Home / Design  / Design de mobilier pentru deținuții norvegieni

Design de mobilier pentru deținuții norvegieni

Un scaun conceput pentru a calma anxietatea și o lampă pe care oricine poate fi învățat să o producă sunt două dintre piesele de mobilier proiectate pentru penitenciare de către studenții de la Academia de Artă și Design din Bergen, Norvegia.

 

Studenții au colaborat cu Serviciile de Corecție Norvegiene pentru a dezvolta proiecte destinate deținuților din închisoarea Bergen. Prototipurile lor, la realizarea cărora au fost luate în considerare nevoile și provocările acestui grup special de utilizatori, au fost expuse la ultimul târg de mobilă de la Stockholm. Lor li s-a dat posibilitatea de a-și adapta proiectele la închisori, dar și la locuințele de tranziție sau post-eliberare.

 

Au fost proiectate piese de mobilier și accesorii bazate pe metode de fabricație simple, care ar putea fi predate deținuților în atelierele din închisori.

 

Printre prototipurile de mobilier se află scaunul CORNERS din lemn masiv de stejar, creat pentru un mediu post-eliberare de Amanda Ivarsøy Kovacs. Mărginit de spătare înalte pe două laturi, scaunul se distinge prin tapițeria pastel și perna însoțitoare de tip tubular. Scaunul este conceput pentru a ușura anxietatea, oferind celui care se așază un mix de control și protecție. „În cazul în care un deținut părăsește închisoarea după mulți ani, îi poate părea că lumea a evoluat extrem de rapid și totul este prea nou pentru el, lucruri care pot duce la stres și anxietate“, a spus Kovacs. „Am vrut să-i dau senzația de control complet celui așezat, astfel încât atunci când stai pe scaunul acesta să ai un spătar ridicat care să te protejeze, dar să poți avea și o vedere completă asupra camerei în care ești. E ca și cum scaunul pe care stai te îmbrățișează și îți oferă confort. Îl poți utiliza în poziția care îți place cel mai mult.“ a continuat ea.

 

prison-furniture-project-university-bergen-design-stockholm_dezeen_2364_col_5

prison-furniture-project-university-bergen-design-stockholm_dezeen_2364_sq

 

Și Frid Smelvær Høgelid s-a concentrat tot pe eliminarea stresului la proiectarea patului de zi NAMI cu saltea curbată în S pentru relaxare, în timp ce Kamilla Stokkevåg s-a axat pe nevoia organismului de a schimba în mod constant pozițiile, realizând designul scaunului ei modular cu trei spătare.

Alți studenți au conceput obiecte pe care deținuții le-ar putea construi ei înșiși, cum ar fi LIGHT-UP, lampadarul proiectat de Elisabeth Frafjord Solberg.

 

prison-furniture-project-university-bergen-design-stockholm_dezeen_2364_col_0-1 prison-furniture-project-university-bergen-design-stockholm_dezeen_2364_hero_c-1

Sursa: www.dezeen.com

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT