Home / Focus  / Cum structurezi un buget de marketing

Cum structurezi un buget de marketing

marketing-budget

Elaborarea unui buget solid de marketing este o parte importantă a unui plan de acțiune realist, care să ajute la creșterea veniturilor, fără cheltuieli inutile. Fără o structură coerentă, există șanse bune să depășiți bugetul cu cheltuielile de marketing fără rezultate notabile. Una dintre cele mai bune soluții este să încredințați marketingul, comunicarea și relațiile publice specialiștilor, dar dacă sunteți în situația în care trebuie să vă organizați independent bugetul, trebuie să aveți în vedere câțiva pași absolut necesari.

PASUL 1: ORGANIZAREA INFORMAȚIILOR FINANCIARE

 

Primul pas în crearea unei structuri de buget de marketing este să vă puneți la curent cu situația financiară actuală. Cifre concrete, fără estimări. Estimările nu vă vor ajuta să aveți o viziune corectă asupra sumelor de care dispuneți pentru activitățile de marketing. Informațiile le organizați în funcție de venituri.

Trebuie să știți exact ce venituri lunare are compania și ce variații există. Deși veniturile pot varia semnificativ de-a lungul unui an, trebuie să luați în calcul informațiile previzibile. După ce stabiliți care este venitul constant lunar al companiei pe care o conduceți, din acea sumă se scad cheltuielile – chirie, costul materialelor, costurile cu salariile angajaților. Rămâne astfel o sumă care este la dispoziția companiei, dar trebuie să decideți cum o folosiți – marketing-ul este o linie de buget ce trebuie stabilită cu precizie, la fel și linia pentru cheltuieli neprevăzute sau bugetul pentru investiții sau dezvoltare. Sumele aferente cheltuielilor de marketing se împart în funcție de obiectivele de business.buget de marketing

De exemplu, dacă unul dintre scopurile principale este atragerea de noi clienți și nu mai faceți angajari cel puțin până când nu aveți o bază de clienți solidă, atunci puteți aloca sume mai importante în bugetul de marketing în acest scop. Dacă obiectivul de business este să vă mai deschideți un birou sau un magazin, atunci o bună parte din venituri va merge pentru dezvoltare, iar bugetul de marketing va mai aștepta până la punerea în funcțiune a noii achiziții.

 

PASUL 2: IDENTIFICAȚI ZONELE UNDE VREȚI SĂ CHELTUIȚI BUGETUL DE MARKETING

 

După analiza și alocarea de fonduri de la pasul 1 se presupune că știți exact ce sumă aveți disponibilă pentru marketing. Pasul 2 se referă la identificarea liniilor de cheltuieli de marketing. Sunt trei factori importanți care determină această structură: dimensiunea bugetului, experiența pe care o aveți în marketing și unde se găsește publicul la care vreți să ajungă mesajele brandului dumneavoastră.

Cheltuielile le veți organiza în funcție de câți bani aveți la dispoziție – dacă aveți un buget limitat, atunci cel mai probabil va trebui să luați în considerare publicitate în print, online, radio, social media și campanii de e-mail marketing pentru a câștiga clienți noi.

Un buget semnificativ v-ar putea permite să cumpărați spații de publicitate la radio și televiziune. Dar dincolo de limitările pe care le impune un buget, este la fel de important să luați în considerare elaborarea unei strategii coerente, eventual una care s-a dovedit câștigătoare în trecut.

 

PASUL 3: INSPIRAȚI-VĂ DIN CAMPANIILE CU REZULTATE BUNE

Dacă ați observat că o campanie de e-mail marketing v-a adus un număr semnificativ de clienți cândva, atunci poate este bine să alegeți același canal de publicitate, chiar dacă aveți variante mai scumpe sau un buget mai mare de această dată. Canalele de marketing trebuie adaptate publicului pe care îl țintiți. Când luați în considerare un nou canal de marketing este bine să alocați o sumă oarecare pentru testarea acestuia.

În concluzie, fie că aveți un buget de mii sau sute de mii (alegeți dumneavoastră moneda) o structură clară vă va ajuta să folosiți eficient fiecare bănuț.

• luați decizii corecte privind modul în care vă cheltuiți banii
• urmăriți pe termen scurt, mediu și lung dacă aceste cheltuieli au avut efectul scontat

• evitați surprize neplăcute urmărind unde se duc banii dumneavoastră
• asigurați-vă că ați distribuit corect banii, să nu rămâneți fără buget la jumătatea anului

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT