Home / Design  / CONSERVAREA ȘI RESTAURAREA MOBILEI ȘI ARTEFACTELOR DIN LEMN, cartea de vizită a Facultății de Ingineria Lemnului din Brașov

CONSERVAREA ȘI RESTAURAREA MOBILEI ȘI ARTEFACTELOR DIN LEMN, cartea de vizită a Facultății de Ingineria Lemnului din Brașov

Poster -Salon National Restaurare 2015O istorie de peste 55 de ani, cum este cea a Facultății de Ingineria Lemnului din cadrul Universității TRANSILVANIA din Brașov, este desigur constituită din etape de dezvoltare, prefacere, adaptare și deschidere, în care repere de timp și abordări vizionare au produs efecte durabile.

 

Astfel, după 1990, la inițiativa regretatului profesor Valentin Năstase, șeful Catedrei de Tehnologia Lemnului din acea vreme, modificarea de curriculă a secției de mobilă (corespondentă specializării actuale IDPFL) a inclus două noi discipline cu rol formator, deopotrivă profesional și civic-moral: Civilizația lemnului și Restaurarea mobilei.

 

Disciplina Restaurarea mobilei a fost gândită ca o completare benefică a sistemului de cunoștințe și competențe tehnice asociate studiilor de licență în domeniul proiectării și fabricării mobilei, prin abordarea teoretică și practică aplicativă a problematicii specifice  conservării și restaurării mobilei vechi, un domeniu de nișă, foarte special și important pentru conservarea patrimoniului cultural. Astfel, această abordare permite atât oferirea unei șanse suplimentare de dezvoltare și succes profesional absolvenților noștri, cât și satisfacerea unei necesități obiective a societății românești legată de educația pentru conservarea patrimoniului cultural, în care mobilierul istoric și artefactele din lemn reprezintă un procent semnificativ.

 

Formarea profesională în domeniul conservării-restaurării cuprinde în mod necesar o cunoaștere aprofundată a materialului /materialelor asupra cărora se intervine, a tehnicilor de prelucrare și punere în operă, precum și plasarea obiectului de restaurat în contextul istoric, înțelegerea corectă a valențelor sale istorice, artistice și documentare, elemente ce definesc valoarea patrimonială și justifică necesitatea conservării și restaurării sale autentice, în acord cu principiile tehnice și codul etic al profesiunii de conservator-restaurator. În acest context, FIL reprezintă în mod justificat instituția de învățământ superior ce poate asigura pregătirea de bază în domeniul conservării-restaurării mobilei/artefactelor vechi din lemn, pornind de la fundamentul de cunoștințe tehnice în domeniul științei și ingineriei lemnului și produselor finite din lemn, dar și al istoriei mobilierului, stilurilor, ornamentelor și tehnicilor de realizare asociate.

 

????????????????????????????????????

 

De peste 20 de ani, facultatea noastră și-a asumat acest demers și a parcurs pași importanți în dezvoltarea activității de conservare-restaurare mobilier istoric/artefacte din lemn, prin dezvoltarea curriculară adecvată, dar și prin acțiuni multiple și diverse de conștientizare și promovare a patrimoniului cultural.

 

Astfel, în prezent nu mai vorbim despre restaurare la FIL doar ca despre o disciplină introductivă de un semestru, ci ca despre un complex de discipline și preocupări, un program de masterat dedicat (EDMR – Eco Design de Mobilier și Restaurare cu traseu profesional de Conservare-Restaurare Mobilier), precum și de proiecte de cercetare și teze de doctorat ce abordează probleme semnificative ale conservării științifice a patrimoniului cultural. Prezența FIL, prin proiecte de conservare – restaurare realizate ca proiecte de diplomă sau disertație, la Saloanele Naționale de Conservare – Restaurare de la Craiova, în 2013 și 2015, demonstrează seriozitate și profesionalism recunoscut în demersul asumat.

 

Prel-A-100_5145-legat sfoara  Prel-B-DSC02681-final sfoara

Expozițiile anuale de restaurare, organizate începând cu anul 2006 în perioada aprilie-iunie în Holul L al facultății, precum și expozițiile de restaurare din cadrul festivalului Etnovember, reprezintă de mult o tradiție și o sărbătoare, un prilej de a ne bucura împreună de frumusețea redescoperită a unor piese de mobilier, obiecte tradiționale diverse, artefacte inedite din lemn, frânturi de istorie descoperită în etichete și inscripții, dar mai ales de bucuria de a dărui – prin cunoaștere, efort și pasiune – un viitor trecutului. În realitate, considerăm că „dăruim” un viitor viitorului, adică studenților/absolvenților noștri, actul de conservare-restaurare implicând categoric un demers de cunoaștere, acțiune și voință, menit să „șlefuiască” nu numai competențele profesionale, ci și profilul civic și moral al celor implicați.

 

Crezând cu tărie în acest concept și în rolul educației în formarea unei conștiințe civice pro-patrimoniu și pro-conservare – restaurare, ca un demers stringent necesar în România, FIL a promovat începând cu anul 2013, în cadrul programului “Școala altfel”, acțiunea intitulată sugestiv: Restaurator pentru o zi – atitudine pentru o viață. În cadrul acestei acțiuni se organizează work-shop-uri de restaurare, la care participă elevi de liceu, ce sunt invitați să își aducă propriile „descoperiri” (obiecte vechi din lemn din podul bunicilor sau alte surse asemenea) pentru a fi îndrumați și ajutați să le conserve – restaureze în cadrul Laboratorului de restaurare al FIL. Obiectele restaurate sunt ulterior incluse în expoziții de restaurare, înainte de returnarea către proprietarii de drept. Este întotdeauna plăcut să vezi bucuria din ochii unui „restaurator”, chiar dacă este poate primul și ultimul demers de acest fel, dar nădăjduim că unii dintre ei vor „recidiva”.

 

Atelierul mobil de restaurare, organizat în perioada noiembrie-decembrie 2016 la Feldioara, ca urmare a unui parteneriat între Facultatea de Ingineria Lemnului, Liceul Petru Rareș și Parohia Ortodoxă Sf. Ioan Botezătorul din Feldioara, reprezintă o nouă dezvoltare și confirmare a proiectului Restaurator pentru o zi – atitudine pentru o viață. După 3 ani consecutivi în care ne-au fost oaspeți, elevii de la acest liceu ne-au invitat să organizăm work-shop-ul de restaurare în atelierul școlii. Obiectele restaurate au fost: cufărul arhivei Bisericii (în care se țineau registrele de evidență pentru nunți și botezuri), cristelnița datată 1794, două discuri pentru donații datate 1793-1794, două icoane pictate datate 1794, o cădelniță, o balanță cu talere și greutăți și alte obiecte de mici dimensiuni, toate aparținând Bisericii Sf. Ioan Botezătorul din Feldioara. Aceasta a apelat la FIL și la comunitatea locală din Feldioara pentru implicarea în conservarea acestor „comori din podul bisericii”. Această acțiune a fost promovată în expoziția organizată de FIL cu ocazia Zilelor Universității TRANSILVANIA din Brașov, al cărei vernisaj a avut loc la 1 martie 2017.

 

Acțiuni de voluntariat în domeniul conservării – restaurării patrimoniului cultural din lemn, cu accent pe latura de educație – conștientizare – impact social:

O poartă din cetate (2010)

Window and Wall (2011)

Acțiunea Podul – Die Brücke – de la abandon la valoare (2012)

12 pentru un război – misiune de pace (2013)

Ferestre în dialog (2014)

Sania Moșului (2015)

Restaurare în culori (2016).

 

Taberele de restaurare, organizate de asemenea ca acțiuni de voluntariat, în cooperare cu CNM ASTRA Sibiu – Centrul Astra pentru Patrimoniu, începând cu anul 2013, completează profilul pro-restaurare la FIL și marchează evoluția în decursul celor peste 20 de ani de „istorie” spre recunoaștere profesională și impact social. Acestea constituie o șansă reală de dezvoltare profesională prin posibilitatea de a lucra în cooperare și sub atenta supraveghere a specialiștilor acreditați ai centrului, fiind în aceeași măsură apreciate pozitiv de conducerea instituției pentru aportul la conservarea patrimoniului aflat în gestiunea acestui muzeu de prestigiu. CNM ASTRA Sibiu deține un volum impresionant de artefacte din lemn, alături de patrimoniul imobil, reprezentat de monumentele din Muzeul în aer liber, care i-au adus și consacrat faima internațională. Faptul că ne simțim acasă în acest muzeu, că am restaurat obiecte ce se găsesc în diverse locații pe ulițele satului din Dumbravă, cum ar fi gospodăriile din Corund, Dragu-Brad, Sărățeni, este un sentiment plăcut, pe care îl prețuim și care ne obligă să devenim mai buni.

 

Prel-A-100_5141-initial

Prel-B-DSC02683-final

 

În acest sens sunt încheiate și acordurile de parteneriat și colaborare între UTBv-FIL și CNM Astra Sibiu, Muzeul Brukenthal Sibiu, Muzeul de Istorie din Brașov, Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov, Asociația Artessentia Brașov.

 

Clubul de restaurare Antique IL – Conștientizarea și conservarea valorii, constituit în cadrul FIL în 2015, ca urmare a unui proiect tip Facultatea mea câștigat prin competiție internă și finanțat de Universitatea TRANSILVANIA din Brașov, reprezintă încununarea a 20 de ani de restaurare la FIL. Inițiat de 22 de studenți voluntari membri fondatori, Clubul de restaurare, ce numără în prezent circa 50 membri, este un nucleu menit să coordoneze activitatea de conservare- restaurare extra-curriculară din facultate, prin organizarea de acțiuni de voluntariat pentru conservarea patrimoniului cultural din lemn, de la descoperire, recuperare până la conservare-restaurare și tezaurizare prin includerea în Colecția Antique IL, pe care o gestionează și îngrijește. Acesta este gândit să funcționeze ca o mini instituție culturală de profil și să asigure continuitatea acestei activități prin transferul între generații.

 

Conservarea – restaurarea corectă a patrimoniului – nu poate fi concepută astăzi decât ca un demers complex, interdisciplinar, în care abordarea științifică este esențială și obligatorie. Înființarea Cercului Conservarea științifică a patrimoniului cultural, în cadrul Academiei de Științe Tehnice din România (ASTR) Filiala Brașov, la invitația regretatului prof. dr. ing. Ioan Curtu, a oficializat și la acest nivel preocupările FIL în domeniu.

 

????????????????????????????????????

 

În concluzie, în anul de grație 2017, cu o istorie și dezvoltare continuă de peste 20 de ani, activitatea de conservare-restaurare la FIL reprezintă o carte de vizită a facultății, ce ne onorează și obligă deopotrivă. Cu respect pentru trecut, cu o motivare morală intrinsecă inspirată de cei ce ne-au fost contemporani, dorim să mergem cu încredere și competență mai departe.

 

Autor: Prof. dr. chim. Maria Cristina Timar, coordonator activitate Conservare-Restaurare la FIL

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT