Home / Industria Mobilei  / Dialogul Social Sectorial European (DSS UE) – Industriile mobilei și lemnului

Dialogul Social Sectorial European (DSS UE) – Industriile mobilei și lemnului

La data de 4 octombrie 2024, la Bruxelles, s-au desfășurat ședintele grupurilor de lucru Sănătate & Protecția muncii și Pregătire profesională ale Comisiilor de Dialog Social Sectorial European (DSS UE) pentru Industria mobilei & Industria lemnului. APMR participă la DSS UE, în calitate de organizație membră a Uniunii Europene a Mobilei – UEA. Reprezentantul APMR a participat la două dintre cele trei ședințe sectoriale – cea pentru mobilă și cea comună (mobilă și lemn). Pe lângă obișnuitele puncte procedurale – adoptarea ordinii de zi  și a minutei ședinței anterioare – subiectele discutate în ședința dedicată DSS UE din industria mobilei s-au axat pe nevoile de competențe ale industriei și lipsa de personal. Cu această ocazie, a fost prezentată Recyc’Matelas, o întreprindere socială din Franța, care a fost dată ca exemplu de bună practică – societatea derulează un program de integrare socială a persoanelor care altfel nu și-ar putea găsi un loc de muncă, prin care ajunge în cele din urmă să furnizeze forță de muncă calificată pentru industrie. Un loc distinct în cadrul discuțiilor l-a avut Regulamentul privind proiectarea ecologică pentru produse durabile (ESPR) și posibila integrare a interzicerii utilizării produselor ignifuge, care conțin brom, în mobilier prin intermediul standardelor specifice, care vor trebui elaborate, precum și programul de lucru pentru dialog social pentru următorul exercițiu legislativ, care se va centra pe politica industrială și dubla tranziție – ecologică și digitală.

 

 

Reuniunea comună – lemn & mobilă – a cuprins informări privind inițiativele partenerilor sociali co-finanțate de UE cu privire la competențe (proiectele Allview și Resilient Wood și noi propuneri), alături de programele CE privind educația, formarea și competențele pentru cele două sectoare, mai precis, schimbările preconizate pentru noul Program Erasmus+ care va debuta în 2028, cu accent pe componenta care vizează ucenicia și care are ca principiu-cheie „să facem ca acțiunile locale să conteze pentru viziunea europeană”.

 

A fost prezentat, de asemenea, și Raportul cu privire la învățarea pentru sustenabilitate în Europa: Dezvoltarea competențelor și sprijinirea profesorilor și școlilor al Eurydice, o rețea care cuprinde peste 40 de țări și care are drept scop popularizarea informațiilor privind sistemele naționale de educație din Europa. Alte subiecte discutate au fost politica industrială a UE prin prisma întâlnirilor Platformei Industriilor Bazate pe exploatarea Pădurii, praful de lemn și proiectul de armonizare a metodologiei de măsurare în toată Uniunea Europeană, Digitalizarea și Sănătatea și Siguranța la locul de Muncă (SSM), o campanie de informare a Agenției Europene OSHA de la Bilbao.

 

UEA a fost înființată în anul 1950 pentru a promova cooperarea între producătorii de mobilier din Europa în perioada postbelică. În prezent, Uniunea Europeană a Mobilei sprijină producătorii de mobilier din UE, fiind una dintre vocile industriei de mobilă la nivel european şi sprijinind schimbul de informații între asociațiile naționale membre. APMR este membră a Uniunii Europene a Mobilei, încă din anul 1995.

 

 

Articol scris de Andreea Paraschiv, coordonator IT & Proiecte Europene, reprezentant APMR la eveniment

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT