Conferința BUGET ȘI FISCALITATE 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri
Analiștii, reprezentanții autorităților și ai mediului de afaceri, participanți la Conferința Buget și fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri au analizat miercuri, 27 noiembrie 2019, problemele pe care bugetul de stat al anului viitor le-ar putea crea în România. Conferința a fost organizată de cursdeguvernare.ro cu sprijinul AmCham și ASE București, iar din partea autorităților guvernamentale au participat premierul Ludovic Orban, președintele ANAF Mirela Călugăreanu și secretarul de stat de la Justiție, Cristian Băcanu.
Concluziile conferinței:
- România are nevoie de echilibru bugetar și de alocări pentru investiții concomitent cu povara spectaculoasă dată de Legea pensiilor (din septembrie 2020 ar urma ca acestea să crească cu 40% – iar acesta ar fi numai începutul)
- Guvernul nu-și permite în an electoral să miște niciun un bănuț din cheltuielile croite de PSD (după ce PSD a suspendat pentru trei din „experții” săi legea răspunderii ministeriale) – și oricum nu ar putea-o face decât prin OUG (iar premierul Orban a anunțat că nu se joacă la pensii cu o OUG)
- Mediul de afaceri are nevoie, în toată această dilemă, să întrezărească măcar ce-l așteaptă în materie de fiscalitate, într-un an în care bugetele publice se pot goli instantaneu.
Economistul șef al BNR, Valentin Lazea, consideră că prorogarea legii pensiilor este singura soluție ca deficitul bugetar să nu „explodeze” în 2020 și 2021. El a explicat că toate metodele vehiculate pentru creșterea veniturilor bugetare – eventuala taxare a pensiilor suplimentare, impozitarea pensiilor speciale, mai buna colectare a TVA, reducerea numărului de bugetari cu 5% – nu acoperă, aritmetic, deficitul produs de legea pensiilor.
Valentin Lazea, economist șef BNR: „Potrivit legii pensiilor, acestea cresc cu 40% într-un singur an. 40% este o cifră care în Europa nu există. Avem ca efect 3,6% PIB în acest an, 4,5% din PIB în 2020, 5,7% din PIB în 2021. Este numai efectul aplicării legii pensiilor, toate acestea în ipoteza că nu va fi recesiune și vom avea o creștere robustă. Mai e ceva, în 2021 e prevăzută recorelarea pensiilor, o altă bombă cu fitil aprins.”
Bugetul pe 2020 este un punct de inflexiune, opțiunile fiind fie echilibrarea finanțelor publice, fie deraierea lor către un nivel nesustenabil, a apreciat Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.
Daniel Dăianu, președinte Consiliul Fiscal: „În bugetul pe 2020 ar trebui să ne propunem să țintim un deficit de 3,5-3,7% din PIB. Trebuie să schimbăm macazul, să corectăm. Situația este administrabilă în acest an și chiar anul viitor, însă ar putea scăpa de sub control în 2021, când majorarea pensiilor ar putea duce deficitul bugetar către 6-7% din PIB.”
Nu va fi nicio apocalipsă bugetară din cauza legii pensiilor (Ludovic Orban)
Premierul României a spus că situația bugetară lăsată în urmă de precedentul executiv este una foarte delicată, cu multe plăți restante care afectează buna funcționare a mediului privat (rambursările de TVA, plata concediilor medicale și de maternitate, facturi restante la PNDL, etc).
Ludovic Orban, prim-ministru: „Am văzut că toată lumea spune că dacă se aplică legea pensiilor o să fie apocalipsa bugetară. Eu vă spun că nu va fi nicio apocalipsă bugetară. Legea pensiilor este în vigoare. Ca să poți să schimbi legea pensiilor ai nevoie de o majoritate parlamentară pentru că eu vă spun din capul locului, eu nu vreau să dau ordonanțe de urgență în astfel de domenii extrem de vitale și de sensibile. Sigur că vom face o evaluare extrem de serioasă cu ce măsuri trebuie să luăm și care este capacitatea reală de a putea susține plata pensiilor.”
Unificarea sistemului de administrare a persoanelor fizice cu cel al persoanelor juridice se numără printre prioritățile ANAF din noua strategie de informatizare a instituției, care cuprinde 14 puncte și care ar urma să fie făcută publică luna viitoare, a anunțat miercuri președintele ANAF. O altă prioritate pentru ANAF este înființarea unei direcții generale de analiză de risc, precum și finalizarea unei analize interne cu privire la GAP-ul de TVA care să fie folosită pentru o mai bună coordonare a activității de inspecție fiscală, care se face în acest moment „empiric, generând risipă de energie și de resurse”.
Mirela Călugăreanu, președinte ANAF: „Am finalizat de curând strategia de informatizare a ANAF care cuprinde 14 proiecte importante. O parte din ele pot genera efecte încă din cursul anului 2020, iar altele se întind pe o perioadă mai lungă de timp. Am să vă dau cu titlu de exemplu migrarea sistemului de administrare a creanțelor fiscale la persoane juridice pe bază centrală, pentru că aceasta este o problemă de ani de zile a administrației fiscale din România, unificarea sistemului de administrare a persoanelor fizice cu cel al persoanelor juridice și, dar nu în ultimul rând, dezvoltarea și implementarea unui sistem informatic integrat de analiză de risc și nu numai, pe care noi îl numim platforma Big Data. E clar că acest program se va întinde pe o perioadă mai lungă de timp.”
Cristian Băcanu, secretar de stat la Ministerul Justiției, susține că lupta cu evaziunea este ineficientă în România și că ar trebui înființate parchetele financiare.
Cristian Băcanu, secretar de stat la Ministerul Justiției: „Multe cauze ajung la procurori care nu cunosc domeniul ăsta. Avem nevoie și de instanțe specializate, nu doar de procurori.”
Articol realizat cu info cursdeguvernare.ro
Conferința poate fi vizionată AICI