată de Jana Tothill Calvo și Pietro Rustici de la DOTTOD Collective, colecția expune piese reale de mobilier și obiecte rezultate din interpretările vizuale ale IA asupra unor piese iconice de design de Enzo Mari, Frank Gehry, Alvar Aalto și alții. Descrierile oficiale ale obiectelor iconice au servit ca indicii bazate pe text pentru o mașină inteligentă, ceea ce a dus la imagini generate de IA, care au fost apoi aduse la viață de duo-ul de design care a creat prototipuri funcționale ale obiectelor de mobilier – de la Scaunul Contour de Gehry, la scrumiera lui Andre Ricard.
ICONS’ REPLICANTS LA GALERIA DE DESIGN IL•LACIONS
Făcând conexiunea între lumea digitală și cea fizică, DOTTOD Collective a realizat o negociere continuă cu artefactele generate de IA, căutând să găsească un echilibru între fezabilitate și fidelitate, materialitate și irealitate. Schimbând paradigma designului care se îndepărtează de metodologia clasică, echipa de design a lucrat pentru a da viață viziunii IA, menținând în același timp funcționalitatea și integritatea designului original.
DOTTOD Collective a creat o galerie online care prezintă atât lucrările digitale, cât și pe cele fizice ale „Icons’ Replicants”. Acest spațiu virtual de expoziții servește ca platformă pentru imaginile generate de IA și pentru prototipurile fizice, accentuând relația simbiotică dintre lumea digitală și cea fizică, în design.
Unul dintre aspectele de bază ale „Icons’ Replicants” este dublul rol al IA: de curator și de creator. Delegând o parte din practică acestei noi unelte, utilizând o IA pentru a interpreta și a recrea proiecte de design iconice, DOTTOD Collective a reușit să-și inoculeze aportul creativ în alte aspecte ale procesului. „Această abordare evidențiază importanța colaborării dintre IA și designerii umani, pe măsură ce se poartă un dialog constructiv între creațiile digitale și contrapartidele lor fizice,” subliniază Jana Tothill Calvo și Pietro Rustici de la OTTOD.
Sursa: designboom.com