Cele mai importante tendințe în designul de interior pentru anul 2022
Anul 2022 a început, iar asta înseamnă că e momentul să începem să planificăm eventualele schimbări în casă pentru a fi în tendințe, în acest nou an. Pentru a afla la ce să ne așteptăm, House Beautiful a apelat la unii dintre cei mai de încredere designeri. Cele mai menționate elemente: țesături texturate, iluminare naturală și o mulțime de plante de apartament.
Mai vintage ca niciodată
„Odată cu sincopele din lanțurile de aprovizionare și concentrarea pe protecția mediului înconjurător, cred că descoperirea pieselor unicat va fi o tendință din ce în ce mai importantă în noul an”, anticipează designerul Sara Hillery de la Next Wave. „Nu numai că piesele vintage sunt o alegere mai ecologică pentru design în această perioadă a reciclării, dar sunt și bogate în detalii unice, destul de costisitoare pentru a fi recreate.”
Achizițiile vintage sunt o opțiune eficientă și durabilă și adaugă personalitate unui spațiu. „Locuințele ar trebui să ne reflecte unicitatea, iar alegerea mobilierului este o parte importantă din aceasta”, spune Hillery. „O piesă veche, cu o patină deosebită, reflectă dragostea și respectul pentru istorie și propria ei poveste, la fel cum o antichitate proaspăt vopsită arată o valoare a trecutului, creând, în același timp, un mediu plin de culoare.”
O mulțime de materiale naturale
Fondatorul Studioului de design RODA, Rodrigo Albir, crede că în 2022, se va pune accentul pe materialele naturale, în special în spații precum camerele de zi. „Tendințele în designul camerelor de zi oglindesc revoluția împotriva modei care se perimează rapid, țintind longevitatea și atemporalitatea”, explică el pentru House Beautiful. „Oamenii caută o abordare mai responsabilă a designului, astfel încât spațiile lor de locuit „să trăiască mai mult”, prin încorporarea de elemente care poartă în ele mediul exterior.”
Designerul a introdus acest tip de design interior la Villa Valencia, „unde camera de zi pune în valoare lemnul natural combinat cu travertin, care are ca rezultat o ambianță liniștitoare, naturală, care se echilibrează cu fațadele mediteraneene istorice ale cartierului Coral Gables, fiind, în același timp, foarte modernă”, explică el.
Accente negre
„Accesoriile și feroneria de culoare neagră vor reprezenta o tendință populară în designul interior, în 2022”, apreciază Channa Alvarez, designer de interior la Living Spaces. Este o modalitate grozavă de a da contur și profunzime spațiilor minimaliste. „Alege culori deschise, neutre, pentru elementele principale ale spațiului, cum ar fi zugrăveala și canapelele mari și încorporează elemente de accent negre pentru contrast”, ne sfătuiește ea. „Accesoriile de efect negre, cum ar fi lămpile, vor ajuta cu adevărat la scoaterea în evidență a unei zone a casei și la adăugarea unei profunzimi interesante. Chiar și schimbarea vechilor mânere cu mânere negre, la piesele deja existente, cum ar fi consolele sau comodele TV, va adăuga un element de contrast spațiului.”
Iluminat natural
„Spațiile de locuit multifuncționale, cu acces la lumina naturală și perspectivă, vor rămâne esențiale pentru apartamente, în anul 2022”, spune Stephen Brockman, partener la Deborah Berke Partners.
„Având în vedere cât timp petrecem acasă în această perioadă, ferestrele mari și tavanele înalte sunt esențiale, îmbunătățesc vederea spre exterior și oferă lumină naturală abundentă, ambele eficiente la ameliorarea stresului fără a se demoda vreodată”, explică Brockman, care a demonstrat impactul acestei tendințe într-un dormitor din New York.
Țesături texturate
„Aduceți țesături texturate!” exclamă designerița Julia Longchamps. Poate este dorința de confort după un an și jumătate petrecut acasă sau doar rezultatul unei atenții sporite la detalii, dar „catifeaua, sherpa (NR: țesătură moale din bumbac sau combinație de bumbac cu poliester care imită blana de oaie) și textilele tip bouclé sunt țesăturile anului 2022”, spune ea. Și pentru un motiv întemeiat: „Țesăturile confortabile nu numai că sunt extraordinare la atingere, dar arată șic și luxos. Vom vedea, de asemenea, că franjurile vor ocupa un loc important anul viitor în zona mobilierului, în special la canapele și taburete.”
Spații versatile
„Pandemia ne-a determinat să recunoaștem importanța „căminului ca refugiu”, observă designerul Alice Dahbura-Borges. Ea crede că „vom continua să observăm nevoia de versatilitate în casă, unde un spațiu poate fi transformat și modelat pentru diferite activități. De exemplu, o masă de sufragerie sau o insulă de bucătărie se pot transforma în birou”.
Amestecarea tonurilor mai întunecate cu cele lutoase, simple și naturale
„Pentru 2022, percep o trecere de la întuneric și capricios la bogat și profund”, anticipează Jade Joyner, co-fondatoare a Metal + Petal. „Mă interesează foarte mult ideea de a potrivi ton cu ton în acest moment. Văd o mulțime de tonuri de maro, cupru, și culori pamântii / lutoase intrând în joc cu o combinație de negru și gri.”
Designerul adaugă că „lemnul cu noduri are o revenire în modă, în chiar acest moment, ca și piesele de mobilier foarte sculpturale, cum ar fi canapelele cu linii curbe sau scaunele cu contururi molatece. Metalele forjate sunt în vogă și vor continua să fie și în 2022. Un scaun de calitate din fier forjat poate da un aer contemporan oricărui spațiu.”
Baruri în livingroom
Designerul Emma Green consideră că barurile în sufragerie și măsuțele mobile de servire pentru băuturi vor fi foarte apreciate în 2022. „Această tendință a început în timpul blocadei cauzate de pandemie și, deoarece ne-am obișnuit cu toții să stăm mai mult acasă, va continua și în viitor”, explică ea. „Această cameră de zi are un bar făcut la comandă, proiectat de studioul Emma Green Design, și construit într-o firidă nefolosită a camerei. Utilizarea inteligentă oferă un rost real acestui spațiu de divertisment destinat exclusiv adulților. Bleumarinul intens echilibrează nuanțele neutre de gri ale salonului, spatele antichizat cu oglindă al barului și frumoasele pahare ale clientului.”
Mai multe plante de apartament
Sara Ianniciello, director al departamentului de design la Whitehall Interiors constată că „bunăstarea în clădirile de locuințe devine din ce în ce mai importantă atât pentru dezvoltator, cât și pentru locatari”. Lucru normal, „Deoarece plantele de interior au un efect liniștitor și fac aerul mai curat, vă puteți aștepta să vedeți din ce în ce mai mulți pereți vii și plante suspendate, atât în spațiile de relaxare și agrement (n.trad. piscine și terase închise, băi tip jacuzzi, săli de gimnastică etc), cât și în reședințe.”
Multă marmură
Eilyn Jimenez, fondatoarea și directorul de creație al studioului Sire Design, este de părere că „marmura îndrăzneață și grea își face loc în lumea designului și va rămâne pentru o perioadă de timp foarte lungă. Plăcile brute, cu asperități sau proaspăt tăiate vor pătrunde puternic în designul de interior – și nu poți greși niciodată cu prea multă marmură”.
Sursa: housebeautiful.com
Mai multe articole despre TENDINTE IN DESIGNUL DE INTERIOR, AICI