Home / Evenimente  / Delegație APMR în vizită la Chengdu în China

Delegație APMR în vizită la Chengdu în China

În perioada 31 mai – 3 iunie 2019, o delegație a APMR a participat, la invitația Asociației Naționale a Mobilei din China (CNFA), la Chengdu, în China, la întâlnirea de lucru a Confederației Mondiale a Mobilei – WFC precum și la Summit-ul Mondial al Mobilei – WFS. Întâlnirile au fost organizate concomitent cu Târgul Internațional de Mobilă de la Chengdu IFFC 2019, ceea ce a permis și o scurtă vizită a tuturor delegațiilor străine la această manifestare expozițională. Asociația Producătorilor de Mobilă din România este membru-fondator al WFC, participând în timp, de la înființarea organizației în 2007, la majoritatea congreselor internaționale (Malta, Palma de Mallorca, Shanghai) organizate de WFC.

 

Din delegația României au făcut parte Daniel Egri, vicepreședinte APMR și director general MOBEX și Andreea Paraschiv, manager Departament IT și Proiecte al APMR. Organizatorul vizitei a fost CNFA, care a asigurat fondurile necesare pentru deplasarea și cazarea tuturor celor peste 40 de delegații străine la întâlnirea din China.

 

Întâlnirea Confederației Mondiale a Mobilei – WFC a avut drept scop revigorarea WFC și impulsionarea cooperării internaționale, precum și alegerea președintelui WFC pentru următoarea perioadă (2019-2024). Noul președinte ales este Xu Xiangnan, Președintele CNFA și al Consiliului Asociațiilor de Mobilă din Asia. Potrivit statutului WFC, noul sediu al organizației va fi acolo unde se află președintele, iar echipa de management (secretar general, vice-secretar general, consilieri) este numită de către președintele WFC (pe durata mandatului de președinte), excepție făcând vice-președintele WFC, care este numit de președinte pe bază de candidatură deschisă, dar care pentru validarea funcției trebuie confirmat de mai mult de jumătate din membrii Adunării generale.

 

Organizația care asigură președinția WFC va avea îndatorirea de a asigura managementul organizației și comunicarea periodică dintre organizațiile membre, fiind totodată responsabilă de organizarea a cel puțin unei întâlniri anuale a Adunării generale WFC.

 

Summit-ul Mondial al Mobilei– WFS –  este un congres internațional al industriilor mobilei destinat impulsionării comunicării între industriile naționale, care se organizează periodic (în funcție de fondurile disponibile) de către WFC. Congresul reprezintă un prilej de comunicare de date, informații și cunoștințe de interes pentru profesioniștii din sector din domenii variate (economic, al inovării, comerțului, cercetării, designului, ecologiei, sustenabilității și politicilor asociate), care privesc situația și dezvoltarea sectorului mobilei la nivel național și internațional (producție și comerț).

 

La cele două evenimente principale au participat 44 de entități, dintre care delegații naționale din 21 de țări și 6 organizații umbrelă (2 europene – Uniunea Europeană a Mobilei – UEA și Confederația Europeană a Industriilor de Mobilier – EFIC) de pe toate continentele, alături de câteva dintre cele mai puternice companii multinaționale din sector (IKEA, LECTRA) și publicații internaționale din și pentru sectorul mobilei.

 

Deplasarea delegației românești în China a prilejuit și vizitarea Târgului Internațional de Mobilier de la Chengdu (IFFC), un eveniment organizat anual, aflat la a 20-a ediție.

 

IFFC Chengdu are dimensiuni impresionante și este în plină dezvoltare, la fel ca întreaga zonă. Se organizează în două locații, respectiv în Orașul Expozițional Internațional al Chinei de Vest și în Noul Centru de Expoziții și Convenții Internaționale Orașul Secolului.

 

Anul acesta a cuprins 25 hale, pe o suprafață de 300.000 mp. Numărul de vizitatori a fost de circa 300.000 de persoane, cuprinzând atât profesioniști, cât și public larg.

 

Începând de anul trecut, odată cu târgul IFFC, în Chengdu, se organizează și Săptămâna Internațională a Designului de Interior, justificată de numărul foarte mare de șantiere și construcții noi și de numărul foarte mare de locuitori: 16.000.000, potrivit statisticilor chinezești, care includ de obicei și zonele rurale limitrofe.

 

În Western China International Expo City, cele 16 hale ocupate au cuprins secțiunile mobilier demontabil, panouri din lemn masiv / pardoseli, programe de mobilier/mobilier integrat în spațiul de locuit, mobilier tapițat și saltele și programe de mobilier demontabil pentru apartamente de două camere, stil de viață / mobilier pentru locuință variat, decorațiuni textile, materii prime și materiale auxiliare.

 

În Century City New International Convention and Exhibiton Center, în cele 9 hale de expoziție au fost prezentate produse personalizate pentru locuință, uși și ferestre la comandă, produse complementare personalizate pentru locuință, mașini și echipamente la comandă.

 

Târgul a evoluat dintr-un târg intern de provincie, într-unul internațional, deși aspectul este discutabil la nivel conceptual. Producătorii veniți din alte colțuri ale lumii sunt mai degrabă greu de identificat, iar site-ul târgului este disponibil deocamdată doar în limba chineză.

 

Tipurile de mobilă care se expun sunt extrem de diverse, de la mobilier de tip european sau american, la mobilier tipic asiatic și mobilier modern inspirat de stilul tradițional chinezesc.

 

Zona Chengdu poate fi considerată drept model de dezvoltare pentru întreaga Republică Populară Chineză și vizita a permis luarea pulsului economic și social pe multiple axe. Echipa APMR prezentă la eveniment a pregătit atât un raport complet al vizitei, care poate fi pus la dispoziția membrilor APMR la cerere (solicitările vor fi transmise la adresa proiecte@industriamobilei.ro), cât și un rezumat executiv al acestuia.

 

Pentru APMR, vizita a fost un prilej de a strânge relațiile cu Asociații similare din întreaga lume, și în special cu asociații patronale de sprijinire a afacerilor din sectorul mobilei și prelucrării lemnului (exportatori de lemn) din Asia, dar și cu revistele de specialitate din lume, în doar două zile, stabilindu-se contacte cu peste 40 de organizații. Au fost consolidate relațiile existente sau create relații noi cu organizații, publicații și firme mari din Bulgaria, Canada, Cehia, China, Coreea de Sud, Egipt, Finlanda, Franța, Hong Kong, India, Indonezia, Iran, Italia, Malaysia, Mexic, Myanmar, Pakistan, Polonia, Singapore, Thailanda, iar, la solicitare, APMR este în măsură în acest moment să își pună în contact firmele membre cu oricare dintre acestea.

 

Prezența  României la evenimente a fost salutată de majoritatea participanților, care au apreciat creșterile industriei mobilei din țara noastră din ultimii ani (datele CSIL prezentate de Federația Italiană a Distribuitorilor de Mobilier ne-a situat public și imparțial printre cele mai importante industrii de profil din Europa). Delegația APMR a prezentat activitatea Asociației și a Revistei Mobila, precum și sinteza celor mai importanți indicatori ai industriei mobilei din România în 2018, subliniind existența tradiției în prelucrarea lemnului și preocuparea pentru dezvoltarea designului, integrarea noilor tehnologii în producție și creșterea industriei per total, precum și prezența la cele mai prestigioase manifestări expoziționale din lume, ceea ce sporește credibilitatea acestui sector față de clienții și potențialii clienți externi. Concomitent, delegația APMR a promovat în plen și ulterior în mod direct în discuțiile informale purtate, târgurile de mobilier din țară: BIFE-SIM și Mobila Expo București, lansând invitații de vizitare și distribuind broșuri de promovare a târgului BIFE-SIM delegaților internaționali prezenți la evenimentele WFC și WFS.

 

Articol realizat de Andreea Paraschiv, manager Departament IT și Proiecte al APMR

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT