Home / Focus  / Consiliul de Export și Executivul României caută soluții pentru reducerea deficitului balanței comerciale

Consiliul de Export și Executivul României caută soluții pentru reducerea deficitului balanței comerciale

O delegație a mediului de afaceri, din care au făcut parte reprezentanți ai structurilor asociative membre ale Consiliului de Export al României, respectiv 7 conducători de patronate din sectoarele cu cea mai mare pondere în exportul României, dar și reprezentanți ai unor companii membre ANEIR, s-a întâlnit luni, 31 octombrie 2022, la Palatul Victoria, cu premierul Nicolae Ionel-Ciucă, șeful Cancelariei Prim–Ministrului, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin Cadariu, ministrul  Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, precum și cu secretarul de stat Dan Drăgan, din cadrul Ministerului Energiei.

Problemele semnalate de către antreprenorii români au fost nevoia de sprijin pentru promovarea exportatorilor, derularea unor mecanisme care să le permită păstrarea și creșterea competitivității pe piețele europene, precum și reziliența economică, prin asigurarea lanțurilor locale de aprovizionare cu materie primă.

 

Prezentă la discuție, Aurica Sereny, președintele Asociației Producătorilor de Mobilă din România a explicat importanța industriei mobilei în bugetul național, dar și problemele pe care le întâmpină în acest moment.

 

„Ne pierdem competitivitatea, din cauza prețului lemnului, care în România este cu 30-50% mai mare ca în Uniunea Europeană. De aceea, cerem interzicerea exportului de lemn brut sub toate formele: lemn fasonat, lemn de foc, lemn ecarisat. De asemenea, este imperios să se recolteze un volum mai mare de lemn, din pădurile proprietate publică a statului, până la posibilitatea anuală de recoltare rezultată din Inventarul Forestier Național, în care se menționează că avem o creștere anuală brută a pădurilor care permite acest lucru. Cerem urgentarea aprobării modificărilor Regulamentului de valorificare a masei lemnoase, proiect care, de 9 luni, se află la avizare între ministere”, a explicat președintele APMR. La finalul întrevederii, Aurica Sereny a înaintat un memoriu către Cancelaria Primului Ministru, în care a detaliat toate solicitările producătorilor de mobilă și de produse din lemn.

 

„Pledez pentru procesarea materiilor prime în România! Integrarea lanțului de valoare face parte din politicile pe care Ministerul Economiei le promovează prin intermediul programelor de finanțare pe care le dedică operatorilor industriali din România, precum schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, în valoare de 300 de milioane de euro”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

 

În cadrul discuțiilor, premierul României a subliniat preocuparea Executivului de a susține producătorii români și categoriile vulnerabile de cetățeni și a amintit că România va fi a șasea beneficiară din Uniunea Europeană a fondurilor alocate prin REPowerEU, planul Comisiei Europene menit să asigure independența Europei față de combustibilii fosili din Rusia și să accelereze tranziția verde.

 

Prioritatea Guvernului în toată această perioadă a fost protejarea cetățenilor și economiei de efectele crizelor pe care le traversăm. Pachetele guvernamentale „Sprijin pentru România” vor continua să fie implementate, dar și îmbunătățite, în urma întâlnirilor pe care le avem cu mediul de afaceri. Sunt convins că noua Agenție Română pentru Investiții și Comerț Exterior va reuși să ofere suportul necesar companiilor românești exportatoare pentru a-și dezvolta afacerile pe piețele europene și internaționale. Totodată, perspectivele oferite de aderarea noastră la Schengen și OCDE vor deschide noi oportunități pentru întreprinzătorii noștri, pe care suntem pregătiți să-i susținem în continuare”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT