Este o tradiție deja, ca la începutul lunii noiembrie, la fiecare doi ani, în capitala verde a României – orașul Brașov, Facultatea de Ingineria Lemnului din cadrul Universității Transilvania să găzduiască manifestarea științifică internațională, cunoscută sub abrevierea ICWSE, respectiv The International Conference of Wood Science and Engineering.
În acest an, între 2 și 4 noiembrie, ICWSE 2017 și-a desfășurat ediția a XI-a sub egida a trei organizații de prestigiu: IUFRO – International Union of Forest Research Organizations, FPS – Forest Products Society și SWST – Society of Wood Science and Technology și a opt instituții partenere: Universitatea din Tennessee Knoxville (USA), Universitatea de Științe Aplicate din Salzburg (Austria), Universitatea de Stat din Oklahoma (USA), FPInnovations Vancouver (Canada), Universitatea Bucks New University din High Wycombe (UK), Universitatea Tehnică Zvolen (Slovacia), Universitatea Stellenbosch (Africa de Sud) și Universitatea Shizuoka (Japonia).
Participanții, 134 de oameni de știință și cercetători, alături de specialiști din industrie din 29 de țări, de pe 4 continente, s-au adunat pentru a-și împărtăși cunoștințele, pentru a discuta și a promova progresul prin știință și tehnologie.
Cele 113 lucrări prezentate în cadrul Conferinței ICWSE, printre care 98 de prezentări orale și 14 postere, s-au distins fie prin noutatea lor științifică, fie prin potențialul lor de aplicabilitate industrială, fie prin prezentarea unor sinteze elaborate ale unor subiecte cu impact important asupra ingineriei lemnului.
Lucrările conferinței au beneficiat de o selecție exigentă din partea a 49 de cenzori, personalități importante în domeniul științei lemnului. Lucrările admise au fost grupate în 11 secțiuni destinate acoperirii unei game variate de subiecte de interes pentru domeniul lemnului, cum ar fi: structura și proprietățile lemnului, tratamente termice și uscarea lemnului, materiale pe bază de lemn, prelucrarea mecanică a lemnului și calitatea suprafeței, inginerie asistată de computer, conservarea lemnului, modificarea chimică, încleierea și finisarea, conservarea și restaurarea obiectelor din lemn, proiectarea mobilei, construcțiile din lemn, energia regenerabilă din biomasa lemnoasă și economia forestieră. O selecție a prezentărilor orale va fi inclusă într-o ediție specială a revistei PRO LIGNO (www.proligno.ro/en).
Cele mai importante lucrări, prezentate în plen, au oferit un periplu informațional autentic și bine selectat. Acestea au fost pregătite de șase cercetători de vârf: Dr. Mark Irle – Ecole Superieure du Bois (Franța), Dr. Joris van Acker – Universitatea din Ghent (Belgia), Dr. Rupert Wimmer – Universitatea de Resurse Naturale și Științe ale vieții, Tulln (Austria), Dr. Timothy Young, Universitatea din Tennessee (SUA), Dr. Salim Hiziroglu – Universitatea de Stat din Oklahoma (SUA) si Dr. Marius Cătălin Barbu – Universitatea Transilvania din Brașov.
Programul a cuprins două zile pline de activități de prezentare a lucrărilor și de discuții tehnice, dar și o zi de prezentare a unor destinații turistice deosebite ale României, respectiv cetatea Rupea și orașul medieval Sighișoara.
Mulțumim pentru implicare: Kastamonu, Egger, Holzindustrie Schweighofer, EDS-Lab, JF. Furnir, Kronospan, Yildiz Entegre, Werzalit, Clusterul Mobilier Transilvan, Fundația Imageline și Fundaţia ProLigno.
Dacă ar fi să concluzionăm, am putea folosi un mesaj primit după încheierea evenimentului de la unul dintre participanți: “It was an excellent conference with a large scientific and social dimension that sets it apart from many similar events. Well done! I hope to be able to take part again, in 2019 (A fost o conferință excelentă, cu o importantă dimensiune științifică și socială, care o deosebește de multe evenimente similare. Foarte bine! Sper să pot participa din nou, în 2019).
Prof. dr. ing. Mihai ISPAS
Conf.dr. ing. Lidia GURĂU