Home / Focus  / CRED CĂ PRIN DIALOG ȘI PRIN PRESIUNEA PE CARE TREBUIE SĂ O FACEM ÎMPREUNĂ, PREȚUL LEMNULUI AR PUTEA SĂ AJUNGĂ SĂ FIE UNUL REAL

CRED CĂ PRIN DIALOG ȘI PRIN PRESIUNEA PE CARE TREBUIE SĂ O FACEM ÎMPREUNĂ, PREȚUL LEMNULUI AR PUTEA SĂ AJUNGĂ SĂ FIE UNUL REAL

CRISTIAN CHIRTEȘ, deputat: Eu cred că problema a apărut, să recunoaștem de la Regia Națională a Pădurilor. De ce spun acest lucru?! Eu am atras atenția în Parlamentul României, prin interpelările făcute, că ROMSILVA are nevoie de o reformă. Este regia care a inițiat până la urmă acest regulament de valorificare a masei lemnoase. Dialogul a fost până la urmă surd și neconcludent. Ministerul a acceptat tot ceea ce i-a pus ROMSILVA pe masă și cred că principiile prin care funcționează Regia trebuie schimbate. De fapt, a fost o presiune a ROMSILVA pentru a aduce profit.

Eu am atras atenția că nu trebuie făcut profit cu orice preț. Ei au ridicat artificial prețul lemnului din punctul meu de vedere, la valori la care nu pot face față concurenței. Preferi să imporți lemn din țările occidentale decât să cumperi lemn aici, în România.

Cristian Chirtes

CRISTIAN CHIRTEȘ deputat PNL, membru în Comisia de agricultură

Trebuie să nu uităm că este o regie de interes public, o regie care are rolul de a ajuta în primul rând industria românească. Cred că e nevoie să revină la rolul de administrator al pădurilor statului și să nu se preocupe să obțină profit cu orice chip.

Cred că indicatorii de performanță trebuie modificați la această companie națională-regie.

Eu am solicitat reducerea acestui profit fiindcă acest profit nici măcar nu se regăsește în ceea ce trebuie să se regăsească. Cred că prin dialog si prin presiunea pe care trebuie să o facem împreună, prețul lemnului ar putea să ajungă să fie unul real. Nu putem să ne comparăm cu țările din Uniunea Europeană, în care chiar și produsele din lemn sunt subvenționate prin acele certificate sau alte forme mascate de subvenție.

Din păcate, nici în noul Regulament nu găsim această protecție  capitalului autohton.

Ba suntem forțați de Consiliul Concurenței, ba de alte ONG-uri. Trebuie un dialog real, ca să asigurăm în primul rând piața internă.

Nu cred că este așa greu. Am făcut un calcul la nivelul unui județ. Sunt inițiatorul Asociației Forestierilor din județul Mureș, în care am introdus inclusiv producătorii de mobilă. Odată ce am devenit parlamentar, am ieșit din Asociație fiindcă nu-mi permite legea. Însă, am făcut un calcul. Nu costă foarte mult să asigurăm o industrie a mobilei cu lemn ieftin și de calitate din Romania. Cred că acest mic, să spunem nu sacrificiu, acest mic ajutor pe care putem să-l oferim trebuie să-l transformăm într-o obligație. Și eu sunt dispus și legislativ să sprijin și modificarea legii. În Codul Silvic există principiul. Din păcate, nu am extins principiul și în practică. Principiul asigurării cu prioritate, dreptul de preemțiune. Ei bine acest drept de preemțiune va trebui și am sperat că îl va trece Executivul în regulament. Din păcate, nu l-am găsit.

Cred că va trebui, după ce se liniștesc problemele din acest an – că va mai fi un ciclu electoral, care dă totul peste cap, inclusiv industria – va trebui să ne așezăm la discuții împreună cu Oficiul Concurenței, cu mediul de afaceri, cu IMM-urile și în special producătorii de mobilă, cu asociațiile proprietarilor de terenuri, cu ROMSILVA și cu ministerul. Trebuie să începem să pornim.

Nu trebuie să inventăm lucruri. Există prevederi în Germania, Italia, Polonia, în Ucraina și va trebui să le transpunem în legislația românească. Cadrul mare legislativ îl avem, Codul Silvic nu trebuie modificat, trebuie să umblăm la articolul 60, să ne referim la acest articol și să-l transpunem în practică.

Review overview

POST A COMMENT