Bookshelf Wealth, prima mare tendință de design din 2024
Când vine vorba de noile cuvinte-cheie în designul de interior al anului 2024, expresia “Bookshelf Wealth” e de luat în considerație. Se poate traduce prin bogăția bibliotecii sau bogăția de pe rafturi.
Devotații TikTok-ului ar putea recunoaște deja termenul care a adunat milioane de vizualizări și care prezintă genul de aranjament maximalist elegant-haotic al rafturilor unei biblioteci. Gândește-te la canapele supraîncărcate, textile contrastante și, în plus, o colecție de artă care îți taie răsuflarea. Și, desigur, cărți. Multe-multe cărți. Dacă ești deja fan al microtendinței academice întunecate dar nu ai avut niciodată curaj să-ți vopsești pereții în nuanțe melancolice de negru sau bleumarin, bogăția de pe rafturi este alternativa perfectă, dar mai colorată. Iar dacă ar fi la fel de ușor să obții efectul scontat doar așezând câteva zeci de romane într-o cameră, atunci biblioteca ta ar fi o sursă continuă de inspirație. În realitate, atmosfera, confortul și caracterul sunt esențiale.
Kailee Blalock, un designer de interior din San Diego care a postat, de curând, un ghid practic pentru tendința în devenire, explică faptul că, pentru a obține bogăția de pe rafturi, trebuie să „apreciezi actul de a colecta lucruri și să te înconjori cu cele care îți umplu sufletul.” Acest lucru înseamnă că, în plus față de a fi un cititor avid, trebuie să acorzi atenție suplimentară obiectelor pe care le depozitezi pe rafturi – ceramica, fotografiile, lumânările și orice alte nimicuri diverse – și să te asiguri că acestea sunt reprezentative pentru hobby-urile sau interesele tale. Trucul constă în a proiecta în așa fel designul, încât camera să arate intențional și curat, nu haotic și aglomerat.
„Bogăția de pe rafturi este despre autenticitate și nu atât despre stilizare, pentru a crea un aspect specific,” explică artistul multidisciplinar și designerul de la AD100, Justina Blakeney. „Este vorba, într-adevăr, despre adunarea la un loc a lucrurilor pe care le iubești, lucruri pe care le folosești ca referință sau inspirație, și are de-a face cu modul în care vrei să trăiești în casa ta și cu tipul de obiecte de care vrei să fii înconjurat.”
În continuare, iată șase sfaturi de la experți pentru cum să-ți crești acasă bogăția de pe rafturi.
Alege o bibliotecă în loc de rafturi suspendate
Dacă ai deja rafturile încorporate, ai noroc, deoarece orice mobile cu rafturi de la podea la tavan este ideală pentru a capta estetica cochetă și locuibilă a bogăției de pe rafturi. „Bibliotecile din lemn vechi sau lucrurile care par solide sau masive, nu suspendate sau minimaliste, merg bine cu sentimentul unui spațiu colectat și artistic,” spune Justina. Rafturile cu fațadă de sticlă pot transforma chiar și o colecție la început în ceva demn de un muzeu. Cu toate acestea, dacă ai puțin spațiu sau nu ești încă pregătit să investești într-o bibliotecă independentă, poți capta atitudinea laissez-faire a bogăției de pe rafturi fără niciun raft. Încearcă să pui cărți pe scaunele pe care le folosești rar sau să creezi o stivă chic cu cele mai frumoase coperți pe biroul tău.
Gândește colectat, nu aglomerat
Este atât de ușor să aduni obiecte din călătorii, de la muncă sau chiar de la prieteni și familie, care nu-ți mai stârnesc interesul, așa că nu-ți fie teamă să faci inventarul colecțiilor tale și să renunți la orice pare a fi inutil, pentru a-ți menține rafturile cât mai intenționale posibil. „Trebuie să fie obiectul potrivit”, spune Kelly Croteau, fondatoarea Maison Plage din Los Angeles. „Aș prefera să am mai multe cărți decât prea multe obiecte. Lasă cartea să vorbească singură și, dacă aglomerează prea mult, scoate-o.” Ea subliniază și faptul că atunci când schimbi stivele de cărți și un obiect nu pare să se potrivească, nu este necesar să scapi de el – doar păstrează-l pentru un alt moment, când ești pregătit să-ți schimbi aranjamentele de pe rafturi.
Amestecă stivele de cărți
După ce ai făcut o selecție mai drastică a cărților, Kailee recomandă să folosești plante și suporturi pentru a le expune la diverse înălțimi, adăugând astfel un plus de interes vizual spațiului. De asemenea, nu este necesar să așezi toate cărțile în același mod. Conform explicațiilor Justinei, „Uneori le aranjez cu coperțile în față pentru că îmi place cum arată, ele devenind, practic, opere de artă. Alteori, prefer să le pun pe toate împreună, vertical, deci totul depinde de efectul pe care încerc să-l obțin.” Menținerea unui mic spațiu liber între stive te va ajuta să eviți aspectul prea aglomerat al rafturilor. Atunci când ai îndoieli, mai puțin înseamnă mai mult în ceea ce privește bogăția de pe rafturi, astfel că devine important să acorzi atenție spațiului liber la fel de mult ca și obiectelor în sine.
Accentuează jocul formelor
Maximaliștii sunt încântați de tendință, deoarece bogăția de pe rafturi presupune amestecul de culori, texturi și modele în plus față de expunerea obișnuită a cărților și a obiectelor de colecție. „Îmi place să amestec lucrurile când vorbim de culoare, textură și dimensiune, astfel încât să existe diversitate și variație pentru ochi”, adaugă Justina. „Ideea e să obții un aspect foarte colectat.” Pentru a realiza contrastul intentional, caracteristic acestui stil, dincolo de amestecul de textile, Kailee sugerează încorporarea tapetului într-un anumit spațiu. „Tapetul care se lipește ar fi o modalitate excelentă, prietenoasă pentru chiriași, de a adăuga sare și piper locuinței și pentru a obține bogăția de pe rafturi.” Kelly remarcă faptul că, dacă optezi pentru un tapet mai îndrăzneț, ar fi bine să menții un stil mai subtil pentru cărți. „Alege cărți cu copertă din piele sau pânză bej”, sugerează ea. „Este indicat să înlături supra-coperta de pe carte și să vezi cum arată cartea fără aceasta, deoarece adesea aspectul mai simplu e de preferat.”
Justina subliniază importanța paletei generale de culori atunci când amesteci modelele, pentru a evita să pară totul prea haotic. „Lucrează într-o paletă de culori coerentă”, insistă ea. „Și asigură-te că ai o variație de scară când folosești diferite modele. De exemplu, dacă optezi pentru un model mai mic pe peretele cu tapet, încearcă un model mai mare pe un scaun de accent sau invers.”
Adoptă numere impare
Așezarea cărților pe orizontal și amestecarea lor cu cărți verticale fac ca rafturile tale să nu pară monotone. Pentru a-ți menține colecția de bogăție de pe rafturi să arate intențional dar fără dezordine, Kelly sugerează să urmezi regula de trei și de cinci. „Să zicem că ai o stivă de patru cărți – va arăta mai bine cu trei sau cu cinci. Nu pare completă cu patru,” explică ea, adăugând că totul se rezumă la echilibrul proporției. Justina recomandă și ea această metodă pentru organizarea atât a cărților, cât și a obiectelor grupate. „Mereu trebuie să găsim un echilibru în modul în care grupăm lucrurile”, explică ea. „Prefer să aranjez obiectele în grupuri ciudate, de exemplu, în trei sau cinci, astfel încât să se creeze un centru de interes.” În final, totul se reduce la a crea un spațiu planificat, nu unul haotic.
Stratificarea obiectelor de arta
În timp ce cărțile pot fi adesea percepute ca artă, în funcție de copertă, designerii subliniază necesitatea încorporării picturilor sau fotografiilor printre celelalte obiecte, astfel încât totul să arate ca o expoziție. Această abordare oferă, de asemenea, oportunitatea de a adopta natura ușor dezordonată a bogăției de pe rafturi. „[Ai arta ta] atârnând în afara ornamentelelor ca și cum ar fi aruncate aleator în cameră”, spune Kailee. „Asta contribuie la atmosferă, pentru că nu trebuie să fie totul perfect aliniat. De asemenea, nu ar trebui să pară că totul a fost achiziționat în același timp și pre-proiectat în mintea ta. Bogăția de pe rafturi arată ca și cum ar fi fost colectată treptat, în timp, și ca și cum ai fi spus: ‘Oh, am găsit o nouă piesă de artă, să o pun aici pentru că acesta este singurul loc pe care îl am pentru ea.’ Trebuie să-ți câștigi, într-un fel, acea bogăție.”
Deci, deși poate dura ceva timp să-ți transformi spațiul în bogăția de pe rafturi, se vede clar că acest stil este destul de imun la fluctuațiile tendințelor de decor. Așa cum conchide Justina, „pentru cei care adoră să se bucure de lectură și să fie înconjurați de artă și frumusețe, acesta este mai mult decât o simplă tendință în design. Este un stil care a existat de mult timp și va persista în continuare.” E oportunitatea perfectă de a explora librăria locală, de a rezerva un zbor spre o nouă destinație și de a-ți exersa abilitățile de aranjare artistică pentru 2024.
Sursa: architecturaldigest.com