Home / Design  / CONCURSUL NAȚIONAL DE DESIGN DE MOBILIER, la ceas aniversar

CONCURSUL NAȚIONAL DE DESIGN DE MOBILIER, la ceas aniversar

De 15 ani acest eveniment promovează tinerii creativi. Produsele lor sunt analizate inițial de un juriu format din profesori universitari și specialiști în producția de mobilier, iar ulterior sunt expuse la cel mai mare târg din domeniu, de la noi din țară, BIFE-SIM.

 

113 designeri, arhitecți și studenți s-au înscris la ediția din acest an a Concursului Național de Design de Mobilier. 66 dintre ei sunt studenți la universități și facultăți de profil, iar 47 sunt profesioniști. Concursul are tema „mic mobilier”, iar în luna iunie și-a desemnat câștigătorii etapei CREAȚIE. Pentru cea de-a doua etapă, cunoscută sub denumirea de PROTOTIP, produsele realizate trebuie prezentate înainte de 12 septembrie 2017. Prototipurile participante la concurs anul acesta, precum și o parte din cele participante la sesiunea proiect în trecut, vor fi expuse într-un stand special amenajat în cadrul Târgului Internațional de Mobilă BIFE-SIM București.

 

Iată câțiva dintre concurenții premiați anii trecuți:

Bogdan Stancu este creatorul care a convins Juriul concursului în anul 2013 și a obținut PREMIUL I la secțiunea PROTOTIP, cu produsul măsuță birou THETA.

 

Bogdan Stancu (3) masuta THEA

 

Bogdan Stancu: „Pentru mine, concursul a jucat rolul unei rampe de lansare, întrucât aici am întâlnit mulți dintre ulteriorii clienți cu care am avut colaborări reușite.”

Robert Niculescu, laureat timp de 3 ani al concursului, a obținut PREMIUL II la etapa CREAȚIE și MENȚIUNE în etapa PROTOTIP în anul 2014 cu SCAUN ALIEN și PREMIUL I la CREAȚIE  în 2017 cu produsul SPRING TIME COLLECTION.

 

Robert NICULESCU sacun Alien Robert Niculescu spring time Robert Niculescu

 

Robert Niculescu: „Cea mai bună rampă de lansare pentru tinerii creativi. Participarea la concurs mi-a oferit o mai mare încredere în ceea ce creez și oportunitatea ca schițele mele să se materializeze și să fie văzute de o lume întreagă.”

Horațiu Vasilescu, laureat al mai multor ediții ale concursului, a obținut MENȚIUNE în 2014 la secțiunea CREAȚIE cu produsul SCAUN ET-NO.

Horațiu Vasilescu: „Colaborarea dintre designer și producător este benefică pentru ambele părți: designerul învață materiale și tehnologii și vede pe viu întreg procesul specific, producătorul are acces la noi idei și tendințe.”

 

Horatiu Vasilescu scaun ET-NO (Horațiu Vasilescu)

 

Vlad Oană a cucerit Juriul în 2015, atât la secțiunea CREAȚIE, cât și la PROTOTIP, clasându-se pe locul întâi cu produsul WOOD W CHAIR.

Vlad Oană: „Participarea la concursuri răspunde nevoii de a-mi valida proiectele în fața unui juriu și astfel să ajungă mai ușor în atenția publicului.”

 

Vlad Oană WOOD W CHAIR

 

De 2 ani, Bogdan Alexandru Barbu a prins gustul concursurilor și este laureat al Concursului Național de Design de Mobilier. Anul trecut a obținut MENȚIUNE la secțiunea CREAȚIE cu produsul denumit MASĂ CAFEA HORA.

Bogdan Alexandru Barbu: „Concursul Național de Design de Mobilier a fost pentru mine o experiență utilă în ceea ce privește procesul de realizare a produsului, de la prima schiță până la prototip.”

 

Bogdan Alexandru Barbu masuta Hora

 

Andrei Gramațschi și Roman Naghirneac au câștigat anul trecut PREMIUL II la CREAȚIE și PREMIUL I la secțiunea PROTOTIP, iar produsul cu care au cucerit definitiv Juriul a fost SCAUNUL CONTRAPPOSTE.

 

Gramatschi Andrei Naghirneac Roman Scaun Contrapposte

 

Aurica Sereny, președinte APMR: „Scopul organizării Concursului Național de Design de Mobilier este facilitarea întâlnirii dintre tinerii designeri și specialiștii din producție. Și ne bucurăm că suntem la a XV-a ediție, iar concursul nostru își împlinește menirea.”

 

Foto de grup CONCURS DESIGN

 

CASA RUSU, UN PRODUCĂTOR CARE ÎNCURAJEAZĂ TINERII CREATIVI

 

Laura Rusu, șefa Departamentului de design CASA RUSU: „Marii producători de mobilă au nevoie de tineri creativi pentru a putea fi mereu în trend, pentru a-și împrospăta colecțiile. Acordându-le o șansă tinerilor, ne facem nouă un serviciu, de fapt, pentru că suntem actualizați cu ce este nou.”

 

Laura Rusu

 

Pentru a-și impulsiona echipa, șefa Departamentului de design al companiei CASA RUSU, Laura Rusu, a participat chiar ea în calitate de concurent la Concursul Național de Design de Mobilier, în anul 2013. A fost premiată pentru DESIGN ORIGINAL, la secțiunea PROTOTIP, cu produsul denumit colțar BOOMERANG.

 

coltar OOMERANG

 

Laura Rusu, șefa Departamentului de design CASA RUSU: „A fost o experiență inedită și pentru mine. Am vrut să le arăt celor din echipa mea că se poate, că trebuie să aibă curaj, să persevereze. Dar am vrut să înțeleg și ce simte un designer când produsul îi este evaluat de un Juriu.”

Colțarul BOOMERANG cu care Laura Rusu a participat la concurs este produs sută la sută la Casa Rusu, cu materiale proprii, nepretențioase. „Foarte mult contează ideea, originalitatea, dar și utilitatea produsului”, crede Laura Rusu.

La ediția din acest an, participă doi dintre membrii echipei de design Casa Rusu, Florin Juchioc și Ciprian Cătălincescu. Ei speră să convingă Juriul Etapei PROTOTIP a concursului cu propunerile lor: o comodă și un fotoliu. Fotoliul este din material tapițat normal, iar printul vine pe un suport special, o combinație între un material printat digital și stofă. Comoda este un pic mai sofisticată. Are o structură din PAL melaminat, care a fost acoperit cu altă structură, bine traforată, iar aceasta va fi acoperită cu foiță de aur.

 

ECHIPA de designeri Casa Rusu

 

Compania are o echipă de 25 de designeri, proiectanți, arhitecți. Pentru Laura Rusu echipa de creație și de proiectare de la Casa Rusu este ca o familie, iar cel mai tânăr designer este chiar fiul ei de 9 ani, David. Și el este prezent câteodată la luarea deciziilor, mai ales pentru designul de mobilier pentru copii.

Una dintre colecțiile realizate de echipa Laurei Rusu este COLECȚIA DE MOBILIER CU PRINT DIGITAL, care este deja în magazinele Casa Rusu și se bucură de succes în rândul publicului. Iar de curând, compania a lansat COLECȚIA CULORILE ANULUI la Casa Rusu.

 

Biblioteca Joy alb-negru+ print P1

 

Pentru viitorii concurenți, Laura Rusu are un mesaj cald, dar ferm, în același timp: „Nu renunțați să visați! Dar studiați mai mult. Actualizați-vă la nou. Fiți încrezători, perseverenți, implicați și entuziaști. Dar în același timp, munciți din greu!”

 

IMG_5038

 

Cea de a XV-a ediție a Concursului Național de Design de Mobilier este organizată de Asociația Producătorilor de Mobilă din România, în parteneriat cu ROMEXPO, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ION MINCU București (UAUIM) – Facultatea de Arhitectură de Interior, Universitatea TRANSILVANIA Brașov – Facultatea de Ingineria Lemnului, Societatea Designerilor Profesioniști din România (SDPR) și societăți membre APMR.

 

 

 

 

 

 

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT