Home / Design  / Despre design de mobilier cu Voicu-Ștefan Crețu, designer Nord Arin

Despre design de mobilier cu Voicu-Ștefan Crețu, designer Nord Arin

Voicu-Ștefan Crețu activează ca designer de mobilier la Nord Arin din 2016, însă creativitatea și înclinația pentru designul de mobilier i-au fost cultivate din copilărie, crescând înconjurat de lemn și avându-i ca mentori pe tatăl și pe bunicul său. După absolvirea Facultății de Arte Decorative și Design, departamentul Design, în cadrul Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca, Voicu a decis să continue și să aprofundeze studiile de profil, în prezent fiind student al Facultății de Arhitectură cu predare în limba engleză din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București.

 

Atunci când nu e la cursuri sau când nu lucrează la vreun proiect pentru facultate, Voicu e prins în documentarea ultimelor tendințe din designul global de produs, schițează sau randează noi concepte de mobilier: „Când lucrez la un nou produs, încerc să fac conexiuni între contextul cultural global și rădăcinile și tradițiile locale, pentru a crea obiecte funcționale, care să depășească așteptările estetice ale clienților. În procesul de cercetare și creație, ma raportez la tendințe sau principii deja validate la scară largă în designul de produs, dar de cele mai multe ori construiesc produsul pornind de la repere, obiecte de patrimoniu și simboluri locale, specifice culturii și regiunii noastre – cum este exemplul setului de dining RAM, lansat luna trecută la Milano, la care am lucrat împreună cu o echipă de cercetare de la FDMIL Brașov. Obiectivul meu este de a crea mobilier de inspirație locală, cu adresabilitate și relevanță globală.”

 

 

Despre procesul de creație a mobilierului, Voicu Crețu povestește că abordările sunt diferite și că ideile nu vin aproape niciodată programat. „Uneori, poți lucra la un concept de produs sau de colecție 6 luni sau un an. Trebuie să simți, să asculți și să respecți lemnul și totodată, să îți asumi procesul și să fii mereu receptiv, fiindcă inspirația te poate găsi oriunde și oricând”, explică Voicu.

 

Conform lui Voicu, în următorii ani, designul de mobilier va deveni și mai centrat pe om și pe păstrarea echilibrului om-natură, pe măsură ce tot mai mulți oameni caută pentru casele lor piese autentice, durabile și pe cât posibil sustenabile. O dezvoltare evidentă a designului biofilic, organic sau ondulat, pe care îl regăsim sub forma unor obiecte cu siluete amorfe, asimetrice sau fluide, relevă o nouă abordare a spațiilor de locuit sau de relaxare. Astfel, direcția Nord Arin este un design minimalist reinterpretat, inspirat de natura și poveștile locale și produs din lemn de origine sustenabilă, prin tehnici și procese prietenoase cu mediul.

 

„Oamenii iubesc designul organic, fiindcă liniile curbe creează senzația de protecție și confort, contribuind la creionarea unui spațiu primitor, armonios, care te încurajează să încetinești ritmul, să te destinzi”, adaugă Voicu. „Încă o dovadă în acest sens a venit la Salone del Mobile 2022, unde cel mai apreciat produs Nord Arin a fost Wing, o masă de dining rectangulară, dar definită de linii și suprafețe curbe.”

Produsele lansate de Nord Arin la Salone del Mobile 2022 pot fi văzute pe www.nordarin.com

 

Articole despre NORD ARIN, AICI

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT