DE LA DORINȚĂ LA SUCCES E UN SINGUR PAS – VOINȚA
Inima oricărei afaceri este cel care a creat-o și o susține cu propria energie. Dacă antreprenorul investește într-un domeniu pe care îl cunoaște bine, atunci succesul este garantat. Așa am putea rezuma povestea RONEX PRODUCȚIE. Un inginer de elită, care a trecut prin producție, posesor al unui brevet de invenție și autor al mai multor lucrări de cercetare, cu specializare în Relații Internaționale și Marketing, antreprenor de succes, colecționar de obiecte vechi de mobilier, accesorii, decorațiuni de epocă. Și cum inginerul de care povestim este și femeie, talentul dovedit pe partea tehnică se îmbină armonios cu arta și bunul gust. Și uite-așa, inginerul Rodica Sfâca impune pe piața românească și internațională produse de mobilier exclusiviste.
A STUDIAT LA FACULTATEA DE INDUSTRIE A LEMNULUI
Eu practic voiam sa îmbin o parte tehnică, ce mă caracteriza, cu o parte mai frumoasă, care să aibă și ceva legat de artă, design. Proiectul meu de diplomă a avut elemente apropiate de inovație, pentru ca am fost printre primele persoane care a introdus în tehnologia uscării lemnului energia solară. Eu am făcut partea practică, respectiv unități de acumulare a energiei solare, care ulterior aveau să încălzească și să producă agent termic, și care sunt folosite în uscătoriile din fabricile de mobilă. În ultimul an de studenție, cu această temă, am participat la un concurs și am luat premiul I.
Și drumul spre succes abia se deschidea. Inginerul Rodica Sfâca pleca de pe băncile facultății direct în producție.
Am început cu producția într-un loc deosebit, unde am si învățat foarte multe lucruri, o fabrica în care se producea mobilă pentru spații interioare speciale, însemnând ca se lucra pentru Palatul Cotroceni, restaurări, recondiționări la Peleș Pelișor… Am văzut foarte multe lucruri în acea perioadă, am învățat de la muncitorii specialiști, ceea ce a fost important pentru mine, pentru că ulterior, ceea ce m învățat de la ei am aplicat în propria mea fabrică. Practic am fost legătura dintre acea generație, pe care din păcate am pierdut-o, meșterii fie au ieșit la pensie, fie nu mai sunt – și care nu va fi niciodată înlocuită – și cea prezentă, o punte nostalgică între profesioniștii acelor vremuri și muncitorii de azi.
A ADUS PLUS VALOARE ÎN INDUSTRIE
Am trecut apoi în cercetare, iar perioada aceea mi-a adus satisfacții foarte mari, pentru că sunt deținătoarea unui brevet de invenție și a multor lucrări cu caracter științific, ale căror sinteze se regăsesc în revistele de specialitate ale domeniului. Este vorba despre o tehnologie si un anume tip de plăci combinate, cu proprietăți de elasticitate și de protecție fonică deosebite.
A urmat apoi încă o specializare, în Relații Internaționale și alta în Marketing. Experiența în producție, cercetare și comerț exterior a condus-o natural către propria afacere. În 1991, intermedia legătura dintre fabrici de mobilier românești și parteneri străini, însă ideea producției proprii îi încolțise deja în minte. Își dorea să dispună de un fond de marfă pe care să poată conta și care să corespundă calitativ și cantitativ cerințelor partenerilor externi. De la o linie tehnologică simplă și câțiva muncitori, a ajuns, în 1997, să-și construiască propria hală de producție.
Având un spațiu de producție mai mare, mi-am putut achiziționa utilaje noi, am alcătuit o linie tehnologică complexă cu un flux liniar. În capătul terenului am construit depozitul de materie primă și am amplasat uscătoriile cu conducerea procesului de uscare pe calculator, iarăși o noutate la acea vreme, dar o condiție, în zilele noastre, pentru cei care produc mobilier din lemn masiv.
ESTE AVANGARDISTĂ
Rodica Sfâca nu a ales varianta facilă și la modă, respectiv producția de mobilier din pal, ci varianta complexă, de mobilă adevărată, din lemn masiv. Antreprenoarea noastră, înainte să construiască, a studiat piața internațională, a urmărit tendințele și ceea ce părea un risc în România s-a dovedit a fi un succes pe piața internațională. „Piețele noastre principale au fost dintotdeauna Anglia și Irlanda. Am început cu Olanda, însă am exportat și în Belgia, Grecia, Norvegia (mese de stejar), Italia (cantități cu specific).”
Realizările fabricii de mobila Ronex si activitatea antreprenoarei Rodica Sfâca au fost remarcate și de publicații străine ca Pine News International, publicație de specialitate din Marea Britanie, cu apariție simultană în Statele Unite, dar și de Corriere della Sera, publicație din Italia, în care au apărut articole de prezentare. Nici presa românească (Revista Capital, Revista Forbes, ziarul Financiarul) nu a rămas străină de noutățile Ronex și de contribuția în domeniu a ing. Rodica Sfâca, prezentă de altfel și în mai multe Topuri.
Abia în anii 2004, 2005, producția a fost orientată și spre piața din România. Și asta pentru că românii, plimbați deja prin lume, începeau să conștientizeze diferența dintre mobilierul ieftin, din pal, și cel de calitate, din lemn masiv. Iar RONEX și-a dovedit din nou flexibilitatea și și-a adaptat imediat producția la cerința de pe piața internă. A păstrat standardul pe care l-a impus în industrie și a început să producă mobilier din lemn masiv pentru români. În 2006, 50% din produsele de mobilier RONEX se comercializau în România.
Piesele de mobilier produse de RONEX îmbină măiestria meșterilor cu tehnologiile moderne de procesare a lemnului, rezultând astfel o gamă largă de mobilier din lemn masiv, în stil clasic și modern. În cadrul acestei game de produse, elementele tradiționale românești corespund caracteristicilor specifice mobilierului fabricat în țările importatoare. Finisajele manuale in stil antichizat, pe baza de ceară solidă sau lichidă, dau unicitate produselor și le fac deosebit de atrăgătoare. Mobilierul de factură modernă corespunde tendințelor actuale de amenajări interioare, fiind atractiv, funcțional și cu finisaje speciale de tip uleiat sau băițuit și lăcuit, în diverse culori.
INVESTEȘTE ÎN VIITOR
În tot acest timp, producătoarea noastră a acordat și consultanță gratuită cumpărătorilor din țară. Oricine îi intră în showroom este consiliat, este îndrumat și ajutat să-și aleagă/să comande ce i se potrivește. Pentru că motto personal al inginerei Rodica Sfâca este <Profesionalism în tot ceea ce faci>, iar al afacerii <MOBILĂ PENTRU MOȘTENIRE>.
Și tot pentru moștenire, proprietara RONEX investește în viitor. Susține și sponsorizează concursuri și manifestări științifice, încearcă să contribuie la evoluția industriei mobilei. Spre bucuria ei, fiul familiei Sfâca, deși inginer cu altă specializare decât mama lui, se implică în afacerea familiei:
De câțiva ani am bucuria de a-l avea alături de mine pe fiul meu, Ștefan. Are o bună formație tehnică, este dinamic și dornic să învețe cât mai mult. Acum sunt liniștită. Știu că afacerea pe care am pornit-o va rămâne pe mâini bune.