Home / Focus  / Cum creăm valoare adăugată în România

Cum creăm valoare adăugată în România

„În ultimele trei decenii, PIB-ul României a crescut de aproape 8 ori, ajungând la aproximativ 285 miliarde de euro în 2022. Totodată, țara noastră a înregistrat a doua cea mai rapidă convergență în UE de la aderare. În ciuda acestei creșteri, economia și societatea românească se confruntă cu o serie de provocări și caracteristici structurale care pun în pericol creșterea și bunăstarea pentru următoarele decenii. Productivitatea din economie, deși în creștere, înregistrează decalaje față de media europeană și față de economii comparabile, precum cele ale Cehiei, Ungariei sau Poloniei, mai ales în sectorul industrial, esențial pentru avansul tehnologic și pentru creșterea complexității economiei”, arată un studiu privind valoarea adăugată în economia țării noastre, realizat de Confederația Patronală CONCORDIA.

 

 

Anul viitor, marcat de patru rânduri de alegeri, reprezintă punctul de cotitură în conturarea unei viziuni clare pentru dezvoltarea economică a României.

 

„Confederația Patronală CONCORDIA  începe un demers pentru a construi această viziune alături de membri din 15 sectoare și de parteneri care vor să ni se alăture în acest proces. În acest prim document, prezentăm punctul de plecare pentru elaborarea, în 2024-2025, a mai multor documente de analiză sectorială care să propună o serie de politici publice acționabile pentru competitivitatea și creșterea valorii adăugate a economiei românești, aflată în fața unui context mondial dificil”, explică specialiștii confederației.

 

România se poate dezvolta prin intermediul industriilor inteligente

 

Miercuri, 15 noiembrie 2023, a fost lansat proiectul Industrii Inteligente: cum creăm valoare adăugată în România, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Muzeul Imersiv al Noilor Arte. Dezbaterea este prima dintr-o serie pe care CONCORDIA le va organiza pentru a identifica metodele eficiente privind deblocarea potențialului economic al României în era digitală.

 

Evenimentul a fost deschis de președintele Confederației Patronale CONCORDIA, Dan Șucu, care a subliniat importanța gândirii strategice și pe termen lung când vine vorba despre această tranziție. De asemenea, acesta a punctat una dintre cele mai mari nevoi ale mediului de afaceri pentru a crea valoare adăugată: predictibilitate și un dialog constructiv cu mediul politic. „Acest demers al Concordia este despre viitor. Suntem antreprenori și oameni de afaceri, deci optimiști și încrezători din fire și când ne propunem ceva avem și rezultate. Este însă important ca politicienii să înțeleagă că viitorul, pentru a fi mai bun, are nevoie de o fundație solidă în prezent. Cuvântul predictibilitate nu mai trebuie să fie lipsit de conținut. Cum să construim pentru viitor dacă fundația pe care stăm astăzi se schimbă non-stop și fără un dialog sincer și constructiv? Concordia este din ce în ce mai pregătită să vorbească atât despre prezent, cât și despre viitorul economiei românești.”

 

 

Asociația Producătorilor de Mobilă din România a fost reprezentată de președintele Dumitru Blaga, de directorul executiv Nadina Nedelea Rus și de managerul Revistei MOBILA, Didi Rus.

 

 

Concordia inițiază astfel un dialog cu privire la potențialul economic al României în procesul de tranziție către o economie verde și digitală, cu valoare adăugată și inovare crescute, orientată spre export și competitivă la nivel regional. În acest scop vă propune o analiză care va seta cadrul pentru dezbaterile pe care le va organiza în cadrul proiectului „Industrii inteligente”, cu scopul de a realiza ulterior documente specifice cu recomandări și soluții concrete, aplicabile în câteva dintre sectoarele economice și care reprezintă cheia de boltă în procesul de transformare a economiei românești. Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale CONCORDIA, a prezentat concluziile analizei privind valoarea adăugată în economia țării noastre.

 

 

Raportul CONCORDIA poate fi consultat aici https://concordia.ro/industrii-inteligente

 

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT