DFM: Construcția unei fabrici noi cu tehnologia și know-how-ul Lectra
DFM se află pe un curs ascendent. Producătorul polonez de mobilier tapițat si-a mărit locația din Dobre Miasto cu 50% și a implementat sistemele Lean și Industry 4.0. pe linia de producție. În acest context DFM și-a echipat sala de croit exclusiv cu soluții Lectra.
DFM este specializată pe producția de mobilier tapițat, pe întreg parcursul de la proiectare până la produsul finit și produce pentru clienți din Germania, Elveția, Austria, Scandinavia, țările Benelux și SUA. Obiectivul companiei este de a-și adapta constant gama de produse la tendințele aflate în continuă schimbare și la așteptările clienților. „Avem de a face astăzi cu clienții extrem de exigenți, care au gusturi sofisticate și sunt bine informați cu privire la paleta lor de opțiuni existente. Pentru noi, ca producători, aceasta este o provocare”, spune Marek Nowogrodzki, vicepreședinte DFM.
Producție calibrată pe model “Lean” și “Industry 4.0”
Pentru a face față provocărilor crescute și a spori capacitatea de producție DFM se bazează pe digitalizare. „Producția noastră este calibrată complet pe ”Lean” în vederea utilizării optime a materialelor. Ca pionieri ai industriei mobilei, aflați în avangarda acesteia, am pus în aplicare conceptul de Industrie 4.0”, spune Dariusz Kolakowski, CEO al DFM. Extinderea producției a dat companiei nu numai posibilitatea de a reînnoi portofoliul de utilaje ci și de a schimba configurația liniilor de producție.
Prin implementarea soluției Versalis de la Lectra, DFM și-a divizat operațiunile de croire a pielii în trei segmente de lucru separate: analiza pielii (coriumului), nesting-ul și croiul. În cadrul primului segment DFM scanează pieile (coriumurile) primite pe care le verifică în vederea identificării eventualelor defecte, pielea fiind marcată digital în funcție de diferitele paliere de calitate și înregistrată corespunzător în sistem. Piesa de rezistență este sistemul de nesting. Cu ajutorul software-ului Lectra DFM calculează utilizarea optimă a materialelor prin intermediul algoritmilor de nesting extrem de performanți – această operațiune fiind executată separat de croi, trecând prin mai multe piei (corium) și paliere de calitate. La croiul propriu-zis palierele de calitate sunt detectate automat iar nesting-ul este implementat cu cea mai precisă tehnologie de croi.
Planificați mai flexibil și executați mai rapid comenzile
Prin segmentele de lucru individuale, separate din cadrul operațiunilor de croi, comenzile de producție pot fi planificate mai flexibil și se pot obține durate de fabricație mai scurte – totul cu păstrarea aceluiași nivel de calitate la fiecare comandă, potrivit declarațiilor DFM. „Soluțiile Lectra se potrivesc perfect cu ideea de Lean Production și Industrie 4.0”, adaugă Krzysztof Szlachtowicz, Director IT și Logistica al DFM.
În plus, DFM a reușit să reducă numărul salariaților din secția de croi a pielii, pe care i-a repartizat în alte departamente unde pot realiza mai multă plusvaloare. În momentul de față lipsa muncitorilor calificați constituie una din marile provocări ale industriei de mobilier din Polonia. Având în vedere că din ce în ce mai puțini tineri se înscriu la cursuri de formare profesională, găsirea forței de muncă calificată care să lucreze în fabricile lor la salarii accesibile reprezintă principala problemă pentru angajatori.
Producătorii polonezi reprezintă piatra de temelie a industriei europene de mobilier tapițat și devin din ce în ce mai mult actorii cheie pe piața mondială a mobilei. Suntem onorați să împărtășim experiența și tehnologia noastră cu companii precum DFM, ale cărei dinamică și dezvoltare are un impact pozitiv asupra întregii industrii, în ansamblul ei”, spune Holger Max-Lang, Managing Director al Lectra Germania.