Despre concurență și optimizarea costurilor de producție
Mihai Vatavu, directorul general al companiei DANIBRUM, ne-a vorbit despre principiile ce stau la baza dezvoltării unei afaceri, care sunt acele valori consolidate în 22 de ani de experienţă în industria prelucrării lemnului ce stau la baza motto-ului „Dăm formă viitorului”, cum a reuşit să performeze chiar şi în condiţiile deosebite impuse de pandemie, ce planuri de viitor are şi care sunt secretele unor relaţii comerciale trainice, bazate pe fidelitate şi încredere.
Când și cum a luat naștere afacerea DANIBRUM?
„DANIBRUM este un răspuns la cererea de utilaje pentru prelucrarea lemnului. Acționarul actual al companiei locuia în Austria, lucra în domeniul producției de mobilă și avea cunoștințe despre utilaje care nu se găseau pe piața din România. Importul de utilaje și tehnologie de producție a mobilei era destul de anevoios, astfel că, la solicitarea unor cunoștințe, a efectuat primul import de utilaje.”
Cum s-a schimbat piața utilajelor de prelucrare a lemnului din 1998 până astăzi?
„Primele livrări de utilaje au fost pentru utilaje second-hand. La vremea aceea adevărate tehnologii în domeniul producției de mobilă, având în vedere că printre primii clienți sunt producători ce azi sunt lideri pe piață în domeniul lor. Atunci, utilajele trebuiau căutate prin toată Europa, multe din ele nici nu aveau cataloage și trebuiau făcute poze, se developau și așa se prezentau clienților. O muncă ce acum e greu de imaginat. Astăzi livrăm utilaje noi, cu tehnologii avansate ce permit o exploatare mult mai ușoară la niște costuri de producție ce în anii ‘90 erau imposibil de obținut.”
Cum ați făcut față pandemiei și cu ce lecții rămâneți?
„Am format încă de la început o echipă compactă, înclinată spre practică și cu posibilitatea de a fi cât mai flexibilă în orice situație, atât față de client, cât și în relațiile dintre noi. Din orice situație încercam să învățăm ceva, așa că acum am fost în măsură să conștientizăm că atunci când suntem focalizați pe soluții, lucrurile pot fi mereu pozitive.”
Care este direcția generală pentru anul următor?
„Ne vom axa pe implementarea și livrarea utilajelor tot mai tehnologizate. Totodată, avem ca scop educarea și conștientizarea clienților, pentru că doar așa vor putea obține atât un cost de producție optim, cât și produse de cea mai înaltă calitate.”
Care este cel mai bine vândut utilaj? Dar cel mai puțin profitabil?
„Circularele de formatizat sunt cele mai vândute produse, dar CNC-urile sunt produsele ce vin cu viteză din urmă. Având în vedere că serviciile oferite de DANIBRUM sunt la cel mai înalt nivel, mereu am căutat ca utilajele să se mențină în capacitate maximă de producție. Au fost situații în care, din cauza utilizării necorespunzătoare, chiar și utilajele la care erau marje de profit inițial mai bune să se dovedească a fi mai puțin profitabile, având multiple intervenții de instruire și setare corectă a mașinilor. Profitul nostru apare atunci când un client revine mulțumit pentru a face următoare achiziție.”
De ce Danibrum? Atât în ceea ce privește clienții, cât și angajații.
„Ca regulă de bază, dacă ești sincer cu clienții tăi, nu ai cum să dai greș. Mă interesează ca utilajele și serviciile pe care le oferim să fie la cel mai înalt nivel, ca pentru beneficiar să fie mai ușor să aleagă DANIBRUM. Având specializarea de manager de producție, înțeleg foarte bine nevoile și problemele ce pot apărea, atât pentru micul producător, cât și pentru fabricile și industriile mari. În ceea ce privește echipa, la noi este stabilă, pentru că eu consider că ceea ce dă valoare unei firme este capitalul uman.”
Unde va fi afacerea Danibrum peste încă 22 de ani?
„Piața din România încă nu permite producția de utilaje, dar în 22 de ani poate va fi posibil să reușim să producem utilaje și în România, sub brandul DANIBRUM.”