Designul viitorului: Cum vor evolua interioarele în 2023 și mai departe
Designul viitorului: Cum vor evolua interioarele în 2023 și mai departe
Pe măsură ce oamenii petrec mai mult timp în interior, atât în lumea fizică cât și în lumi virtuale, precum metaverse, formele și funcțiile care definesc aceste spații interioare au dobândit o importanță mai mare. Experimentarea cu spații flexibile și versatile este o tendință pe care o observăm deja de câțiva ani, condusă în principal de impactul lockdown, încă prezent în memoria noastră.
Haosul și incertitudinea pe care le-am experimentat ne-au făcut să înțelegem importanța clădirilor cu conștientizare a spațiului și sensibilitate, acelea care „sunt capabile să anticipeze și să fie responsabile pentru efectele pe care le au asupra locuitorilor lor”. Factorii precum orientarea, dimensiunea și distribuția camerelor, utilizarea luminii și a ventilației naturale și estetica generală a spațiului sunt esențiale. Viteza tehnologică a acaparat centrul scenei și a perturbat designul de interior tradițional, dând naștere unor abordări noi și inovatoare pentru eficiență domestică și circularitate.
Prin trei abordări diferite – operare, estetică și energie – poate fi oferit un pronostic asupra modului în care se presupune că vor evolua spațiile interioare în 2023 și în continuare.
Spațiu și Operare: Mici gesturi pentru o viață mai bună
Imaginând un viitor durabil și inteligent, tendințele actuale urmează designul „living layout” prin crearea de spații personalizabile, modificabile, care răspund provocării de a maximiza și a îmbunătăți utilizarea acestora. Prin conexiunea între zone tradițional separate, integrând mai multe spații într-unul, permitem crearea de layout-uri dinamice care aplică o strategie centrată pe utilizator.
De la aranjamentele zilnice la repurificarea si modernizarea clădirilor existente, gesturile simple, dar cu impact ridicat, adaptează spațiile la viață și nu invers.
Aceste operații arhitecturale, prin organizarea elementelor din interiorul unui spațiu, devin esențiale pentru determinarea fluxului de mișcare, unde atât mobilierul integrat, cât și cel autonom, sunt aliați în designul clădirilor cu conștientizare spațială.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite, adaptarea modului în care locuitorii urbani trăiesc prin digitalizarea designului „cuprinde diverse inovații tehnologice inteligente care permit ubicuitatea computerizată (făcând tehnologia și mai integrată în viețile noastre, disponibilă ori de cate ori și oriunde este necesar), colectarea de big data, învățarea automată și luarea de decizii autonome”. Toate acestea se traduc în sisteme futuriste precum roboți, tehnici vizuale, inteligență artificială și procese automate cu abilitatea de a îmbunătăți diverse aspecte ale bunăstării societății.
Cum pot instrumentele virtuale să influențeze spațiile noastre cotidiene în viitorul apropiat? Se întâmplă deja! Noile tehnologii legate de proiecțiile holografice fac posibilă modificarea experienței spațiale a oricărui mediu, creând scenarii volatile care pot fi personalizate pentru diferite scopuri, situații și utilizatori. Prin integrarea inteligenței artificiale în designul arhitectural, imaginile merg mai departe ajutând utilizatorii să se inspire și să vizualizeze intervenții potențiale în spațiul real. Automatizarea locuinței, la rândul sau, permite utilizarea eficientă a resurselor de iluminat pentru a modifica virtual spațiile, făcând, de exemplu, camerele mai mici să pară mai mari și mai deschise.
Asimilarea acestor instrumente în arhitectură ne ajută să ne imaginam un viitor în care digitalizarea permite designului să se adapteze circumstanțelor dinamice și în continuă schimbare. Astfel, se promovează coeziunea arhitecturii cu tendințele de viață actuale, cum ar fi sprijinirea locuirii la distanță prin layout-uri mutabile cu funcții schimbabile pe parcursul zilei și proiectarea spațiilor transformative capabile să evolueze (și să crească în timp) fără a deveni depășite.
Spațiu și Estetică: Revenirea modernizată a rusticității
Ca urmare firească a schimbărilor fără precedent ale ultimilor ani, am stabilit cum ne dorim să arate spațiile noastre de locuit: funcționale, atrăgătoare, calme, cu o identitate puternică și în armonie cu exteriorul. Reflectând asupra tendințelor estetice care au câștigat teren în 2022, am asistat la o reînnoită apreciere pentru o „rusticitate modernizată” și tot ceea ce presupune aceasta: tradiția, locația, bogăția materialelor, lumina, priveliștea și tot ceea ce ne face să ne simțim bine și conectați cu împrejurimile noastre.
Interioarele lipsite de suflet și prea minimaliste nu mai sunt dorite; așa cum a spus odată Nikos Salingaros: „Respingem mediile care nu ne dau un sens vieții, fie din cauza lipsei de informații vizuale, fie din cauza informațiilor prezente, dar nestructurate”. În schimb, găsim valoare în textură, culoare și ornamente, orientându-ne către spații personalizate ghidate de vivacitate, naturalitate și căldură. De la digitalizare la robotică, noile tehnologii permit arhitecților să proiecteze cu sens, în același timp îndeplinind cerințele moderne.
Materialele organice tradiționale au fost actualizate într-un mod care optimizează performanța și sustenabilitatea fără a pierde textura, frumusețea naturală și calitățile de biofilie intrinseci.
În anul 2022 am putut vedea câteva exemple notabile: utilizarea lemnului cu straturi încrucișate la o clădire înaltă și dezvoltarea inovatoare a bambusului proiectat structural. Rusticitatea a fost obținută prin redescoperirea frumuseții ciclului natural al materialelor, fie că este vorba de cupru oxidat, piatră degradată, lemn neprocesat sau chiar materiale high-tech care își schimbă aspectul ca răspuns la stimuli externi, precum betonul cu auto-vindecare („betonul viu”) sau sticla termocromică.
Astfel, ținând cont de acest context promițător, ce ne așteaptă în viitor din punct de vedere estetic?
Spațiile interioare vor fi transformabile, modulare, mai inteligente și literalmente mai verzi, îmbinând natura cu tehnologia și utilizând resursele eficient. Instrumente VR și AR vor crea experiențe tot mai imersive, designul biofil va evolua în suprafețe vii în care cresc plante sau fungi, iar materialele programabile vor fi modificate de algoritmi informatici pentru a se adapta nevoilor utilizatorilor. Împreună cu inteligența artificială, revoluția datelor va guverna toate aspectele designului, transformând modul în care arhitecții lucrează prin identificarea și măsurarea tendințelor și preferințelor consumatorilor pentru a crea soluții de design mai personalizate.
Dacă ne imaginăm o lume în care aceste viziuni se materializează, conceptul de estetică ar putea chiar să devină inutil, deoarece natura și tehnologia vor defini în final aspectul, senzația și emoțiile pe care le vor evoca spațiile.
Spațiul și Energia: Alimentarea eficientă a vieții cotidiene
Observarea clădirilor și a spațiilor interioare ca organisme vii nu reprezintă o noutate. În prezent, însă, circularitatea adaugă un strat de complexitate și consistență acestui concept. Cu un metabolism urban circular, resursele sunt conservate și cantitatea de gunoi redusă prin refolosirea materialelor și a energiei, reducându-se astfel și poluarea. Spațiile interioare trebuie sa utilizeze eficient energia necesară pentru a funcționa, în același timp luând în considerare ceea ce este irosit.
Spre deosebire de trecut, energia poate fi generată descentralizat – prin soare, vânt, pământ și apă – și nu mai necesită centrale mari sau infrastructură publică. Există un curent al caselor autonome sau chiar al clădirilor off-grid, care funcționează ca proprii ecosisteme, gestionându-și singure nevoile.
Deși tehnologii precum puterea valurilor încă nu sunt foarte accesibile, unele opțiuni sunt la îndemână. Acest lucru include turbine eoliene la scară mică, sisteme fotovoltaice sau valorificarea temperaturii din centrul Pământului pentru încălzire și generare de electricitate.
Dar, la fel de importantă ca generarea energiei este utilizarea ei într-un mod mai eficient și inteligent. Metabolismul unei clădiri poate fi optimizat în mai multe moduri: prin utilizarea de sisteme și aparate cu consum redus de energie, prin materiale și design adecvate pentru construcția în sine, prin infrastructura verde și profitând de resursele pe care le primim gratuit, precum lumina naturală și ventilație. În total, aceste lucruri reduc consumul de energie al clădirilor și îmbunătățesc calitatea aerului din interior. În anii care vin, orașele și spațiile interioare trebuie să se pregătească pentru marile provocări ale viitorului, respectiv schimbările sociale și criza climatică. Circularitatea aplicată în toate sferele – de la mediul de acasă la liniile directoare urbane – este un concept cheie pentru un viitor mai încurajator. Dacă lumina inteligentă sau asistenții digitali precum Alexa nu ne mai uimesc, în viitorul apropiat ar trebui să avem acces la integrarea roboților și automatizării.
Tehnologiile de automatizare a locuinței combinate cu aplicarea IoT (Internet of Things) ar trebui să faciliteze economia circulară, promovând o utilizare mai bună a resurselor și reducând impactul asupra mediului. În plus, se așteaptă ca roboții și automatizarea sa fie încorporate tot mai mult în rutinele noastre, revoluționând nu numai modul în care trăim, ci și modul în care interacționăm cu mediul. Alături de această avalanșă a tehnologiei, vedem tot mai clar cât de mult ne este dor de natură, iar tendința de design biofil cu siguranță va continua, devenind chiar mai puternică în viitor.
Deși este prea devreme pentru a înțelege limitele inteligenței artificiale, roboților și altor tehnologii noi, domeniul evoluează rapid și apar, în fiecare zi, noi inovații. Va fi interesant de urmărit cum se vor dezvolta acestea în anii care vin dar, până atunci, un lucru este sigur: studierea, aprecierea și reflectarea asupra lumii naturale va fi întotdeauna o mișcare înțeleaptă. Viitorul încă nu poate fi scris cu certitudine absolută, dar ne putem aștepta ca trei cuvinte sa fie prezente: natură, tehnologie și bunăstare.
Sursa: archdaily.com
Citește articole despre TENDINȚE ÎN DESIGNUL DE INTERIOR