Home / Evenimente  / O TÂNĂRĂ MĂMICĂ DESIGNER CUCEREȘTE JURIUL CONCURSULUI NAȚIONAL DE DESIGN DE MOBILIER 2016, CU UN PRODUS INSPIRAT CHIAR DE FIICA SA

O TÂNĂRĂ MĂMICĂ DESIGNER CUCEREȘTE JURIUL CONCURSULUI NAȚIONAL DE DESIGN DE MOBILIER 2016, CU UN PRODUS INSPIRAT CHIAR DE FIICA SA

foto JURIU BUN

126 de proiecte înscrise: 80 realizate de studenți la universități și facultăți de profil și 46 de proiecte propuse de profesioniști. Au fost depuse în termen 75. Un juriu competent, format atât din reprezentanți ai mediului academic, cât și din profesioniști în proiectarea și producția de mobilă, s-a bucurat de ideile inovative ale tinerilor designeri, de interesul tot mai crescut pe care îl arată acestui concurs, singurul menit să le deschidă drumul în meseria pe care și-au ales-o.

 


Ajuns la cea de-a XIV-a ediție, Concursul Național de Design de Mobilier, organizat de Asociația Producătorilor de Mobilă din România, a avut ca temă anul acesta „mic mobilier”. În prima etapă, cea de Creație, Diana Ianaciuc a cucerit juriul cu proiectul „Mobilier multifuncțional pentru copii” și s-a clasat pe locul I.

poza (1)

Bucuroasă de reușită, după 3 ani de participare la acest concurs, Diana Ianaciuc, student Doctorand anul 3, Universitatea de Artă și Design Cluj Napoca, Facultatea Arte decorative, mărturisește:

 

„A fost proiectat cu gândul la fetița mea de trei luni și la necesitățile ei pe măsura ce va crește. Proiectul de față prezintă un concept de mobilier multifuncțional pentru copii, care poate fi utilizat începând cu vârsta de 3 luni până în adolescență, mobilierul putând fi reconfigurat în funcție de necesitățile fiecărei vârste în parte. După ce copilul nu mai are nevoie de el, se poate utiliza și sub forma unui mobilier de ședere, în interiorul casei.”

 

7

 

 


foto 1 premiul II

 

Pe locul II s-au situat foto premiul IIAndrei
Gramatschi, Roman Naghirneac și Serghei Ceban, studenți în anul 4, la Universitatea Tehnică Chișinău, care au reușit să urce Moldova pe podium cu proiectul Scaun Contrapposte”.

 

 


foto 1 premiul III

foto 2 premiul III

 

 

„Măsuța de companie” propusă de
Adriana și Radu Bunusiu, absolvenți ai Universității de Artă și Design Cluj Napoca, a convins juriul și a ocupat locul III în concurs.

 

 

 

 

 


Încă 3 mențiuni sunt de reținut după prima etapă a concursului:

  • Gabriel Macovei, student anul 2 Universitatea G. Enescu Iași , Facultatea Arte Vizuale cu fotoliul „Button up”
  • colectivul Ursu Vlad & Mesca Ion –  designeri industriali la S.C. INDUSTRIALCONCEPTART S.R.L, Iași pentru produsul “ Lazy Nightstand ”
  • Bogdan Alexandru Barbu, absolvent Universitatea de arhitectură și Urbanism « Ion Mincu » București cu „Masa de cafea HORA”

foto mentiune I foto mentiune II foto mentiune III

 

Pentru cea de-a doua etapă a Concursului Național de Design de Mobilier 2016, cunoscută sub denumirea de PROTOTIP, trebuie depuse produsele realizate înainte de 12 septembrie 2016.

Prototipurile proiectelor câștigătoare anul acesta sau în anii trecuți vor fi expuse într-un stand special amenajat în cadrul Târgului Internațional de Mobilă BIFE-SIM București, în perioada 14 – 18 septembrie 2016, la Complexul Expozițional Romexpo.

IMPRESII CONCURS PROFESIONIȘTI – COMISIA DE JURIZARE

RODICA SFÂCA, DIRECTOR GENERAL RONEX PRODUCȚIE BUCUREȘTI

rodica sfaca

 

Calitatea concursului a crescut an de an.

Se bat pur și simplu să participe tineri,studenți, chiar arhitecți care și-au definitivat studiile, ingineri și în general cei care se ocupă de mobilă, produse de mobilier, design. Toți acești tineri vin aici cu gânduri mari. Să ne arate nouă de ce sunt în stare, să facă ceva nou care să ne uimească, de ce nu? Să câștige acest concurs. După care să-și prezinte rezultatele mai departe. Asta înseamnă de fapt o rampă de lansare.

 


prof. dr. ing. MARINA CIONCA, UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRAȘOV

Fiecare participare, fiecare tânăr care participă simte un impuls către o meserie pentru care s-a pregătit sau este deja pregătit. Cât despre cei care au norocul sau bucuria imensă de a primi un premiu, aceia își pot orienta cariera sau reorienta cariera în mod decisiv.  Această competiție care este mai interesantă an de an, eu o văd aproape exclusiv prin această prismă. Dă o șansă enormă tinerilor care vor lucra sau lucrează în domeniul designului. Deocamdată pe plan național este una dintre puținele șanse pe care cineva o dă acestor tineri.


ing. ANDREI TRĂISTARU, ȘEF BIROU PROIECTARE LEMET

Văd o îmbunătățire în lucrări față de anul trecut. În schimb am aceeași nemulțumire pe care am avut-o și anul trecut. Se simte o lipsă de îndrumare în aceste lucrări, se observă destul de mult talent, însă se simte nevoia ca îndrumarea să fie mult mai vizibilă. Cred că trebuie să fie mult mai mult aduși înspre industrie, înspre producători. Cred că profesorii trebuie să facă această legătură cu industria, cu producția și cred că, în acest fel, lucrările vor fi mult mai bune anii următori.


Designer MARIANA CONEA, DIRECTOR GENERAL EVERART

Sunt plăcut impresionată de tinerii care participă la concurs. Au idei frumoase, sunt informați, cunosc moda, știu ce se poartă în domeniu. Mobila românească este pe mâini bune. Ei ar trebui să se gândească în primul rând când fac un proiect, să ia legătura înainte de a face acel proiect, să facă un tur al fabricilor. Și să se întrebe: dacă am câștigat concursul mi-l face cineva?


LILIANA MIHAI, APMR

Suntem la a 14 a ediție- 2016, în fiecare an urmărim cu curiozitate și cu bucurie când numărul de înscriși la concurs e din ce în ce mai mare, când se diversifică participanții de la diversele școli românești. La început erau numai din București și eventual ceva Brașov, acum avem participanți din Brașov, din Iași, din București, din Oradea, din Timișoara și chiar designeri care au fost școliți în alte universități din afara țării. Sunt toți, de fapt, școala românească de design. Sunt designerii care au grijă să producă mobilă competitivă pe piață. Pentru că competitivitatea nu înseamnă numai execuție ireproșabilă, ci și linia pe care o impunem în produsele pe care le oferim comercianților care vor să importe mobilă de la noi din țară.

 

sigla Egger

logo 2logo1

Review overview

POST A COMMENT