Design de interior din Finlanda – țara recunoscută drept cea mai fericită din lume
O țară fericită începe cu o casă fericită… Designerii finlandezi ne împărtășesc cum să răspândim bucuria în interioarele noastre prin modul în care ne mobilăm și ne decorăm locuința.
Raportul ONU privind fericirea mondială pentru anul 2021 a declarat, recent, Finlanda ca fiind cea mai fericită țară din lume, pentru al patrulea an consecutiv. Studiul anual, realizat de Rețeaua Națiunilor Unite pentru Soluții de Dezvoltare Durabilă, a explorat mai mulți factori, inclusiv relația între bunăstare și Covid-19. Aceștia au anunțat, luna trecută, că națiunea scandinavă va păstra coroana pe care o deține din 2018.
Deci, nu putem căuta un loc mai bun pentru sfaturi de decorare a casei decât la cea mai fericită destinație din lume. Aici, designerii autohtoni – care fac ca în casele lor să se simtă bucuria în fiecare zi – ne arată cum să le reflectăm stilul, oriunde ne aflăm.
INVESTIȚI ÎN ANTICHITĂȚI ATEMPORALE ȘI COMORI RECICLATE
„Casele finlandeze glorifică lumina scandinavă și stilul atemporal. Apreciem alegerile durabile din tată în fiu și materialele naturale autentice”, spune Ida Pihlajaniemi, director executiv și arhitect de interior al idaDesign. Designerul din Helsinki continuă, îndemnându-ne să ne expunem valorile moștenite și să ne gândim la mobilierul din trecut pentru o casă fericită și modernă a viitorului: „Abilitatea tradițională de a construi manual mobilă ne este transmisă ca moștenire genetică, iar majoritatea caselor au mobilier vechi de secole, realizat de familie și transmis din generație în generație. Comorile reciclate sunt, de asemenea, foarte apreciate de finlandezi, destul de atenți cu privire la finanțele lor.”
Cuvintele Idei sunt accentuate de cuplul de designeri Saana Sipilä și Olli Sallinen de la Saana ja Olli, care ne relevă că tot mobilierul din casa lor de 107 ani, Toukolaakso este „complet second hand”, în afară de o singură „lampă Artek”.
„Am fost amândoi, toată viața, clienți la vânzările din garaje și scafandri de tomberon; ne plac lucrurile care au istorie și s-au dovedit a fi bine făcute. În mintea noastră, combinarea articolelor din decenii diferite face interiorul mai interesant și mai personal”, adaugă Saana și Olli.
RĂMÂNEȚI LA O PALETĂ DE CULORI NEUTRE
Designerul de interior Helena Karihtala spune că este neobișnuit să vezi „multă culoare” în casele finlandeze, deoarece designerii optează, în special, pentru „tonuri tăcute, pământene” și culori de zugrăveală naturale.
„Concentrați-vă pe utilizarea culorilor neutre și asortarea lor cu nuanțe subtile care reflectă spectrul de culori al naturii. Compensați nuanțele naturale cu mici izbucniri de culori mai strălucitoare”, adaugă Helena. Ida este de acord cu afirmația Helenei: „că designerii de interior, finlandezi nu sunt, de obicei, considerați cei mai îndrăzneți din lume în utilizarea culorilor”.
ALEGEȚI MOBILIER FĂCUT DIN MATERIALE NATURALE
Urmărind îndeaproape importanța culorilor neutre, Helena explorează „legătura finlandezilor cu natura”, care se „reflectă în materialele naturale precum lemnul, piatra, inul și lâna”.
„Pardoseala este, în general, din lemn de esență tare, iar mobilierul din lemn este, de asemenea, obișnuit. Folosiți lemn de culoare deschisă, ca frasinul, mesteacănul, fagul și stejarul deschis”, spune Helena. În mod similar, Joanna Laajisto, designer la Studio Joanna Laajisto, ne dezvăluie dragostea națiunii sale pentru teracotă, un element fundamental al designului finlandez. „Este folosită în arhitectura finlandeză de zeci de ani. Este foarte practică, destul de economică, dar caldă și terestră – deci foarte finlandeză în opinia mea”, adaugă Joanna.
MAEȘTRII ÎN MINIMALISM
Stilul scandi-cool este cunoscut și iubit pentru minimalismul său, iar acest lucru nu este lipsit de motive întemeiate, potrivit Helenei.
„Designul finlandez se concentrează pe minimalism, pe linii curate, de la arhitectură la mobilier. Dorim spații neaglomerate, cu ornamentație minimă, plăcute din punct de vedere estetic datorită simplității lor”, adaugă Helena. Mai mult, Olli și Saana ne reamintesc să alegem „elemente care au sens” și să alegem „amintiri” în locul „ultimelor tendințe”.
„Între timp, nu uitați valoarea spațiului gol”, adaugă Olli și Saana.
PUNEȚI ACCENT PE LUMINA NATURALĂ
Nicăieri nu se păstrează lumina naturală la fel ca în Finlanda, unde casele sunt aranjate special pentru a stoarce fiecare picătură de lumină solară în timpul vestitelor ierni întunecoase. Acest lucru îi determină pe designeri să renunțe la acoperirea ferestrelor, după cum spune Helena: „Datorită iernilor lungi, utilizarea luminii naturale este considerată importantă și, de obicei, preferăm ferestrele mari. Menținerea ferestrelor goale sau utilizarea perdelelor ușoare ajută la creșterea spațiului deschis, plin de lumină naturală. Pereții sunt, de asemenea, aproape întotdeauna o nuanță de alb.
Dacă locuințele noastre pot reflecta doar o frântură minusculă de bucurie și de stil sofisticat, din această țară celebrată la nivel mondial, vom fi cu adevărat fericiți.
Sursa: livingetc.com