Home / Industria Mobilei  / Consiliul Director APMR, preocupat de competitivitatea industriei mobilei

Consiliul Director APMR, preocupat de competitivitatea industriei mobilei

La data de 12 decembrie 2018 a avut loc Consiliul Director al Asociației Producătorilor de Mobilă din România. S-a discutat despre realizările anului 2018 și s-au făcut planuri pentru 2019.

 

Membrii Consiliului Director au fost informați despre demersurile întreprinse de conducerea Asociației pentru menținerea articolului 47 din Regulamentul de valorificare a masei lemnoase aprobat prin HG 715/2017, în forma existentă, precum și despre Inventarul Forestier Național Ciclul II.

 

Asigurarea producătorilor de mobilă atestați cu resursă de masă lemnoasă de calitate a fost tema principală a discuțiilor. Prețul ridicat al masei lemnoase pentru producătorii de mobilă a determinat scăderea ratei profitului la majoritatea operatorilor economici din sector, precum și creșterea cu 37% a importului de cherestea.  Consiliul Director al APMR a căzut de acord că este necesară conștientizarea tuturor actorilor din economia forestieră și, în special, a celor care exploatează și prelucrează primar masa lemnoasă, despre nevoile de resursă de masă lemnoasă ale industriei mobilei. Aceștia trebuie să înțeleagă că necesarul de bușteni pentru industria mobilei este foarte mic în comparație cu ceea ce se exploatează și se prelucrează primar în România.  De asemenea, ei trebuie să afle că valoarea adăugată brută pe care industria mobilei o aduce în economia României este importantă, iar valorificarea superioară a masei lemnoase aduce beneficii majore din toate punctele de vedere.

 

Bilanțul activității Comisiei de atestare a producătorilor de Mobilă, în cei 2 ani de activitate, arată că până acum au avut loc 12 ședințe de atestare, au fost depuse 124 de dosare, dar acceptate doar 113. Cantitatea de lemn solicitată a fost de 934.010 mc, iar cea aprobată de 677.074 mc. Cantitatea de lemn obținută de producătorii de mobilă în urma licitațiilor a fost de doar 88.000 mc.

 

Ședințe de atestare: 12           

Dosare depuse: 124                   

Dosare acceptate acceptate: 113       

Cantitate de lemn solicitată: 934.010 mc

Cantitate de lemn solicitată: 677.074 mc

 

În ședința conducerii APMR s-a dezbătut și situația organizării și participării la târgurile de profil din țară și din străinătate. Legat de târgurile interne, MOBILA EXPO și BIFE-SIM, vestea bună este că tarifele de închiriere rămân neschimbate în 2019. Pentru BIFE-SIM, care este târg internațional, firmele mici și mijlocii pot beneficia de sprijin financiar pentru participare, din partea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, prin Programul de INTERNAȚIONALIZARE, care se va lansa pentru anul 2019.

 

S-a hotărât ca Târgul Internațional de Mobilă, Accesorii și Echipamente BIFE-SIM să se desfășoare între 12-15 septembrie 2019, respectiv pe perioada a 4 zile, în loc de 5, de joi până duminică, dar duminică program complet, însă să se prelungească perioada de amenajare pentru sectorul mobilei, cu încă o zi. De asemenea, s-a insistat ca ROMEXPO să intensifice campania de promovare a târgului, atât pentru piața internă cât și pentru cea internațională.

 

Pentru anul 2019, este prevăzută participarea cu stand național la 7 târguri internaționale.  Iar pentru intrarea pe noi piețe de desfacere, s-a propus ca o echipă a APMR să fie trimisă în prospecție la mai multe evenimente internaționale, urmând a prezenta informațiile culese către toate companiile de mobilă membre APMR, pentru ca decizia de participare să fie luată în cunoștință de cauză, iar produsele să corespundă piețelor cărora li se adresează.

 

 

Aurica Sereny, președinte APMR: “A avut loc un schimb activ de idei între membri Consiliului Director legat de situația și tendințele din sectorul mobilei.  Cei prezenți au informat că se constată o reducere a vânzărilor pe plan internațional, tendință care se pare că va continua și în 2019. În acest sens, este necesar să strângem rândurile, să ne securizăm pozițiile de pe piețele existente, să identificăm piețe noi de desfacere, să găsim soluții pentru creșterea competitivității sectorului pentru a rezista concurenței acerbe, în special din Polonia și din piețele asiatice.  De aceea, am stabilit o întâlnire a Consiliului  Director, la care vor fi invitați și alți producători de mobilă, în luna februarie 2019, la Târgu Mureș, unde intenționăm să creăm un spațiu de discuții libere și folositoare pentru binele industriei de mobilă.”

 

 

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT