Despre Designul corpurilor de iluminat la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”
Corpurile de iluminat sunt obiecte complexe, care combină demersul tehnic al creării luminii artificiale, al prinderilor și al materialelor utilizate, cu cel artistic al creării formei obiectului, al efectului de lumină și al ambianței rezultate. Proiectarea acestor obiecte este un exercițiu atât de creativitate, cât și de necesitate, având în vedere faptul că lumina artificială a însoțit societatea umană, a contribuit la bunăstarea ei și i-a punctat progresul tehnologic încă din cele mai vechi timpuri: de la torțe și făclii, opaițe pe bază de grăsime vegetală sau animală și lumânări, până la lămpi cu gaz, becuri incandescente, tuburi fluorescente și diode emițătoare de lumină (LED).
În perioada contemporană, designul corpurilor de iluminat devine de multe ori un domeniu în sine al designului de obiect sau al amenajărilor interioare, existând atât programe de educație specializate și mastere la universități din Europa și Statele Unite, cât și meserii și companii dedicate acestui domeniu (cu Philips Lighting, Osram Licht, General Electric Lighting, Zumtobel Group, Targetti și Legrand ca unii dintre cei mai importanți exponenți [1]). La nivel global, corpurile de iluminat se estimează a fi o piață de desfacere de aprox. 272 miliarde de dolari pentru anul 2025, cu previziuni de creștere în următorii ani.[2] În domeniul rezidențial, de exemplu, se estimează o majorare cu 6,4% a pieței în perioada 2024-2030, în special datorită dorinței de trecere la corpuri de iluminat mai eficiente din punctul de vedere al consumului de energie. [3] Aceste transformări în piață și, în consecință, în designul corpurilor de iluminat, aduc după sine noi posibilități de angajare pentru designeri.

Imagine din atelier, studii de volumetrie și de fotografie de obiect
În Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, exercițiul proiectării este aplicat atât la scară macro, prin studii de urbanism și arhitectură, cât și prin studii la o scară 1:1, putem spune, prin specializările Design de Produs și Mobilier și Amenajări Interioare. Primul semestru al anului al II-lea de studiu, la specializarea Design, se concentrează pe analiza și conceperea unor corpuri de iluminat.
Proiectul începe cu un scurt exercițiu de Studiu al Formelor tridimensionale. Cercetarea este una de tradiție, fiind propusă pentru prima oară de Rowena Reed Kostellow în programa Pratt School of Design din New York. Un grup de trei elemente diferite: dominant, subdominant și de accent se intersectează pentru a crea un echilibru static sau dinamic, dar cât mai bine proporționat vizual. Este un prim exercițiu de explorare a formelor tridimensionale și îi ghidează pe studenți în conceperea a diferite volumetrii echilibrate vizual, bine proportionate formal și estetic. (Fig.1)
După acest scurt exercițiu de materialitate, statică și estetică, studenții vor exersa conceptele proaspăt învățate în proiectarea unui corp de iluminat. Proiectul se îmbogățește cu un studiu asupra calităților luminii (culoare, intensitate, tipuri de obiecte etc.) și elaborarea unui studiu de caz după un autor consacrat. Aici designul italian și cel danez ocupă un loc important, prin corpuri de iluminat cum ar fi Parentesi a designerului Achille Castiglioni (Flos), Spider a lui Joe Colombo (Oluce), Eclisse a lui Vico Magistretti (Artemide), Ruspa a lui Gae Aulenti (Martinelli), Tizio Richard Sapper (Artemide), AJ a lui Arne Jacobsen (Louis Poulsen) si altele. În Fig.2 sunt detaliate prin desene axonometrice explicative, schițe și machete de studiu scara 1:1, câteva dintre aceste exemple care au făcut istorie în designul de corpuri de iluminat.

Schițe și machete cu studii de caz analizate de studenți
Releveu, schițe și machete de studiu
Vizita la showroom-ul Insignis le-a oferit studenților o zi de atelier mai specială, în care au putut viziona și chiar dezasambla produse, au discutat despre aspecte tehnice, prezentări de produs în cataloage de specialitate, ambalare și depozitare. Ajutorul colegilor implicați direct în industrie este întotdeauna binevenit și apreciat de designerii noștri în formare. (Fig.3)

Vizita la showroom-ul Insignis
În final, după mai multe săptămâni de cercetare și studii de caz, după zeci de schițe de concept și diferite machete de studiu, au început să prindă formă propriile lor obiecte de iluminat. Ceea ce le-a adus pe toate împreună a fost prezența unui mecanism sau a unei articulații și crearea unui efect de lumină, care să se modifice prin intermediul mecanismului.

Declinarea obiectului inițial în diferite corpuri de iluminat; poziții intermediare și efecte de lumină.
Ultimul pas al exercițiului a fost crearea unei familii de obiecte, cu caracteristici comune, dar, în același timp, fiecare cu o personalitate proprie, pentru corpul proiectat inițial. Deși poate părea simplu la o primă vedere, declinarea în alte trei obiecte de iluminat necesită o abordare creativă și, totodată, metodică, ce pune la încercare răbdarea studenților, fiind un parcurs cu multe încercări, suișuri și coborâșuri creative. (Fig.4, 5)

Schițe, randări și familii de corpuri de iluminat
Este un domeniu vibrant, care se suprapune unei palete largi de stiluri, de la clasic la tehnic și minimalist. Totodată, este într-o continuă transformare mai ales datorită inovațiilor implicate de transformările sursei de lumină (trecerea de la becul incandescent la LED și OLED sau controlul SMART de la distanță) și de preocupările contemporane legate de un trai, un consum de obiecte și de energie mai raționale și sustenabile. În concluzie, interesul tinerilor designeri și al pieței în general pentru designul corpurilor de iluminat este nu doar justificat, dar și extrem de necesar și binevenit.

Machete ale corpurilor de iluminat și efecte de lumină obținute
Coordonarea proiectelor a fost realizată de: designer Harry Dumitrescu, designer Livia Nica-Rus și arh. Bogdan Radu. Proiectele prezentate aparțin studenților: Alexandru Bumbac, Beciu Andrei, Miruna Breten, Andra Chirăscu, Ioana Chiriac, Iulia Chirilă, Alesia Constantin, Irina Dumitrescu, Teodora Eftene, Oana Enache, Iulia Filip, David Naomi, Oana Gavrilescu, Irina Gheorghiu, Mihai Ghiță, Luciana Ionescu, Andreea Henteș, Dimitrie Jecu, Diana Lăscae, Ana-Maria Lulea, Teodora Mihai, Amelia Neacșu, Răzvan Neamțu, Aris Nistorescu, Daria Pârvu, Elisa Popa, Delia Priboianu, Savina Prodan, Andrei Puiuleț, Iustin Răduț, Emanuela Rotaru, Daria Ruță, Amza Sava, Alessia Sburătură, Andreea Turcitu. Drepturile asupra imaginilor, fotografiilor și proiectelor prezentate în articol aparțin îndrumătorilor și studenților secției Design, an II, din cadrul Universității de Arhitectură „Ion Mincu”.
Articol scris de lect. designer Livia Nica-Rus
[1] https://www.coherentmarketinsights.com/market-insight/lighting-fixture-market-1023 (feb 2025)
[2] https://www.coherentmarketinsights.com/market-insight/lighting-fixture-market-1023 (feb 2025)
[3] https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/residential-lighting-fixtures-market (feb 2025)