Deșeurile din producție – un bun punct de plecare la automatizarea logisticii intra-fabrică
KLS Ljubno este o afacere de familie cu 250 de angajați, care produce din 1972 coroane dințate pentru demarator pentru volanții autoturismelor, vehiculelor de marfă și mașinilor de lucru mobile. Face parte dintr-un lanț global de aprovizionare din industria auto. Fabrica de 30.000 de metri pătrați este situată în nordul Sloveniei.
În ciuda mașinilor-unelte cu grad ridicat de automatizare, fluxul de materiale este încă manual. Majoritatea materiilor prime, cum ar fi bare aplatizate din oțel carbon, dar și produsele intermediare sau nefinisate sunt mutate cu stivuitoare / transpaleți. Se pare, totuși, că, folosind o flotă de VDA-uri/AGV-uri (Vehicule Dirijate Automat / Automated Guided Vehicle), aproape toată logistica intra-fabrică ar putea fi automatizată.
Logistica automatizată ar reduce timpul de producție și stocul necesar la fiecare stație de lucru. Atunci când sunt conectate la sistemul ERP, VDA-urile ar reduce, de asemenea, erorile umane.
Experimentul L4MS a oferit șansa de a se putea evalua efectele automatizării logisticii intra-fabrică.
Simulări 3D pentru a sprijini proiectarea și testarea
Compania germană de software Pumacy Technologies și institutul de cercetare BIBA – Bremer Institut für Produktion und Logistik (n.trad. Institutul pentru Producție și Logistică din Bremen) și-au unit forțele cu KLS Ljubno pentru a crea o soluție logistică utilizând platforma-cadru OPIL. Aceștia au decis să se concentreze asupra logisticii așchilor și șpanului de metal, adică a deșeurilor reciclabile, create constant de freze și alte mașini CNC.
Specialiștii de la Pumacy au început prin crearea unui geamăn digital al procesului de fabricație și al manipulării deșeurilor. Acest lucru a fost făcut cu instrumentul de simulare 3D Visual Components.
„Datorită pandemiei, nu am putut testa sarcinile logistice în fabrică, dar modelarea întregului sistem ne-a ajutat să creăm un scenariu de testare real pe care l-am folosit mai târziu cu un AGV”, spune Zain Shahwar, specialist în robotică și inteligență artificială (IA) la Pumacy.
Un obiectiv realist – logistică complet automatizată
Soluția implică un VDA/AGV care ridică o navetă de tip KLT (n.trad. cutii din mase plastice turnate prin injecție folosite pentru transportul de încărcături cu mase relativ mici) de pe stația de lucru imediat ce aceasta se umple de deșeuri metalice și o înlocuiește cu o cutie goală.
„Ne-am așteptat inițial să ajungem să reducem cu până la 50% numărul lucrătorilor implicați [în proces]. Cu toate acestea, soluția finală a demonstrat că interacțiunea umană directă poate fi redusă cu până la 100%”, spune Samo Mirnik, director executiv de producție și IT la KLS Ljubno.
Un senzor informează sistemul logistic când cutia este plină. Când VDA/AGV-ul ajunge la stația de distribuție (n.trad. stația unde va avea loc schimbul), împinge cutia plină cu cea goală, astfel încât deșeurile de fier continuă să cadă fără întrerupere într-una dintre cutii.
Institutul de cercetare BIBA a adaptat un prototip de VDA/AGV acestei soluții logistice și a proiectat și a construit stația de comutare.
OPIL sprijină toate mediile industriale
Echipa de proiect așteaptă atât beneficii cantitative, cât și calitative din reducerea muncii manuale în logistica intra-fabrică:
- Creșterea capacității de producție
- Costuri cu forța de muncă reduse
- Inventar mai mic
- Productivitate mai mare a lucrătorilor
- Sănătate și siguranță sporite
Pentru Pumacy, furnizorul de soluții, un avantaj major este versatilitatea platformei-cadru OPIL.
„Putem replica soluția în alte medii industriale. De exemplu, soluții bazate pe senzori pentru navigație, localizare, identificare și procesare sunt necesare atât în logistică, cât și în unitățile de producție. În plus, și stația de distribuție, care a fost dezvoltată pentru soluție, poate fi implementată și în alte fabrici în care sunt utilizate mașini CNC”, spune Lennart Rolfs, cercetător la BIBA.
Costul soluției a fost de 194.000 EUR pentru echipamente și lucrări, incluzând aici proiectarea, dezvoltarea și testarea.
Module OPIL și alte module utilizate în soluția KLS Ljubno de către Pumacy și BIBA:
- Modulele OPIL pentru detecție și percepție (OPIL Sensing and Perception (SP)): pentru a configura topologia;
- Interfața om-mașină OPIL (OPIL Human Machine Interface): pentru a defini sarcinile logistice;
- Modulul Planificatorul de sarcini OPIL (OPIL Task Planner): pentru a dirija software-ul Nod Agent Robot (RAN) al VDA/AGV
- Software-ul Nod Agent Robot (RAN) al OPIL: pentru a trimite comenzi de control către VDA/AGV
- Instrumentul de simulare 3D Visual Components pentru a crea un geamăn digital
Parteneri în experimentul L4MS:
- Fabrica: KLS Ljubno, Slovenia, un IMM producător de coroane dințate (pentru industria auto)
- Furnizor de soluții: Pumacy Technologies AG, Germania
- Furnizor de tehnologie: BIBA – Bremer Institut für Produktion und Logistik GmbH, un institut de cercetare, Germania
Traducere și adaptare poveste de succes L4MS: Andreea Paraschiv, coordonator Departament Proiecte Europene APMR
Sursa: https://s9.ro/1dpq
Dacă vă interesează modulele OPIL, vă invităm să accesați ramp.eu
RAMP este piața digitală pentru robotică capabilă să accelereze productivitatea în întreprinderile mici și mijlocii și să extindă piețele pentru furnizorii de soluții tehnologice. RAMP realizează acest lucru facilitând colaborarea IMM-urilor și a furnizorilor de soluții în moduri în care beneficiază ambele părți: în calitate de IMM producător, aveți acces la robotică și tehnologii de digitalizare pentru a îmbunătăți eficiența și productivitatea. Ca furnizor de soluții tehnologice, ajungeți mai repede la clienți și vă bucurați de accesul pe o piață mult mai mare.
Proiect finanțat de Programul cadru Orizont 2020 al Uniunii Europene, Contract de finanțare nr. 767642
Citiți și:
Înlocuirea motostivuitoarelor cu roboți pentru a accelera logistica intra-fabrică
L4MS – apelul deschis pentru depunere de proiecte 2019: primele povești de succes
Experimentul KULINAARIA, o nouă poveste de succes L4MS
SMARTIST, o poveste de succes L4MS
O poveste de succes neașteptată
Pingback:Roboți și etichete electronice pentru a asigura trasabilitatea alimentelor - Revista Mobila martie 29, 2021
Pingback:Eșantionare automată de calitate pentru a oferi economii semnificative de timp - Revista Mobila martie 29, 2021