Dezbatere online a noului sistem de monitorizare a pădurilor
Astăzi a avut loc o dezbatere legată de proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor tehnice de funcționare a Sistemului Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase – SUMAL. Dezbaterea a fost organizată online, în cadrul Platformei de dialog – Consiliul Pădurilor. Au participat reprezentanți ai FORDAQ, ai Asociației Administratorilor de Păduri, ai Asociației Firmelor de Proiectare în Silvicultură, ai Asociației Producătorilor de Mobilă din România, dar și reprezentanții unor companii din domeniu.
Constantin Tobescu, manager FORDAQ România: „Metodele de calcul impuse prin SUMAL vor îngreuna activitatea ocoalelor și evaluarea masei lemnoase. Iar unul dintre punctele critice îl reprezintă marcarea pentru persoanele fizice, care știm cu toții că va fi extrem de complicat pentru persoanele fizice. Adică pentru 3 sau 5 mc de masă lemnoasă trebuie mers în pădure de câteva ori la evaluare, autorizare, emitere aviz.”
Noi nu suntem de acord cu retroactivitatea
Liviu Filip, președinte Asociația Firmelor de Proiectare în Silvicultură: „E imposibil să punem datele astea, din cauză că nu mai sunt, nu le mai avem. Am făcut adresă către minister. Văd că nu s-a ținut cont deloc de propunerile și observațiile noastre, de faptul că noi nu am fost de acord cu caracterul retroactiv. Și în proiectul de HG, la fel este introdus pe SUMAL obligativitatea să punem datele din urmă cu 10 ani. Noi ne-am hotărât să dăm în Contencios Administrativ acest aspect.”
Silvicultură la nivel european, dar cu moravuri românești
Adrian Crețu, președinte Asociația Administratorilor de Păduri: „Vrem să fim ca și celelalte țări din Uniunea Europeană, dar cu metehne românești. Toate aceste lucruri și procese tehnice generează costuri. Și apoi ne punem întrebarea de ce lemnul nostru este mai scump decât cel din Europa și de ce importăm. Din cauza acestor aspecte legislative. Părerea mea e că îngreunăm toată situația în economia forestieră și în administrația silvică.”
Constantin Tobescu, manager FORDAQ România: „Ministerul nu a prezentat această dezvoltare. Ar fi trebuit să vedem soft-ul și în paralel să discutăm HG-ul, din cauză că altfel suntem puși în fața faptului împlinit. Suntem anunțați că în luna iunie tot sistemul se va operaționaliza și nu știm foarte precis ce, de testat nici vorbă. Din prevederile HG 1004 reiese acest aspect, să nu se poată emite avize înainte de a exista stocuri și de aceea putem să ne exprimăm că, din punct de vedere al industriei lemnului, lucrurile par să fie complicate. SUMAL-ul nu are nici acum acel sistem de alerte care să orienteze controlul pe zone de risc. Ăsta este principiul normal pentru orice instituție de control, să evaluezi fenomenul pe care vrei să-l combați și să te duci acolo unde are intensitate și reprezintă un pericol.”
SUMAL 2.0 trebuie să intre într-o perioadă de probă
Aurica Sereny, președinte Asociația Producătorilor de Mobilă din România: „Deocamdată este doar teorie. Proiectul de hotărâre este în consultare publică timp de 30 de zile. Trebuie să folosim acest prilej, iar firmele care cunosc și care sunt implicate în aplicarea SUMAL 2.0 să facă observații. În același timp cred că noi trebuie să cerem Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor ca Hotărârea de Guvern să aibă o prevedere prin care să se precizeze că intră într-o perioadă de probă, iar definitiv să intre în vigoare abia la 3 sau la 6 luni, după ce au fost evaluate toate problemele legate de dezvoltarea sistemului. Cred că toți ne dorim ca lemnul să fie tăiat legal, iar acest lucru trebuie să se vadă la prima punere pe piață, așa cum prevede și Regulamentul Uniunii Europene.”
Citește și
Proiectul de HG pentru aprobarea normelor de funcționare a SUMAL, în consultare publică
SUMAL 2.0, noul sistem de monitorizare a pădurilor