Home / Design  / Design-ul prin ochii creatorului

Design-ul prin ochii creatorului

Arhitect absolvent al Universității de Arhitectură „Ion Mincu”, Mihai-Bogdan Manda a fost influențat de design-ul scandinav, în care lemnul este un element predominant. Proiectele de design interior realizate au dus la descoperirea pasiunii pentru designul de mobilier. Această pasiune a evoluat  într-un atelier unde metalul și lemnul dau naștere  unor obiecte de design inedite.

 

Puteți admira produsele create de Mihai-Bogdan Manda pe site-ul www.brutconcept.ro

 

Mihai-Bogdan Manda, designer: „O abordare sculpturală în realizarea unui taburet, DICE a fost modelat manual în forma unui zar de dimensiuni mari. Confortabil si stabil, acesta a fost menit să se integreze perfect într-o amenajare  minimalistă, desenul unduitor al fibrei lemnului și crăpăturile adânci, marcante, sporind caracterul decorativ al obiectului.”

Odată cu experiența a venit și dorința de a explora, iar alăturarea dintre lemn și metal a fost următoarea provocare. Experimentele în această direcție au culminat cu câștigarea premiului II la Concursul Național de Design de Mobilier din  anul 2014, cu scaunul BRANCH.

 

 

Mihai-Bogdan Manda, designer: „Contrast este cuvântul ce poate descrie cel mai bine această piesă, de la geometrie la materialele folosite există un antagonism al componentelor.  Scaunul combină două materiale diferite: lemnul, material cald, într-o geometrie simplă, în condiția sa cât mai aproape de natural și oțelul brut, prelucrat într-o geometrie aproape organică.  Simțul tactil primează în senzațiile pe care le oferă experiența utilizării scaunului, șezutul din lemn de nuc finisat cu ulei de in are o textură fină și catifelată, de o căldură discretă, în timp ce oțelul de 8 mm transmite o soliditate rece, metalul fiind pus în operă în starea lui brută.”

 

 

 

Căutarea echilibrului între cele 2 materiale a continuat cu  reinterpretarea scaunului tradițional cu 3 picioare, ajungând la scaunul TRIPOD BAR.

 

Seria TRIPOD dezvoltă diferite forme ale acestuia, transpuse în utilizări contemporane, în ipostazele de scaun de bar, măsuță de cafea și taburet.

 

 

Mihai-Bogdan Manda, designer: „Taburetul este alcătuit dintr-un șezut de stejar obținut dintr-o singură scândură băițuită, selectată cu atenție, pentru a pune în valoare desenul spectaculos al acestui tip de lemn, care este utilizat și pentru obținerea picioarelor a căror formă este obținută.”

 

La ediția din 2016 a etapei PROTOTIP a Concursului Național de Design de Mobilier, tânărul designer Mihai-Bogdan Manda s-a prezentat cu masa TRAPEZ.

 

 

Mihai-Bogdan Manda, designer: „Creația acestei mese a plecat de la dorința de a experimenta cu materiale speciale prin textură, pentru a vedea transformările pe care acestea le suportă în timp. Astfel, am ales cuprul pentru modul în care materialul capătă patina specifică și pentru al doilea blat de masă am folosit lemn ars periat.”

 

Participarea la ediția din 2017 a concursului organizat de APMR a fost marcată de primul experiment cu un nou material, betonul aparent, folosit ca bază pentru biroul    CANTILEVER. Cu acest produs a obținut mențiune la etapa PROTOTIP.

 

 

Mihai-Bogdan Manda, designer: „Un birou care îmbină 3 materiale  într-o geometrie curajoasă, în care blatul de lucru este susținut într-o consolă generoasă de piciorul metalic, stabilitatea întregului ansamblu fiind asigurată de o bază de beton aparent. Contrastul între aceste materiale conferă obiectului un caracter aparte, care stimulează atât vizual, cât și tactil utilizatorul mesei. Complementar demersului creativ s-a urmărit și componenta practică a piesei de mobilier, biroul fiind prevăzut cu un spațiu de depozitare a cărei formă se integrează în designul poligonal al biroului.”

 

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT