Competiție la nivel național a viitorilor specialiști în prelucrarea lemnului – Olimpiada de la Carei
28 de concurenţi din 16 de judeţe şi din Municipiul Bucureşti au participat, în perioada 2 – 6 aprilie 2018, la Olimpiada Interdisciplinară Tehnică în domeniul fabricării produselor din lemn, filiera tehnologică, clasele a XI-a și a XII-a. Competiţia a fost organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare şi Liceul Tehnologic „Simion Bărnuţiu” Carei, gazda evenimentului. La olimpiadă au participat elevi ai Liceelor Tehnologice şi Colegiilor Tehnice care au în aria curriculară „tehnologii, fabricarea produselor din lemn”. Concurenţii au avut astfel şansa de a-şi valorifica, la un nivel superior, cunoștințele dobândite de-a lungul anilor de studiu.
Prezent la manifestare, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, Călin Durla, a încurajat tinerii concurenți și le-a declarat că „toți participanții la olimpiadă sunt câștigători”, prin punerea în valoare a cunoștințelor dobândite și prin experiența competițională folositoare în provocările vieții de mai târziu. El a mulțumit conducerii Liceului „Simion Bărnuţiu” Carei, profesorilor Emeric Ghindele și Mircea Terheș pentru reinventarea unității de învățământ, prin dezvoltarea ariei curriculare și prin organizarea de evenimente specifice procesului educativ.
Primarul orașului Carei, Eugen Kovacs, absolvent al Facultății de Ingineria Lemnului Brașov, i-a felicitat pe elevi pentru performanța de a se califica la faza națională și a afirmat că „investiția în educație este o investiție în viitor”. El a spus că speră ca industria lemnului să beneficieze de meseriași buni, cu locuri de muncă sigure, chiar acasă, în Satu Mare.
PREMIANȚII
Clasa a XI-a
Premiul I – Rotunjeanu Sarai, Colegiul Tehnic „Toma N. Socolescu” Ploiești, județul Prahova
Premiul II – Bîndilă Tudor, Liceul Tehnologic „Vasile Netea” Deda, județul Mureș
Premiul III – Grigor Ioana, Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Sibiu, județul Sibiu
Mențiune – Crișan Cătălin, Liceul Tehnologic Forestier Sighetu Marmației, județul Maramureș
Mențiune – Popa Emanuel Nicodin, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, județul Bihor
Premiu special – Petrovici Lavinia Cătălina, Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” Iași, județul Iași
Clasa a XII-a
Premiul I – Lukacs Alin Alexandru, Liceul Tehnologic “Retezat” Uricani, județul Hunedoara, premiat anul trecut cu premiul I la Olimpiada de la Oradea
Premiul II – Praschiv Pavel, Colegiul Tehnic Forestier Piatra Neamț, județul Neamț, premiat anul trecut la Olimpiada de la Oradea
Premiul III – Bugner Florin Gheorghe, Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Sibiu, județul Sibiu, premiat anul trecut la Olimpiada de la Oradea
Mențiune – Mintău Andrei, Liceul Tehnologic Forestier Sighetu Marmației județul Maramureș
Mențiune – Popescu Gheorghe Florin, Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, județul Suceava, premiat anul trecut la Olimpiada de la Oradea
Premiu special – Ștefan Mădălina, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” București
Olimpiada dă valoare meseriei alese și conferă încredere în viitor concurenților
prof. dr. ing. Gavril Bâlc – Universitatea Tehnică Cluj-Napoca – președintele Comisiei de examinare a olimpiadei, a declarat că menirea competițiilor este „să formăm oameni pentru viitor, capabili să producă plusvaloare care să rămână în țară“. El a menționat necesitatea ca fiecare specialist să fie dublat de un cunoscător și utilizator al programelor de proiectare și execuție înalt tehnologizate: CAD & CAM. Pregătirea la un înalt nivel tehnologic și informațional a meseriașilor contribuie la abordarea cu succes a fenomenului specific Uniunii Europene, și nu numai: globalizarea.
„Olimpiadele la nivel național sunt evenimente de excelență care facilitează competiția de bun augur între elevii capabili de performanțe înalte. Competiția e în primul rând cu voi înșivă. Ministerul Educației Naționale asigură elevilor concurenți șansa de a aprofunda domeniul dumneavoastră de excelență. Să deveniți modele de reușită pentru alții!“, a fost mesajul transmis de Ministrul Educației Valentin Popa și citit de inspector Adriana Dîngă.
Învățământul în sistem dual practicat cu succes la Satu Mare
Dan Brumboiu, directorul general al societății Polipol Mobila Foieni, președinte al Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social și reprezentant al Consiliului Județean Satu Mare, a menționat importanța învățământului în sistem dual implementat la fabrica de mobila Polipol Foieni, printr-un parteneriat încheiat cu Liceului Tehnologic „Simion Bărnuţiu“ din Carei. Se asigură astfel forța de muncă necesară societății, elevii calificându-se pentru meseria de tapițer și confecționer textile pentru mobilă tapițată.
Mihaela Binder, manager Fabrica de Mobilă Top Design Furniture SRL – Medieșul Aurit a menționat, de asemenea, importanța învățământului în sistem dual implementat aici, fiind singura unitate de producție din mediul rural care practică acest tip de pregătire profesională.
Mulțumim sponsorilor și partenerilor care au susținut Olimpiada de la Carei:
Primăria Municipiului Carei
SC Polipol Mobila SRL – Foieni
SC Top Design Furniture SRL – Medieșul Aurit
SC Gamoni SRL – Satu Mare
SC Binder SRL – Carei
SC Alconor SRL – Carei
SC Schamagosch SRL – Ciumești
SC Electromen SRL – Carei
Articol realizat cu informații de la prof. Adriana Dîngă, inspector școlar județean Satu Mare