Designul trece printr-o perioadă de reinterpretare și reintegrare în fluxul vieții cotidiene
Spațiile de colaborare vor fi mai valoroase ca niciodată. Tehnologia, flexibilitatea și spațiile mai mari ar putea fi calea de urmat pentru proiectare și design în următoarea perioadă. Ar fi o temă de gândit dacă spațiile industriale oferă un răspuns prin scăderea densității locului de muncă într-o lume post-pandemică.
Dr. arh. BIBORKA BARTHA, ambasador KRONOSPAN: „În ultimii zece ani mi-am focusat o mare parte din căutările creative pe conceptul vernacular și lucrurile simple. Acum este un moment bun pentru o astfel de inițiativă și la nivel colectiv. Tendințele în arhitectură și în designul de mobilier au fost multiple și eclectice, în mare parte. Trebuie să facem următorul pas, spre reconversie nu doar la nivelul limbajului expresiv, ci și la o analiză mai profundă – și implicit o reinterpretare – a stilului nostru de viață. Sunt noi reguli, un nou context, ce generează noi așteptări și noi nevoi: mobilier mai ergonomic – având în vedere că vom petrece mai mult timp acasă; un birou mai generos – aici vom vedea o reinterpretare a spațiului de lucru individual; un spațiu lejer și natural, fără acele compoziții cromatice perfecte. Vom căuta în continuare căldura și fibra lemnului, așadar vor rămâne decorurile de lemn în tendințe, desenul fibrei o să inspire designerii în continuare. Paletarul va fi adaptat și se va focusa pe folosirea culorilor naturale: verde smarald, verde regal, oliv, kaki, galben verzui. Nuanțele de maro, de asemenea ne pot induce un sentiment de naturalețe, ele ne amintesc de pământ și de natură. Componenta tactilă continuă să fie un reper în compozițiile proiectelor de mobilier. Spațiile luminoase vor fi mobilate eficient, multifuncțional și modular. Designul trece printr-o perioadă de reinterpretare și reintegrare în fluxul vieții cotidiene. Poate este un început în a fi mai conștienți de valorile noastre identitare, pentru că avem mai mult timp să reflectăm, mai mult timp pentru lucrurile simple.”
Dr. arh. CODRUȚA IANA, Facultatea de Arhitectură, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București: „Prin prisma rolului de profesor sunt îngrijorată pentru viitorul imediat al industriei de mobilă, în sensul că, în mod evident, vânzarea directa este în scădere. Totuși nevoile umane nu numai ca nu au scăzut, ci s-au diversificat datorită noilor condiții date de pandemie. Lucrul acasă, recluziunea, lipsa socializării, condițiile de extremă igienă duc la o alta abordare și a nevoilor, dar și a modului de achiziționare a mobilierului. Tocmai de aceea am încredere în redresarea pe toate palierele a industriei în discuție cu o singură condiție: adaptarea. Adaptarea și la noile nevoi legate de funcțiuni, dar și de modul de prezentare/achiziționare în sistem online. Tot la capitolul adaptare intră și designul. Vorbim de materiale care vor îndeplini condiții de igienă și igienizare, dar și de funcțiuni. Aici aș da exemplul mobilierului pentru lucrul individual, izolat, nu numai in spații de birouri, dar și în cele de educație.”