Home / Focus  / Conducerea ROMSILVA susține că face eforturi pentru a scoate cât mai mult lemn pe piață

Conducerea ROMSILVA susține că face eforturi pentru a scoate cât mai mult lemn pe piață

O delegație a Asociației Producătorilor de Mobilă din România – APMR împreună cu reprezentanți ai Asociației Industriei Lemnului – PROLEMN s-au întâlnit vineri, 14 ianuarie 2022, cu echipa aflată la conducerea Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA. Scopul întâlnirii a fost găsirea de soluții pentru rezolvarea crizei de materie primă cu care se confruntă industria lemnului.

 

Președinții APMR și PROLEMN au explicat celor prezenți, respectiv directorului general ROMSILVA, George Mierliță, și echipei sale că respectarea prevederilor  Regulamentului  de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică și a Codului Silvic reprezintă soluția tuturor problemelor.

 

Aurica Sereny, președinte APMR: Anul trecut, producătorii români de mobilă au reclamat cea mai mare criză de masă lemnoasă din istoria recentă. Am primit continuu plângeri la asociație prin care membrii anunțau că se scoate foarte puțin lemn la licitații, ceea ce a produs o creștere exagerată a prețului la materia lemnoasă. Insistăm ca anul acesta să se organizeze cât mai repede licitațiile pentru lemnul fasonat din pădurile publice ale statului, astfel încât să existe lemn în piață, iar firmele să-și poată derula activitatea de producție, în condiții normale.”

 

Conducerea ROMSILVA susține că procedurile de achiziții  publice de servicii de prestații de exploatare sunt deja lansate pentru 23 de direcții silvice, urmând a începe și pentru celelalte direcții.

 

George Mierliță, director general ROMSILVA: Suntem o unitate ce administrează 48% din suprafața pădurilor țării și valorificăm întreaga cantitate de masă lemnoasă disponibilă potrivit prevederilor amenajamentelor silvice . În ultimii 4 ani am recoltat în jur de 9,5 milioane de mc pe an.”

 

 

 

 

Cătălin Tobescu, președinte AIL – PROLEMN: „Potrivit informațiilor disponibile public, cifra  de recoltă de lemn pe picior stabilită  de  Consiliul de Administrație  al  ROMSILVA  este de 55 % din cota anuală de recoltă, adică sub prevederile legale.

 

 

 

Pe de altă parte, conducerea ROMSILVA susține că anul acesta ponderea de lemn fasonat va fi de 45%, iar restul se va vinde ca lemn pe picior. Anul trecut au fost exploatate,  în regie  proprie sau prin prestări de servicii, 2,7 milioane de mc de lemn fasonat, din care doar 1 milion de mc a fost vândut la licitațiile de lemn  fasonat organizate de direcțiile silvice, restul fiind livrat ca lemn de foc.

 

Reprezentanții regiei au asigurat că ROMSILVA va face eforturi pentru a pune în piață  volumul  maximal, conform prevederilor amenajamentelor  silvice. Ei au explicat că, în cazul depășirii  capacității  de exploatare  cu  forțe  proprii și a neadjudecării  serviciilor de prestații de exploatare, după parcurgerea procedurilor  legale, volumele vor putea fi scoase la licitați ca lemn pe picior, regia urmând a face toate diligențele pentru punerea integrală a lemnului pe piață.

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT