Home / Industria Mobilei  / Construiește o carieră în domeniul lemnului urmând cursurile Facultății de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului din cadrul Universității Transilvania Brașov!

Construiește o carieră în domeniul lemnului urmând cursurile Facultății de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului din cadrul Universității Transilvania Brașov!

Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului are o lungă tradiție în peisajul universitar brașovean. De 62 de ani, datează ca instituție de sine stătătoare. Este și astăzi unica facultate din România care pregătește specialiști în designul și tehnologia mobilei și a produselor finite din lemn. Despre anul universitar care se apropie de final, dar și despre oferta Facultății de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului pentru anul universitar 2021 – 2022 am discutat cu decanul facultății, prof. dr. ing. Mihai Ispas.

 

Cum a fost anul universitar 2020-2021, care, în mare parte, s-a petrecut în condițiile impuse de criza sanitară? Cum s-au adaptat profesorii/studenții? Au mers bine cursurile online?

 

Prof. dr. ing. Mihai Ispas, decan Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului – Universitatea Transilvania Brașov: „Anul universitar 2020-2021 a fost unul atipic, dificil. Atât pentru profesori cât și pentru studenți. Noi, la Universitatea Transilvania din Brașov, am avut șansa de a fi familiarizați cu mijloacele de predare online încă dinainte de pandemie. Asta datorită faptului că universitatea noastră are de mult timp o platformă e-learning pe care o folosim pentru învățământul la distanță și cel cu frecvență redusă. Acest lucru ne-a ajutat pe noi, cadrele didactice, să ne adaptăm rapid la provocările generate de pandemie. Studenților le-a fost însă ceva mai greu, vorbesc aici de studenții de la zi, adică de la învățământul cu frecvență. Cu toate acestea, și ei și-au intrat în ritm și s-au descurcat onorabil. Oricum, concluzia generală, trasă atât de către studenți cât și de către profesori, este că învățământul „față-în-față” este net superior celui online.”

 

Ce ofertă educațională le propuneți tinerilor care vor să studieze la Facultatea de Design de Mobilier si Inginerie a Lemnului?

 

„Oferta educațională pe care o propunem anul acesta este formată din două programe de studii de licență și două programe de studii de masterat.

 

Așadar, pentru studiile de LICENȚĂ, cu concurs pe bază de dosar, criteriul unic de admitere este media examenului de bacalaureat.

 

➡️  Ingineria prelucrării lemnului, învățământ cu frecvență, program acreditat, 4 ani, 240ECTS

➡️ Ingineria prelucrării lemnului, învățământ cu frecvență redusă, program acreditat, 4 ani, 240ECTS

➡️ Ingineria și designul produselor finite din lemn, învățământ cu frecvență, program acreditat, 4 ani, 240ECTS

 

Pentru studiile de MASTERAT, concurs pe bază de dosar și interviu. Criteriile de admitere: 50% media examenului de diplomă/licenţă și 50% media notelor obţinute la interviu.

 

➡️ Eco-design de mobilier și restaurare, învățământ cu frecvență, program acreditat, 2 ani, 120ECTS

➡️  Structuri avansate din lemn și tehnologii inovative, învățământ cu frecvență, program acreditat, 2 ani, 120ECTS

 

Bineînțeles, noi oferim și posibilitatea studiilor de DOCTORAT în domeniul Inginerie forestieră, dar acestea au un traseu total diferit și sunt gestionate de către Școala Doctorală Interdisciplinară a universității, iar admiterea se face în luna septembrie.”

 

 

Ce ar trebui să știe tinerii care vor să studieze aici?

 

„Tinerii care doresc să studieze la noi și nu doar ei, trebuie să știe că aici se vor pregăti pentru o meserie frumoasă și că „lemn” nu înseamnă doar tradiție ci și noutate. Lemnul este și va rămâne pentru mult timp materialul principal din care se vor fabrica mobila, ușile, ferestrele, anumite instrumente muzicale, șarpantele și alte elemente pentru construcții.

 

Cine este cât de cât la curent cu ceea ce se întâmplă la nivel internațional a auzit de proiectul Uniunii Europene „European Green Deal” care propune reducerea emisiilor (de carbon) cu cel puțin 55% până în 2030. În raportul privind starea Uniunii din 16.09.2020 (State of the Union Address, 16/09/2020) președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, remarca: „Știm că sectorul construcțiilor poate fi chiar transformat dintr-o sursă de carbon într-un puț de carbon, dacă se folosesc materiale de construcții organice precum LEMNUL și tehnologii inteligente precum inteligența artificială. În acest sens, produsele de lungă durată fabricate din lemn pot stoca carbonul zeci de ani sau chiar secole în clădiri și spații de locuit. Pe lângă aceasta, lemnul este un material extrem de versatil și un material „circular” prin excelență.

 

Iată așadar o deschidere și o oportunitate uriașă pentru sectorul industriei lemnului și bineînțeles pentru tinerii care vor alege să își construiască o carieră în domeniul lemnului.

 

Pe lângă cele arătate până aici, trebuie luat în considerare și faptul că Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului este singura din țară unde se studiază materialul „LEMN” atât din punct de vedere al structurii micro și macroscopice, al proprietăților fizice, chimice, mecanice, cât și al tehnologiilor de prelucrare. Programele de licență ale facultății, Ingineria Prelucrării Lemnului și Ingineria și Designul Produselor Finite din Lemn sunt singurele din țară în Domeniul Inginerie Forestieră. Aceste două programe de licență asigură o pregătire foarte solidă în domeniul lemnului și au program comun în primii doi ani de studiu.

 

Și încă un argument foarte important: cererea pentru absolvenții noștri este foarte mare. Există o mulțime de firme de profil care ne trimit oferte de locuri de muncă și cereri de absolvenți.”

 

 

Când și cum se desfășoară înscrierile pentru anul 2021?

 

„Înscrierile pentru admiterea la facultate se desfășoară anul acesta la Universitatea TRANSILVANIA din Brașov exclusiv online. Perioada de înscriere este 12 – 17 iulie 2021 (ora 13:00).”

 

 

Ce sfat aveți pentru tinerii absolvenți de liceu care vor să urmeze studii universitare?

 

„Primul sfat este să se gândească bine ce carieră vor să urmeze, deoarece să faci toată viața ceva ce nu îți place, este o „pedeapsă” foarte grea. De asemenea, să se orienteze înspre domenii în care există cu adevărat cerere pentru specialiști. Din păcate, sunt atâția tineri care s-au pregătit pentru domenii care nu au cerere și, ca urmare, trebuie să accepte job-uri sub nivelul pregătirii. Din fericire, în domeniul industriei lemnului există o cerere foarte mare de tineri specialiști. În rest … doar cerul este limita … vorba unui coleg din Statele Unite.”

 

 

Mai multe detalii despre înscriere pe admitere.unitbv.ro

 

Contact dr. ing. Bogdan Bedelean tel 0724 546 981

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT